Sisältö
- Omien coaching- ja fasilitointivalmiuksien ja kehittämistarpeiden analysointi
- Coaching ja fasilitointi ohjauksena, valmentavana työotteena ja vuorovaikutustaitona
- Dialoginen puhe ja kuunteleminen
- Fasilitoinnin merkitys ja hyödyntäminen päätöksenteon, yhteiskehittelyn ja yhteisöllisen oppimisen välineenä
- Fasilitoinnin tavoitelähtöiset menetelmät
- Ryhmädynamiikka
- Fasilitointiosaaminen käytännössä
Toteutustapa
Yhteiset sessiot: käydään läpi keskeisiä teemoja ja viitekehyksiä ja kokeillaan yhdessä erilaisia coaching- ja fasilitointimenetelmiä. Yhteiset sessiot ovat tärkeitä yhdessä oppimisen ja jakamisen alustoja.
Pienryhmätyöskentely: Ensimmäisellä kerralla muodostetaan 4-5 henkilön pienryhmät, joissa osallistujat voivat harjoitella coachingia ja fasilitointia, sekä yhdessä tutkia niihin liittyviä teemoja. Jokainen pienryhmä kokoontuu vähintään 5 kertaa, ja yksi jäsen kerrallaan vastaa tilaisuuden fasilitoinnista.
Henkilökohtainen työskentely: Osallistujat tekevät itseanalyysin, ja sen perusteella valitsevat oppimistehtävien fokuksen ja tekevät itselleen suunnitelman coaching- ja fasilitointitaitojen oppimiseksi. Jokainen etsii omaan aiheeseen sopivia lähteitä, joihin tutustuu ja hyödyntää oppimistehtävien laatimisessa. Jokainen tekee oppimistekoja suunnitelmansa perusteella, havainnoi omaa tekemistä ja oppimista ja jakaa oivalluksia yhteisissä sessioissa ja omassa pienryhmässä.
Carlsson, M ja Forssell, C. 2017. Esimies ja coaching-oivaltava coaching johtamisen työkaluna. E-kirja.
De Bono, E. 1985. Six thinking hats.
Heinonen, S. et al. 2012. Kaikkien aivot käyttöön. E-kirja.
Kantokorpi Piritta (2012): Fasilitointi luo uutta. Menesty ryhmän vetäjänä. E-kirja.
Kupias. 2016. Toimijuus työssä. Tukena työnohjaus, coaching, mentorointi ja fasilitointi. Helsingin Yliopisto koulutuspalvelut.
Kaihovirta et al. 2019. Heittäytymistarinoita fasilitoijilta. OIVA-hanke. Metropolia ammattikorkeakoulu.
Rauhala, I. 2020. Keskustelun voima. Otava.
Ruutu, S. 2020. Coachin työkalupakki. E-kirja.
Rock, D. 2009. Your Brain at Work. E-kirja.
Sipponen-Damonte, Mirjami. 2020 Varmuutta fasilitointiin. E-kirja.
Starr, J. 2012. The coaching manual. E-kirja.
Osaamista ja oppimistehtäviä sovelletaan työelämän tarpeisiin.
Porvoon toimipiste
Ei tenttiä.
Suomi
Hyödynnetään kansainvälisiä lähteitä.
28.03.2022 - 20.05.2022
Oppimistehtävä 1 (henkilökohtainen) Matka coaching- ja fasilitointiosaamiseen: 60% Oppimistehtävä 2 (henkilökohtainen): Fasilitointikokeilu: 40%
03.01.2022 - 25.03.2022
Maanantai-iltaisin klo 16:45-19:50
Marika Alhonen
15 - 40
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tuntee ohjauslähtöisen yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen merkityksen organisaation kehittämisessä. Opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa ohjaajana (coachina) ja fasilitaattorina).
Arviointikriteeri - arvosana 3
Edellisen lisäksi opiskelija kehittää omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina) ja syventää ja soveltaa dialogista vuorovaikutuskompetenssiaan tutkimus- ja ammattikirjallisuuden avulla. Hän kykenee asettumaan sekä ohjaajan että ohjattavan asemaan. Opiskelija kokeilee, testaa ja valitsee fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Edellisen lisäksi opiskelija kehittää tavoitteellisesti omia taitojaan ohjaajana (coachina ja fasilitaattorina) ja soveltaa dialogista vuorovaikutus- ja ryhmänohjauskompetenssiaan. Opiskelija kykenee reflektoimaan toimintaansa sekä ohjaajana että ohjattavana. Hän osaa valita tavoitelähtöisesti ja perustellusti fasilitointitekniikoita, jotka tähtäävät yhteisöllisen oppimisen edistämiseen työyhteisössä ja sen tiimeissä.
LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus, LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus, PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
H-5