Ruoka ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 12.06.2023 - 18.08.2023
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 21.08.2023 - 13.10.2023
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Ti 22.8. Opintojakson ja tehtävien esittelyä
To 24.8. Energia ja energiatasapaino
Ti 29.8.Energiaravintoaineet
Tehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 31.8.2023
To 31.8. Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 31.8.2023
Ti 5.10. Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
To 7.9. Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen
Ti 12.9. Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Kuinka Fineli toimii?
Esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
To 14.9. Ateriasuunnittelun perusteet
Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille, palautus viimeistään 21.9.2023
Ti 19.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä
Ruokapäiväkirjatehtävän palautus viimeistään 28.9.2023
To 21.9. Erityisruokavaliot
Ti 26.9. Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä, palautus viimiestään 26.9.2023
Esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
To 28.9.Pakkausmerkinnät
Ti 3.10. Ravitsemustiedon tentti
To 5.10 Ruoka ja hyvinvointi
Tentin läpikäyminen
Esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
Ti 10.10. Ruoka ja media
Tehtävänanto, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 12.10.2023
To 12.10. Ruoka ja media. Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
Esitykset ja opponoinnit
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Intro
Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.
Oppimateriaalit
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 11.8.2022.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin klo 14-16.45 luokassa G307.
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti Moodlessa 3.10.2023.
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Kansainvälisyys
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
Oppimistehtävät
Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%).
Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista.
Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin
Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille
Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta
Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi
Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)
Arviointitavat
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5