•   Coaching ja fasilitoinnin taito ORG2HM003-3020 24.10.2022-16.12.2022  5   (EVENING, ...) +-
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojaksolla ei ole edeltävyysehtoja.
    Sisältö
    - Omien coaching- ja fasilitointivalmiuksien ja kehittämistarpeiden analysointi
    - Coaching ja fasilitointi ohjauksena, valmentavana työotteena ja vuorovaikutustaitona
    - Dialoginen puhe ja kuunteleminen
    - Fasilitoinnin merkitys ja hyödyntäminen päätöksenteon, yhteiskehittelyn ja yhteisöllisen oppimisen välineenä
    - Fasilitoinnin tavoitelähtöiset menetelmät
    - Ryhmädynamiikka
    - Fasilitointiosaaminen käytännössä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija tuntee ohjauslähtöisen yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen merkityksen organisaation kehittämisessä. Opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa ohjaajana (coachina) ja fasilitaattorina).
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Edellisen lisäksi opiskelija kehittää omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina) ja syventää ja soveltaa dialogista vuorovaikutuskompetenssiaan tutkimus- ja ammattikirjallisuuden avulla. Hän kykenee asettumaan sekä ohjaajan että ohjattavan asemaan. Opiskelija kokeilee, testaa ja valitsee fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Edellisen lisäksi opiskelija kehittää tavoitteellisesti omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina). ja soveltaa dialogista vuorovaikutus- ja ryhmänohjauskompetenssiaan. Opiskelija kykenee reflektoimaan toimintaansa sekä ohjaajana että ohjattavana. Hän osaa valita tavoitelähtöisesti ja perustellusti fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.
    Lisätiedot
    Opintojakso korvaa edeltävän opetussuunnitelman kurssit Johtamisviestintä ja Henkilökohtaisten ominaisuuksien ja osaamisen arviointi.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojakson tavoitteena on auttaa opiskelijaa analysoimaan omia coaching- ja fasilitointivalmiuksia ja niiden kehittämistarpeita. Opintojakso tarjoaa perustietoa coachingista ohjausmenetelmänä, valmentavana työotteena ja vuorovaikutustaitona sekä fasilitoinnin merkityksestä ja hyödyntämisestä päätöksenteon, yhteiskehittelyn ja yhteisöllisen oppimisen välineenä. Oppiminen tapahtuu workshopeissa, itsenäisesti perehtyen ja tiimeissä. Opintojaksolla on coaching-työpajoja ja paricoachingharjoituksia sekä fasilitointiharjoituksia. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Valitse ainakin yksi coachingia ja yksi fasilitointia käsittelevä kirja, jotka luet kurssin aikana ja käytät niiden antia myös tehtävissä. Hyviä teoksia ovat esim. seuraavat:
    • Jones, G. & Gorell, R. 2021. 50 top tools for coaching. Kogan Page.
    • Kantor, D. 2012. Reading the Room. Group Dynamics for Coaches and Leaders. John Wiley & Sons. Hoboken, N.J. Löytyy myös e-kirjana HH Finnasta.
    • Rogers, J. 2016. Coaching skills. The definitive guide to being a coach. Fourth edition. McGraw-Hill.
    • Ruutu, S. 2020. Coachin työkalupakki. Alma Talent.
    • Räsänen, M. (toim.) 2007. Coaching ja johtajuus. Valmentava ote esimiestyössä. Edita.
    • Schwarz, R. 2017 (or older). The Skilled Facilitator. A Comprehensive Resource for Consultants, Facilitator, Managers, Trainers and Coaches. 3rd edition. Jossey-Bass. Hoboken, N.J. Löytyy myös e-kirjana HH Finnasta.
    • Starr, J. 2009. The Coaching Manual: The Definitive Guide to the Process, Principles and Skills of Personal Coaching. 2nd edition. FT Press / Pearson Education Limited. Harlow, England. Löytyy myös e-kirjana HH Finnasta.
    • Wilkinson, M. 2012. The Secrets of Facilitation: The SMART Guide to Getting Results with Groups. John Wiley & Sons. New York. Löytyy myös e-kirjana HH Finnasta.
    Lisäksi kurssin vaatimuksiin kuuluvat Moodlesta löytyvät artikkelit. Myös niitä hyödynnät tehtävissä soveltuvin osin (lue tehtäväohjeistukset tarkoin).

    Työelämäyhteydet

    Opinnot ja tehtävät peilaavat yritysten ja organisaatioiden arkea. Opiskelijat soveltavat oppimaansa omissa organisaatioissaan.

    Toimipiste

    Pasilan toimipiste

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Kansainvälisyys näkyy aineistoissa ja tehtävissä. Opiskelijoiden omat kokemustaustat ja työympäristöt tuovat osaltaan kansainvälistä näkökulmaa opintojaksolle.

    Ajoitus

    24.10.2022 - 16.12.2022

    Oppimistehtävät

    Opintojaksolla on kolme palautettavaa tehtävää, jotka sinun tulee palauttaa hyväksytysti suoritettuina saadaksesi kurssiarvosanan. Tehtävät ovat seuraavat: • Tehtävä 1 (ennakkotehtävä), 20 % kurssiarvosanasta, palautus viimeistään 24.10.2022 klo 23:55. Tehtävän tavoitteena on esittäytyä opettajalle ja arvioida omaa nykyistä coaching ja/tai fasilitointiosaamista. • Tee lyhyt video (kesto noin 2-3 min), jossa annat vastaukset seuraaviin kysymyksiin reflektoiden: 1) Kuka olet? Mistä tulet? Mitä teet työksesi? 2) Mitä coaching sinulle tarkoittaa? Mitä fasilitointi sinulle tarkoittaa? 3) Millaista kokemusta sinulla on coachingista? Lue seuraavaksi artikkeli Who’s got the monkey. Millaisia ajatuksia artikkeli sinussa herättää ja millaisia artikkelissa esille tulevia asioita omassa arjessasi tunnistat? 4) Millaista kokemusta sinulla on fasilitoinnista? Lue seuraavaksi artikkeli What do we mean by facilitation. Millaisia ajatuksia artikkeli sinussa herättää ja miten artikkelissa esille tulevat asiat näkyvät omassa työssäsi? 5) Mitä aiot oppia tällä kurssilla? Millaisia uusia taitoja odotat sinulla olevan kurssin jälkeen? • Varmista, että opettajalla on pääsy videoosi suoraan Moodlesta (eli että se ei vaadi salasanoja tms.). Tipauta videosi linkki Moodlen palautuslaatikkoon. • Arviointi on asteikolla 0-5, ja tehtävä muodostaa 20 % kurssiarvosanasta. • Arviointikriteerit: Videosi selkeys, vastausten löytyminen kysymyksiin ja reflektiivinen ote kysymysten 2-5 kohdalla. • Tehtävä 2 (coaching), 40 % kurssiarvosanasta, palautus viimeistään 14.11.2022 klo 23:55. Tehtävän tavoitteena on coachata toista opiskelijaa kolmessa erillisessä sessiossa ja analysoida omaa coachingosaamista. Tarkemmat ohjeet tapaamisessa 25.10.2022. • Tehtävä 3 (fasilitointi), 40 % kurssiarvosanasta, palautus viimeistään 12.12.2022 klo 23:55. Tehtävän tavoitteena on suunnitella fasilitoitu workshop ja dokumentoida suunnitelma. Tehtävän voit halutessasi tehdä parityönä tai kolmen hengen ryhmässä. Tarkemmat ohjeet tapaamisessa 25.10.2022. Huomaathan, että tapaamisissa teemme pienempiä tehtäviä ja harjoituksia.

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 21.10.2022

    Aikataulu

    Opintojaksolla on yhteensä kuusi tapaamista. Voidaksesi osallistua kurssille, tulee sinun palauttaa ennakkotehtävä ajoissa ja olla paikalla ensimmäisessä tapaamisessa. Tapaamiset ovat Pasilassa, luokassa 1009 (huom: 1.11. olemme luokassa 4211). Tämä toteutus perustuu lähitapaamisiin, eikä opintojaksoa ole mahdollista suorittaa samanaikaisesti virtuaalisesti.
    Tapaamisten ajankohdat ja teemat ovat seuraavat (huomaa, että teemat saattavat muokkautua):
    • Ti 25.10.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Orientaatio. Coaching ja fasilitointi; käsitteet, lähestymistavat, mallit ja harjoitukset
    • Ti 1.11.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Coachingin ydinkompetenssit ja eettiset säännöt, harjoitukset
    • Ti 8.11.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Coaching prosessina ja työkaluna organisaation kehittämisessä, harjoitukset
    • Ti 15.11.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Fasilitoinnin ydinkompetenssit ja eettiset säännöt, harjoitukset
    • Ti 29.11.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Fasilitointi prosessina ja työkaluna organisaation kehittämisessä, harjoitukset
    • Ti 13.12.2022 klo 17:40-20:30
    Teemat: Fasilitointityöpaja. Taitojen kehittyminen fasilitaattorina

    Ryhmä
    • EVENING
    • CONTACT
    • MAEXPFHA
    • MASALF
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) myötä kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Toteutuksen vastuuopettaja tiedottaa tarkemmin AHOTin soveltamisesta. Lisätietoja AHOT-prosessista löytyy Pepistä.

    Opettaja

    Heli Bergström

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
    • Arvosana 1: Opiskelija tuntee ohjauslähtöisen yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen merkityksen organisaation kehittämisessä. Opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina).
    • Arvosana 3: Edellisen lisäksi opiskelija kehittää omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina), syventää ja soveltaa dialogista vuorovaikutuskompetenssiaan tutkimus- ja ammattikirjallisuuden avulla. Hän kykenee asettumaan sekä ohjaajan että ohjattavan asemaan. Opiskelija kokeilee, testaa ja valitsee fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.
    • Arvosana 5: Edellisen lisäksi opiskelija kehittää tavoitteellisesti omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina) ja soveltaa dialogista vuorovaikutus- ja ryhmänohjauskompetenssiaan. Opiskelija kykenee reflektoimaan toimintaansa sekä ohjaajana että ohjattavana. Hän osaa valita tavoitelähtöisesti ja perustellusti fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.

    Koulutus

    LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus, LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus, PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus

    Arviointiasteikko

    H-5