Ravintolan tuotevalikoima (5op)
Toteutuksen tunnus: HOS005AS2A-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.06.2025 - 17.10.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 20.10.2025 - 12.12.2025
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RESTO Restonomi matkailu- ja ravitsemisala
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
HOS005AS2A-3002 Ravintolan tuotevalikoima
Opetus torstaisin 14.00-16.45 ja perjantaina 8.00-10.45
Aikatauluun voi tulla muutoksia.
Torstai 23.10
Kurssin esittely
Viinin ammattimainen maistelu
Viinin viljely ja sen vaikutus viinin tyyliin, hintaan ja laatuun
Viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteet - intro
Perjantai 24.10
Raaka-aineen laadun vaikutus ruuan tyyliin/laatuun/hintaan
Ruokatuotantoprosessi osa 1- Mitä tarkoitetaan ruokatuotannon prosesseilla?
Toimeksianto Grand Dinner
Torstai 30.10
Juomat: Keskeiset rypälelajikkeet
Perjantai 31.10
Perusmakutesti
Torstai 6.11
Jokke juomatunnit
Perjantai 7.11
Ruokien ammattimainen maistaminen
Vieraana, Suomen Gastronominen seura
Torstai 13.11
Juomat: Keskeiset rypälelajikkeet jatkuu
Perjantai 14.11
Ruokalistasuunnittelu osa 1- Ruokalistasuunnittelun perusteet
Torstai 20.11
Italian ja Espanjan viinit, muut viinit
Perjantai 21.11
Ruokalistasuunnittelu osa 2- Hinnoittelu ja hintaan vaikuttavat tekijät
Erilaiset ruokakulttuurit ravintoloissa ja niiden tyypilliset tuotteet, tehtävänanto
Torstai 27.11
Oluet ja muut panimojuomat, Väkevät juomat
Perjantai 28.11
Ruokakulttuurit ja gastronomia -työpaja
Menu suunnittelua
Torstai 4.12
Cocktailkoulutus
Perjantai 5.12
Edeltävän viikon tehtävän esitykset ryhmittäin: Erilaiset ruokakulttuurit ravintoloissa ja niiden tyypilliset tuotteet
Raaka-aineen valmistusaste- teetkö itse vai ostatko valmiina?
Torstai 11.12
Esivalmistelupäivä torstaille
Perjantai 12.12
Grand dinner
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Kontaktiopetus sisältää harjoituksia, ryhmätöitä sekä aistinvaraista arviointia. Mikäli jo osaat tämän opintojakson tavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Intro
Tällä opintojaksolla pääset maistelemaan systemaattisesti sekä ruokia että juomia. Maistelun avulla voit arvioida tuotteiden laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä, esimerkiksi raaka-aineiden ja tuotantotapojen vaikutuksia laatuun, tyyliin ja hintaan. Näin osaat selittää tuotteiden arvon asiakkaille. Pääset perehtymään keittiötoimintojen perusteisiin. Perehdyt myös keskeisten ruoka- ja juomakulttuuri-ilmiöiden (esimerkiksi klassinen gastronomia, etniset keittiöt, juomatrendit) vaikutukseen tuotevalikoimaan. Saat tästä opintojaksosta hyvän pohjan ravintolan toiminnan suunnitteluun ja markkinointiin.
Oppimateriaalit
Opintojaksolla jaettavat materiaalit ja Moodle-sivun aineistot
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opiskelu perustuu ohjattuun lähiopetukseen ja harjoitustehtävien tekoon.
Työelämäyhteydet
Toteutus sisältää vierailijaluentoja eri yrityksistä
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tarkentuu opintojakson alussa
Kansainvälisyys
Opintojakso perustuu kansainvälisiin ruoka- ja juomakulttuureihin
Oppimistehtävät
Lopputehtävä juomaosiosta
Lopputehtävä ruokaosioista
Arviointitavat
Pisterajat koko opintojaksolle
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5