Ruoka ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
03.06.2024 - 16.08.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Opettajat
Tiina Yrjölä
Saija Laitinen
Ryhmät
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
HOS011AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Ti 20.8. Luento: Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely

To 22.8. Luento: Energia ja energiatasapaino
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ravitsemusaiheiset esitykset, palautus sovittuna esityspäivänä.

Ti 27.8. Luento: Energiaravintoaineet
Tuntitehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 30.8.2024

To 29.8. Luento: Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tuntitehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 29.8.2024

Ti 3.9. Luento: Ravitsemussuositukset meillä ja muualla

To 5.9.
Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruokapäiväkirja; palautus viimeistään 26.9.2024

Ti 10.9. Luento: Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset

To 12.9. Luento: Ateriasuunnittelun perusteet
Ohjeet: Opintojaksotehtävä menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille; palautus viimeistään 21.9.2024

Ti 17.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä

To 19.9. Luento: Erityisruokavaliot

Ti 24.9. Luento: Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Tuntitehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi; palautus viimeistään
24.9.2024
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio

To 26.9. Luento: Opitun kertausta ja harjoituksia

Ti 1.10. Ravitsemustiedon tentti
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruoka ja media, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 10.10.2024

To 3.10 Luento: Ruoka ja hyvinvointi
Tentin läpikäyminen
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio

Ti 8.10. Luento: Ruoka ja media

To 10.10. Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute. Tentin uusinta.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Intro

Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.

Oppimateriaalit

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 23.5.2024.

Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin

Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.

Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.

Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti Moodlessa
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

Kansainvälisyys

Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.

Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse osaamista ohjaavalle opettajalle: Sakari Ketolainen

Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.


Work&Study:

Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)

Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?

Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.

Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.

Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.

https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Oppimistehtävät

Opintojakson tehtävät:
1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö)
2. Menusuunnittelutehtävä (yksilötyö)
3. Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilötyö)
4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö)
5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi)
Arvioitavat tuntitehtävät:
1. Hampurilaistehtävä yksilötehtävä
2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys yksilö/ paritehtävä
3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi yksilötehtävä
Lisätehtävä:
1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilötehtävä)

Arviointitavat

Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

Opintojakson tehtävät:

Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

Arvioitavat tuntitehtävät:

Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

Lisätehtävä:

Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)


Koko opintojakson arviointi:

40–59 pistettä: arvosana 1

60–69 pistettä: arvosana 2

70–79 pistetä: arvosana 3

80–89 pistettä: arvosana 4

90–100 pistettä: arvosana 5

Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytetään läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.

Go back to top of page