Digitaalisten palvelujen muotoilu (5 op)

Toteutuksen tunnus: DIG702AS3Y-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
11.08.2025 - 15.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle alkaa :startDate.
Ajoitus
18.08.2025 - 12.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
31 - 60
Koulutus
LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus
Opettajat
Jarmo Sarkkinen
Ryhmät
EVENING
Iltaopetus
BLENDED
Monimuotototeutus
YAMK1DIG
Master, Digitalisaation johtaminen, lukukausi 1
MADIGF
Digitaalisen liiketoiminnan mahdollisuudet, masterit, Pasila
ONLINE
Verkkototeutus
Opintojakso
DIG702AS3Y

Arviointiasteikko

H-5

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Tällä opintojaksolla osaamisen kehittyminen perustuu toisaalta itsenäiseen työskentelyyn, jossa perehdytään palvelumuotoilun teorioihin, ja toisaalta käytännön soveltamiseen tiimiprojektissa.

Opiskelijat harjoittelevat palvelumuotoilun menetelmien ja työkalujen käyttöä tiiminsä kanssa toteutettavassa projektissa, joka tehdään yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Opintojakso sisältää neljä osaamisen kehittymistä tukevaa online-tapaamista (kick off -tapaaminen, kaksi helpdesk-tapaamista ja showroom) sekä itsenäisestä opiskelusta ja itseohjautuvasta tiimityöskentelystä. Tiimit työskentelevät digitaaliseen palveluun liittyvän haasteen parissa, joka on tiimien jäsenten yhteinen valinta. Itsearviointi ja vertaisarviointi sisältyvät kurssin suoritukseen.

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT): Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".

Intro

Osallistumalla digitaalisten palvelujen muotoilu -opintojaksolle saat käytännön taidot, jotka auttavat sinua luomaan innovatiivisia ja asiakaslähtöisiä digitaalisia palveluja hyödyntämällä moderneja menetelmiä ja työkaluja – ja erottumaan ammattilaisena kilpailussa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla opit hyödyntämään ja soveltamaan palvelumuotoilun periaatteita, menetelmiä ja työkaluja digitaalisten palveluiden sekä kaikkikanavaisen asiakaskokemuksen suunnittelussa. Oppiminen perustuu vahvasti kahteen osa-alueeseen: itsenäiseen työskentelyyn palvelumuotoilun teorioiden parissa sekä palvelumuotoilun menetelmien ja työkalujen käytännön soveltamiseen monialaisessa palvelumuotoilutiimissä, palvelumuotoilun ajattelutapaa noudattaen. Opettaja ei pidä perinteisiä luentoja palvelumuotoilusta, vaan toimii prosessin ohjaajana ja antaa palautetta opiskelijoiden työskentelystä.

Opiskelijat toteuttavat opintojaksolla palvelumuotoiluprojektin keskenään valitsemalleen toimeksiantajalle. Projekti sisältää sekä itsenäistä työskentelyä että tiimityötä, jota tehdään tiimissä sovittavalla tavalla.

Opintojaksoon kuuluu neljä ohjattua Zoom-tapaamista: Kick off (26.8.), Helppari 1 (30.9.), Helppari 2 (4.11.) ja Showroom (9.12.). Näissä opettaja tarjoaa ohjausta projektin edistämiseen palvelumuotoilun prosessin, menetelmien ja työkalujen näkökulmasta. Lisäksi opiskelijat saavat opettajalta kirjallista palautetta projektinsa eri vaiheista yhteensä kolme kertaa työskentelyn aikana.

Opiskelijan tulee sitoutua projektiin erikseen tiimissä sovitun roolin ja työmäärän mukaisesti. Koska opintojaksoon sisältyy paljon itsenäistä työskentelyä opetuskertojen ulkopuolella, opiskelijan oletetaan osallistuvan kaikkiin neljään yhteiseen tapaamiseen. Poissaoloista tulee ilmoittaa etukäteen opettajalle.

Opintojakson arviointi perustuu kahteen osa-alueeseen: prosessin laatuun (50 %) ja lopputulokseen (50 %). Lisäksi itse- ja vertaisarviointi voivat vaikuttaa opiskelijan lopulliseen arvosanaan.

Opintojakson keskeinen kirjallisuus on saatavilla kirjaston e-kirjakokoelmasta. Muu oppimateriaali julkaistaan Moodlessa.

Opintojaksoon ei kuulu ennakkotehtävää. Huomaathan kuitenkin, että osallistumisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on palvelumuotoilun perusteet hallussa tai hän on valmis opiskelemaan ne itsenäisesti ennen opintojakson alkua.

Siirry alkuun