ONLINE: kokonaan etänä, edellyttää aktiivista osallistumista oppitunteihin videokonfferenssissa.
Parhaan toteutuksen palaute oli 5.0 eli jokainen palaute paras mahdollinen 5. Yritetään siis hyödyntää tässä samoja menetelmiä.
- Teoria opetetaan käytäntöön sidottuna: kunkin työkalun yhteydessä esitetään aiheeseen liittyvät käsitteet.
- Työskennellään oikeilla tietokoneilla labrassa ja kotona.
- Kannustetaan opiskelijoita hankkimaan tuotantovälineet itselleen.
- Kannustetaan tulosten julkaisuun.
Toteutukseen voi tutustua etukäteen kurssin kotisivulta https://terokarvinen.com/palvelinten-hallinta
Kurssin aikana jaettava ja linkitetty materiaali sisältää sovellusten virallisia oppaita, kolmannen osapuolen tekemiä ohjeita, verkkomateriaaleja ja soveltuvin osin opiskelijoiden tekemiä materiaaleja.
(Macintoshin käyttäjille: Apple Macintosh M1, M2, M3... ei sovi kurssin käyttöön, sillä se käyttää arm64-arkkitehtuuria. Kurssille kannattaa ottaa tavallinen PC-läppäri, koska monet harjoituksissa käytettävät sovellukset ja virtuaalikoneet on saatavissa vain tavallisimmalla amd64-arkkitehtuurilla. Käyttöjärjestelmäsi voi olla esimerkiksi Linux tai Windows, kunhan prosessorin arkkitehtuuri on se tavallisin amd64.)
Kannustetaan tulosten julkaisuun. Joillakin toteutuksilla on vierailuluennoitsijoita.
Pasilan toimipiste
Ei tenttiä.
Suomi
Tehtäväraportit saa kirjoittaa oman valinnan mukaan suomeksi tai englanniksi. Edistyneimmät opiskelijat voivat halutessaan osallistua kansainvälisiin projekteihin esimerkiksi julkaisemalla tekemiään moduleja tai raportoimalla bugeja.
Oppimateriaali ja työkalut ovat pääosin englanninkielisiä. Kurssilla pitää osata sujuvan suomen lisäksi lukea englantia.
24.03.2025 - 16.05.2025
Laajat raportoitavat kotitehtävät sekä tuntitehtävät. Ristiinarvionti. Oma miniprojekti. Aktiivinen osallistuminen oppitunteihin.
02.01.2025 - 21.03.2025
Kurssi koostuu kolmesta pääosasta:
1. Perusteet
2. Tekniikoita
3. Soveltava vaihe
Päivittyvä aikataulu löytyy kotisivulta https://terokarvinen.com/palvelinten-hallinta
Alustava aikataulu
Perusteet
- 1. Hello Salt! Master-slave, pull -arkkitehtuuri. Komentojen etäsuoritus (cmd.run, pkg.install). Tietojen kerääminen orjista (grains.items). Idempotentti konfiguraatio (foo.sls, top.sls). Esimerkkejä tiloista (file.managed).
- 2. Verkkon yli. Herra-orja -arkkitehtuuri verkon yli. Orjan tavoittaminen tuntemattomasta osoitteesta, NAT ja tulimuurin takaa. Harjoitusympäristöjen rakentaminen Vagrantilla. Vianselvitys verkkoyhteydessä.
- 3. Versionhallinta. Git: init, clone, add, commit, pull, push, log. GitHub ja muut avustavat palvelut.
- 4. Package-file-service Demonien hallinta. Käsin tehdyn konfiguraation automatisointi. Aikajanan käyttö muutosten tunnistamisessa.
Tekniikoita
- 5. Omat komennot. Aikajanan käyttö muutosten tunnistamisessa.
- 6. Vaihtuva aihe.
Soveltava vaihe
- 7. Omat modulit.
- 8. Omien modulien esittely.
Opiskelijan halutessa suorittaa opintojakso AHOT-menettelyä käyttäen tulee opiskelijan ilmoittautua normaalisti opintojaksolle ja ottaa kurssin alkaessa yhteyttä opintojakson opettajaan AHOT-menettelyn käynnistämiseksi. AHOT edellyttää näyttöjä kurssin aiheena olevasta automatisoidusta lähestymistavasta (idempotentti, infra koodina, yksi totuus), joten esimerkiksi yleinen työkokemus palvelinten ylläpidosta ei riitä AHOT-prosessin aloittamiseen.
Tero Karvinen
15 - 50
Osien ohjeelliset painoarvot ovat
- Kotitehtävät 50%
- Oma moduli 50%
Arvosana perustuu kokonaisarvioon suorituksista.
Mahdolliset tuntikuulustelut lukuläksyistä ja ristiinarviointi sisältyvät arvioinnin kohtaan kotitehtävät. Läksyjen raporteista tehdään ristiinarviointi, eli voit auttaa kurssikavereita omilla kommenteilla ja palautteilla.
TRATI Tradenomi tietojenkäsittely
0.00 op
0.00 op
H-5