Ruoka ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
12.06.2023 - 18.08.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
21.08.2023 - 13.10.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Opettajat
Mirjami Willman
Saija Laitinen
Ryhmät
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
HOS011AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Ti 22.8. Opintojakson ja tehtävien esittelyä
To 24.8. Energia ja energiatasapaino

Ti 29.8.Energiaravintoaineet
Tehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 31.8.2023
To 31.8. Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 31.8.2023

Ti 5.10. Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
To 7.9. Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen

Ti 12.9. Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Kuinka Fineli toimii?
Esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
To 14.9. Ateriasuunnittelun perusteet
Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille, palautus viimeistään 21.9.2023


Ti 19.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä
Ruokapäiväkirjatehtävän palautus viimeistään 28.9.2023
To 21.9. Erityisruokavaliot

Ti 26.9. Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä, palautus viimiestään 26.9.2023
Esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
To 28.9.Pakkausmerkinnät

Ti 3.10. Ravitsemustiedon tentti
To 5.10 Ruoka ja hyvinvointi
Tentin läpikäyminen
Esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio

Ti 10.10. Ruoka ja media
Tehtävänanto, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 12.10.2023
To 12.10. Ruoka ja media. Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
Esitykset ja opponoinnit

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Intro

Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.

Oppimateriaalit

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 11.8.2022.

Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin klo 14-16.45 luokassa G307.

Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.

Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.

Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti Moodlessa 3.10.2023.
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

Kansainvälisyys

Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.

Oppimistehtävät

Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%).
Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista.
Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin
Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille
Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta
Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi
Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)

Arviointitavat

Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

Opintojakson tehtävät:

Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

Arvioitavat tuntitehtävät:

Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

Lisätehtävä:

Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)


Koko opintojakson arviointi:

40–59 pistettä: arvosana 1

60–69 pistettä: arvosana 2

70–79 pistetä: arvosana 3

80–89 pistettä: arvosana 4

90–100 pistettä: arvosana 5

Go back to top of page