Kriisiviestintä ja maineenhallinta (5 op)

Toteutuksen tunnus: COM4HM007-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
03.06.2024 - 18.10.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
21.10.2024 - 15.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
31 - 50
Koulutus
LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus
PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
Opettajat
Mirka Sunimento
Eeva Puhakainen
Ryhmät
EVENING
Iltaopetus
MACOMF
Viestinnän ja markkinoinnin johtaminen, masterit, Pasila
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
COM4HM007

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Mahdolliset muutokset päivitetään lukkarikoneeseen, joten seuraathan sitä.

Aikataulu: Lukkarikoneen mukaan 24.10-12.12
Vahvistettu vierailija 21.11: Saferglobe: "Konfliktivalmius-konflikti"

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Lähiopetus, itsenäistä työskentelyä verkossa ja pienryhmätyöskentelyä Pasilassa. Kurssi on mahdollista suorittaa täysin itsenäisesti verkkomateriaalien ja -tehtävien avulla. Vaihtoehtona on osallistua online-luentoihin ja/tai ryhmätyöskentelyyn Pasilassa. Molemmissa vaihtoehdoissa oppiminen etenee niin, että jokaisen teoriaosuuden jälkeen opittua analysoidaan ajankohtaista kriisiä tai valittua organisaatiota. Lopuksi on vapaaehtoinen kriisisimulaatioharjoitus Pasilassa. Opintojaksoon sisältyy pakollisena oman oppimisen arviointi.

Jos opiskelijalla on työn, opintojen tai muun aiemman kokemuksen (esim. sertifiointi) perusteella kurssin tuottama osaaminen, hän voi osoittaa osaamisensa toteutuksen opettajan kanssa sovittavalla tavalla. Toteutuksen opettaja tiedottaa tarkemmin AHOT-käytännöistä kurssin alussa.

Intro

Olet ehkä huomannut, että kriisiosaamiselle on tarvetta enemmän kuin koskaan? Kriisiosaaminen on myös keskeinen elementti brändiviestinnässä ja sidosryhmäsuhteiden johtamisessa. On kyettävä ennakoimaan, valmistautumaan, reagoimaan ja johtamaan tehokkaasti ennen kriisiä, kriisin aikana ja sen jälkeen. Kurssin rakenne on looginen ja oppiminen tapahtuu osissa: jokaisen teoriaosuuden jälkeen opittua sovelletaan analysoimalla ajankohtaista kriisiä tai valittua organisaatiota joko itsenäisesti tai ryhmän kanssa. Lopuksi pääset testaamaan opittua kriisisimulaatioharjoituksessa.

Oppimateriaalit

Oppimisaineistot julkaistaan kurssin aikana. Lisäksi opiskelijoiden tulee hakea itsenäisesti tietoa valitsemistaan organisaatioista / toimialoista ja kriisitapauksista.

Mikäli kriisiviestinnästä ei ole juurikaan ennakkotietoa, suositellaan tutustumaan Vilma Luoma-Ahon toimittamaan Procomma Academicin "Särkymätön viestintä" -julkaisuun, jonka voi ladata ilmaiseksi osoitteesta https://helda.helsinki.fi/handle/10138/286185

Sekä tuoretta Procomman artikkelikokoelmaa Poikkeuksellinen viestinta, jonka latauslinkki https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/344128/Poikkeuksellinen%20viestint%C3%A4.pdf

Opetusmenetelmät ja ohjaus

MAHDOLLISET KURSSIA KOSKEVAT TIEDUSTELUT MIRKA SUNIMENTOLLE etunimi.sukunimi@haaga-helia.fi

Kurssilla on lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä verkossa ja pienryhmätyöskentelyä Pasilassa.

Palautteen perusteella lähiopetus on koettu erittäin hyödylliseksi. Kurssipalautteen keskiarvo keväältä 2024 oli 4,5/5 ja lähiopetus todettiin yksimielisesti parhaiten sopivaksi toteutusmuodoksi.

Molemmissa vaihtoehdoissa oppiminen etenee niin, että jokaisen teoriaosuuden jälkeen opittua analysoidaan ajankohtaista kriisiä tai valittua organisaatiota. Lopuksi on vapaaehtoinen kriisisimulaatioharjoitus Pasilassa.

Lähiopetukseen osallistumista suositellaan lämpimästi kaikille, joilla ei ole aiempaa kokemusta kriisiviestinnästä. Myös osa tehtävistä on mahdollista tehdä ryhmissä lähiopetuksen aikana, jolloin itsenäisen työn osuus on pienempi.

Kurssin lopussa järjestetään kriisisimulaatio, jossa opittua pääsee testaamaan käytännössä, ja se toteutetaan, mikäli osallistujia on tarpeeksi. Osallistujat vahvistetaan sitovan ennakkoilmoittautumisen perusteella. Ilmoittautuminen simulaation tapahtuu kurssin loppupuolella.

Jos haluat lukea lisää simulaatiosta, kts juttu Haaga-Helian e-signalsissa
https://esignals.fi/kategoria/viestinta-ja-markkinointi/twitter-laulaa-ja-paine-on-kova-simulaatiossa-testataan-kriisiviestinnan-oppeja-kaytannossa/#78c2fa96

Työelämäyhteydet

Useissa tehtävissä analysoidaan ajankohtaisia ja/tai opiskelijan omaan työhän liittyviä tapauksia. Ýksi ta useampi vierailija.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on helppo aloitustentti, jolla vahvistetaan kurssiosallistuminen. Tentti pohjautuu pääasiassa aloituskerran materiaaleihin ja sisältöihin. Kurssiarvosana määräytyy aloitustentin, ja tehtävien pohjalta arviointikriteerien mukaan 15.12 mennessä palautettujen tehtävien perusteella. Tämän jälkeen mahdollinen täydentäminen tai arvosanan korottaminen tapahtuu tutkintosäännön mukaisesti.

Kansainvälisyys

Kurssilla käytetään osin materiaalia, jota ei ole julkaistu suomeksi, eli opiskelijan tulee olla kykenevä lukemaan englanninkielisiä tekstejä. Kurssilla analysoidaan myös kansainvälisiä tapauksia ja kriisiviestinnän ja -johtamisen erityispiirteitä eri maissa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)

Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Toteutuksen vastuuopettaja tiedottaa tarkemmin AHOTin soveltamisesta kurssin aloituksessa.

Tutustu myös AHOT-ohjeisiin https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

HUomioi, että work and study mallia ei lähtökohtaisesti sovelleta master-opiskeliuun.

Oppimistehtävät

Kurssi on myös suunniteltu niin, että tehtävät ja tentit tukevat toinen toisiaan, joten on suositeltavaa tehdä ne annetussa järjestyksessä. Tehtäviä voi tehdä myös parityönä, ja joitain tehtäviä pyritään tekemään / aloittamaan iltaopetuskertojen aikana. Kurssin arviointi perustuu 15.12 mennessä palautettuihin tehtäviin ja tehtyiden tentteihin. Myöhässä palautetuista tehtävistä ei "rankaista", mutta niistä ei saa palautetta. Toistuva myöhästely vaikuttaa myös kurssiarvosanaan, sillä arvosanassa 5 edellytetään että "Opiskelija hallitsee projektimaisen työskentelyn ja pysyy aikataulussa."

TEHTÄVÄ 1 TENTTI
Arviointi: 0 – 10 pistettä

TEHTÄVÄ 2 SIDOSRYHMÄANALYYSI
Arviointi: 0 – 10 pistettä.

TEHTÄVÄ 3 / TENTTI KRIISIEN ENNAKOINTI JA PRIORISOINT
Arviointi: 0-10 pistettä (hylätty/hyväksytty)

TEHTÄVÄ 4: TENTTI ODOTUSRISTIRIIDAT JA MAIN
Arviointi: 0 – 15 pistettä.


TEHTÄVÄ 5: KRIISIINVASTAAMISSTRATEGIAT
Arviointi: 0 – 15 pistettä.


TEHTÄVÄ 6 A: KRIISIVIESTINTÄVALMIUDEN ARVIOINTI
TEHTÄVÄ 6 B: ORGANISAATION LUOTETTAVUUS JA USKOTTAVUUS

Arviointi: 0 – 15 pistettä.

TEHTÄVÄ 7 A: LOPPUTEHTÄVÄ KRIISIVIESTINTÄSTRATEGIA / OHJEISTUS

Vaihtoehtona kriisisimulaatioon osallistuminen + reflektointi
Arviointi: 0 – 25 pistettä.

TEHTÄVÄ 7 B: KRIISISIMULAATIO
Vaihtoehtona tehtävä 7 A
Arviointi: 0 / 25 pistettä

Arviointitavat

Arviointikriteerien mukaan.

Siirry alkuun