•   Organisaatiot muutoksessa ORG2HM001-3025 16.01.2023-17.03.2023  5   (MAICTF, ...) +-
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojaksolla ei ole edeltävyysehtoja.Tämä opintojakso kuuluu ylemmän ammattikorkeakoulun (YAMK) opetussuunnitelmaan. Opintojakson suorittaminen edellyttää ylemmän ammattikorkeakoulun opiskeluoikeutta.
    Sisältö
    - Muuttuva työ
    - Toimijuus ja työn tuunaus
    - Organisaation inhimillinen ja sosiaalinen pääoma
    - Muuttuvat käsitykset organisaatiosta
    - Uudet tavat organisoida
    - Organisaatiojännitteet
    - Organisaation kehittäminen ja eettisyys
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija tunnistaa joitakin työn murroksen trendejä ja reflektoi omaa työtään muutoksia vasten. Opiskelija tunnistaa erilaisia organisaatiokäsityksiä, organisoitumistapoja sekä jännitteitä organisaatioissa. Hän osaa määritellä joitakin organisaation kehittämisen lähestymistapoja ja osaa soveltaa osaamistaan kehittämissuunnitelmassa. Opiskelija kirjoittaa asiatekstiä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Edellisten lisäksi hän tunnistaa keinoja kehittää toimijuutta työssä. Hän soveltaa erilaisia organisaatiokäsityksiä organisaation toiminnan kuvaamiseen ja analysointiin. Hän osaa suositella sopivia organisoitumisen ja organisaation kehittämisen menetelmiä tilanteen ja tavoitteiden mukaan. Hän osaa eritellä organisointiin liittyviä jännitteitä sekä niiden syntyä ja seurauksia. Hän tunnistaa eri kehittämistapojen keskeisiä ominaisuuksia ja osaa soveltaa organisaation kehittämiseen liittyviä käsitteellisiä malleja käytännön tilanteiden suunnitteluun ja/tai analysointiin. Hän tunnistaa ja pohtii muutoksiin ja kehittämiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelijan akateeminen kirjoittaminen on melko sujuvaa.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Edellisten lisäksi hän osaa erotella useita työn murroksen trendejä sekä osaa arvioida niiden vaikutuksia oman työnsä tulevaisuuteen. Opiskelija osaa monitahoisesti arvioida omaan työhönsä, organisoimiseen sekä organisaation kehittämiseen liittyviä tekijöitä eri näkökulmista. Tämän hän osoittaa kriittisesti vertailemalla, perustelemalla ja hyödyntämällä useita teoreettisia käsitteitä ja malleja. Opiskelijan akateeminen kirjoittaminen on sujuvaa.
    Lisätiedot
    Kurssi korvaa edeltävän opetussuunnitelman kurssin Muutoksen johtaminen.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Online Zoom. Toteutustapa on yhteisöllinen ja keskusteleva. Luennot ovat tiiviitä ja työskentelyn aiheisiin johdattelevia. Jos opiskelija ei pääse osallistumaan yhteisölliseen työskentelyyn, hän voi panostaa vahvemmin kirjallisiin tehtäviin. Pedagoginen lähestymistapa on flipped learning = käänteinen oppiminen. Työskentelytapa edellyttää opiskelijalta itsenäistä tutustumista aiheisiin ja kirjallisuuteen ennen yhteisöllistä työskentelyä. Yksilöllinen tiedonhaku on osa arviointia. Kaikissa tehtävissä on oleellista vertailu ja pohdinta käytännön ja alan kirjallisuuden välillä. Työskentelytavat edistävät opiskelijoiden kognitiivisia metataitoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja, kriittistä ajattelua, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, koordinointikykyä ja joustavuutta.
    Opintojakso alkaa ennakkotehtävällä (Oppimistehtävät 1a ja1b). Ohjeet lähetetään opiskelijoille myös s-postitse ennen opintojakson alkua. Ennakkotehtävän lukemisto löytyy kohdasta "Oppimateriaali"

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    1. Työn muutokseen liittyvä kirjallisuus (kaikki löytyvät sähköisinä, jos linkki ei toimi, hae nimellä)
    · Deloitte (2021) The future of work is here
    · Frey, C. B., & Osborne, M. A. (2017). The future of employment: how susceptible are jobs to computerisation? Technological forecasting and social change, 114, 254-280.
    · Kilpi, ed (2016) Perspectives on new work. Sitra Studies 114. Perspectives on new work
    · Kokkinen, L. (toim.) 2020. Hyvinvointia työstä 2030-luvulla: skenaarioita suomalaisen työelämän kehityksestä. Työterveyslaitos. Työelämä 2030
    · Lane, M. & A. Saint-Martin (2021), "The impact of Artificial Intelligence on the labour market What do we know so far?", OECD Social, Employment and Migration Working Papers, No. 256, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/7c895724-en.
    · McKinsey 2021: The future of work after Covid The future of work after Covid
    · MIT (2020): The work of the future
    · Ranki, Sinimaaria, 2023. HELP-katsaus : Työelämän muutosnäkymät. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-067-6
    · Työ- ja Elinkeinoministeriö 2021: Tekoäly 4.0. Ensimmäinen väliraportti: käynnistysvaiheesta toteutusvaiheeseen. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2020:29.
    http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-643-7, Tekoäly 4.0
    2. Organisaatioista ja organisoitumisesta esim:
    • Child, J. 2015. Organization: Contemporary Principles and Practice, 2nd Edition. Wiley 2015
    • Clegg, Hardy, Lawrence & Nord. The SAGE Handbook of Organization Studies. Second Edition
    • Clegg, Kornberger, Pitsis, Mount. 2019. Managing & organizations: an introduction to theory and practice
    • Luhman, John T. ; Cunliffe, Ann L. 2013. Key concepts in organization theory
    • Hatch, Mary Jo. 2018. Organization theory: modern, symbolic, and postmodern perspectives
    • Miles, J. A. 2012: Management and Organization Theory: A Jossey-Bass Reader
    • Miles, J. A. 2014. New Directions in Management and Organization Theory

    Toimipiste

    Pasilan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Ei tenttiä

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    16.01.2023 - 17.03.2023

    Oppimistehtävät

    Oppimistehtävä 1: Omat oppimistavoitteet, työn muutos ja kehittäminen a. Opiskelija kuvailee kurssikuvauksen ja oman työn ja ammatillisten kehittymistavoitteidensa pohjalta oppimistavoitteitaan kurssilla. b. Opiskelija lukee kirjallisuuslistalta kattavasti/valikoiden itseään kiinnostavia artikkeleita/raportteja, jotka koskevat työn muutosta, ja peilaa omaa osaamistaan, potentiaaliaan, työtään ja työyhteisönsä toimintatapoja ja kehitystä niihin. Pohdinta kootaan vapaamuotoiseen ajatuskarttaan (mindmap). Lähteet merkitään viitteinä ja kootaan lähdeluetteloon (ks. HH raportointiohjeet tai LibGuide) Tuotokset palautetaan Moodleen ja niitä käydään läpi yhteisöllisesti keskustellen. c. Jatkotehtävänä aineiston pohjalta uudempien teknologioiden kuten tekoälyn ja robotiikan merkityksen pohtiminen oman osaamisen/työn/toimialan kannalta. Ohjeistetaan ensimmäisessä tapaamisessa ja Moodlessa. Oppimistehtävät 2: Organisaatiomallien ja organisoitumisen tarkastelu, vertailu ja arviointi Tuntitehtäviä ryhmissä, vapaamuotoisia lyhyitä esityksiä tuntien aikana, tuotokset esim. tiivistelmät, taulukot, mindmapit, pp ym. dokumentoidaan Moodleen. Opiskelijat valmistautuvat yhteissessioiden aiheisiin hakemalla tietoa, lukemalla kirjallisuutta ja palauttamalla muistiinpanonsa yksilöinä Moodleen. a. Tarkastellaan oman tai itselle tutun organisaation organisoitumista, toimivuutta ja jännitteitä. Valitaan vertailukohteiksi 1-2 muuta yritystä tai organisaatiota, joiden toimintatavoista itsellä on tai on yleisesti saatavilla tietoa esim. talousalan lehdissä. Valitut organisaatiot ovat mielellään kasvavia, kehittyviä ja menestyviä. Vertailut kootaan esim. vapaamuotoisiin taulukoihin. b. Tarkastellaan itseorganisoituvien/-ohjautuvien organisaatioiden toimintaa ja vertaillaan esim. oman organisaation toimintaan. Tarkastelun pohjalta arvioidaan organisoitumismallien tehokkuutta, tuloksellisuutta ja mielekkyyttä. Lähteet ja viitteet merkitään. Oppimistehtävä 3: Organisaation kehittämiseen liittyvä soveltava tehtävä, Yksilö/ryhmätoteutus (1-5 opiskelijaa) valitussa työorganisaatiossa, suullinen esitys 10-15 min (max) tai kirjallinen raportointi (max 5 sivua). Käytäntöä peilataan kattavasti alan kirjallisuuteen. Lähteet ja viitteet merkitään. Oppimistehtävä 4: Oma ”take-away” kurssilta, oman oppimisen arviointi peilaten kurssitavoitteisiin, alan kirjallisuuteen, omaan työtilanteeseen/työelämään tai yrityksiin yleensä, raporttina, max 1x A4 tai pp ja videona, max 10 min. Lähteet ja viitteet merkitään. Tavoitteena on tehdä näkyväksi omaa osaamistaan ja koota kurssilta itselle ja omaa työtä varten merkityksellisiä asioita, linkkejä, kirjavinkkejä yms, joita voi hyödyntää työelämässä.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2023 - 13.01.2023

    Ryhmä
    • MAICTF
    • MALEAF
    • EVENING
    • MACOMF
    • MAENTF
    • MADIGF
    • ONLINE
    Opettaja

    Eija Kärnä

    Paikkoja

    15 - 30

    Koulutus

    LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus, LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus, PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    5.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5