Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (5 op)
Toteutuksen tunnus: HOS010AS3A-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2024 - 12.01.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 15.01.2024 - 15.03.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
VKO 1
Ma 15.1. Tuotekehitys
Johdatus opintojaksoon
Toimeksianto + opintojaksotehtävän läpikäynti
Tuotekehityksen teoria osa 1
Ke 17.1. Aistinvarainen arviointi
Johdatus opintojaksoon
Aistien toiminta osa 1
VKO 2
Ma 22.1. Aistien toiminta osa 2
Perusmakutestit
Ke 24.1. Tuotekehityksen teoria, osa 2
VKO 3
Ma 29.1. Aistinvaraiset mittausmenetelmät
Ke 31.1. Tuotekehityksen teoria, osa 3
VKO 4
Ma 5.2 Tentti: Aistit ja aistittavien ominaisuuksien havaitseminen
Mieltymystestit - teoria ja käytäntö
Ke 7.2. Klo 9–13 Vierailu toimeksiantajalle
VKO 5
Ma 12.2. Raadit, näytteet tilat
Referaattien esityksiä
Aistinvaraisen arvioinnin suunnittelu
Ke 14.2. Aistinvaraisen testin toteuttaminen
Viikko 8 Talviloma
VKO 6
Ma 26.2. Tentti: Aistinvaraiset arviointimenetelmät
Referaattien esityksiä
Ke 28.2. Tuotekehitys: ideoiden työstäminen
Teorialuokka L401 12–13.00. Koekeittiö 13.30–17.00
VKO 7
Ma 4.3. Tuotekehitys opetuskeittiö klo 8–15
Ke 6.3. Tuotekehitystehtävän raportointia
Koekeittiö varattuna 13.30–17.00
VKO 8
Ma 11.3. Tuotekehitys: Esitykset toimeksiantajalle
Ke 13.3. Tutustuminen Gastro-messuille
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Intro
Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin opintojaksolla tutustut tuotekehityksen yleiseen teoriaan ja aistinvaraisen arvioinnin tutkimusmenetelmiin. Erilaisia ideointimenetemiä hyödyntämällä toteutat tuotteen tai tuoteryhmän käytännön tuotekehityksen, lopputulosta aistinvaraisesti arvioiden.
Oppimateriaalit
Tuorila, H., Parkkinen K. & Tolonen K. 2008. Aistit ammattikäyttöön. WSOY. Helsinki.
Villanen, J. 2016. Tuotteista tähtituotteita: Tarinoita, tehtävää, teoriaa. Kauppakamari. Helsinki. E-kirja. Luettu: 18.12.2023. (e-kirja: https://haaga-helia.finna.fi/Record/3amk.27102 5)
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojaksolla on lähiopetusta maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8.30-10.45. Tämän lisäksi on tutustuminen toimeksiantajan toimintaan vierailukäynnillä sekä työskentelyä opetuskeittiössä.
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.
Sähköposti:ville.parkkinen@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Työelämäyhteydet
Tuotekehitystehtävä toimeksiantajalle Salico Oy.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ma 5.2 klo 8.30–9.30 Aistit ja aistittavien ominaisuuksien havaitseminen (kirja s. 1–74)
Ma 26.2. klo 8.30–9.30 Aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (kirja s. 75–147)
Uusintatentit Examissa seuravaan periodin aikana.
Kansainvälisyys
Tieteelliset, kansainväliset artikkelit.
Oppimistehtävät
Aistinvaraisen arvioinnin arvioitavat tehtävät:
Referaatti tieteellisestä artikkelista ja sen esitys
Aistinvaraisen arvioinnin järjestäminen
Tuotekehityksen arvioitavat tehtävät:
Referaatti
Toimeksianto
Arviointitavat
Aistinvaraisen arvioinnin arvioitavat tehtävät:
Referaatti + esitys 10 p. (parityö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 5/10 p.
Aistinvaraisen arvioinnin järjestäminen 20 p. (ryhmätyö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 10/20 p.
Tentti 1. Aistit 10 p. (yksilötyö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 5/10 p.
Tentti 2. Aistinvaraiset arviointimenetelmät 10 p. (yksilötyö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 5/10 p.
Tuotekehityksen arvioitavat tehtävät:
Referaatti 10 p. (parityö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 5/10 p.
Toimeksianto 40 p. (parityö)
läpäisyyn vaaditaan väh. 20/40 p.
Yhteensä
50-59 pistettä = 1
60-69 pistettä = 2
70-79 pistettä = 3
80-89 pistettä = 4
90-100 pistettä = 5