•   Yrittäjyys ja liiketoiminta ENT001HH1A-3053 22.05.2023-09.06.2023  5   (CONTACT, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa
    o toimia yrittäjämäisesti
    o yrittäjyyden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet
    o kuvata yrittäjäksi ryhtymisen tapoja, mahdollisuuksia, yrittäjyyden ilmenemismuotoja sekä yhtiömuotoja,
    o arvioida yrittäjyyttä sekä verkostoja yksilön näkökulmasta,
    o hyödyntää tietoperustaa sekä BMC-mallia kuvatessaan ja arvioidessaan liiketoimintaa, vastuullisuus huomioiden.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Ei edeltävyysvaatimuksia.
    Sisältö
    o Yrittäjyyden ja liiketoiminnan keskeiset käsitteet
    o Yrittäjyys Suomessa
    o Yrittäjyysosaaminen
    o Yrittäjyyden mahdollisuudet
    o Vastuullisuus liiketoiminnassa
    o Liiketoimintamalli, Business Model Canvas
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa
    o ottaa vastuun tehtävistään
    o käyttää yrittäjyyden, liiketoiminnan sekä vastuullisuuden keskeisiä käsitteitä
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Edellisen lisäksi osaa
    o arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
    o arvioida liiketoiminnan mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
    o tunnistaa ja kuvata omat verkostonsa
    o yrittäjyyden ja liiketoiminnan tietoperustan sekä vastuullisuuden yhteydet niihin.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Edellisen lisäksi osaa
    o analysoida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia
    o analysoida liiketoimintamahdollisuuksia sekä -malleja.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetuksen toteutusmuoto on sulautuva oppiminen (engl. blended learning), joka yhdistää lähiopetusta ja Moodle-oppimisympäristön aineistoa. Opiskelijoiden odotetaan itsenäisesti tutustuvan Moodlen materiaaleihin ennen kutakin kuutta opetuskertaa. Itsenäisesti tehtävät yksilö- ja ryhmätehtävät ovat keskeinen osa kurssin opetusmenetelmää.

    Tämä opintojakso kuuluu kaikkiin Haaga-Helian tutkintoihin ja opiskelija voi osallistua mille tahansa toteutukselle. Tämä kyseinen toteutus on suunnattu Restonomi-tutkinnon opiskelijoille. Tämä tarkoittaa, että alakohtaisuus on otettu huomioon materiaalien ja harjoitusten sisällöissä. Osaamistavoitteet ja arviointikriteerit ovat kaikilla toteutuksilla yhtenevät.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Toteutuksen oppimateriaalina käytetään Moodle-ympäristössä olevaa aineistoa sekä lähiopetuskertojen luentomateriaalia. Näiden lisäksi suositeltavaan kirjallisuuteen kuuluvat:

    Harmaala, Minna-Maari & Jallinoja, Niina 2012. Yritysvastuu ja menestyvä liiketoiminta.
    Järvinen, Mikko & Kari, Matti 2017. Yritä, erehdy, onnistu. Helppo opas yrittäjyyteen.
    Kim, Chan & Mauborgne, Renee 2015. Sinisen meren strategia.
    Osterwalder, Alexander et.al. 2020. The Invincible Company.

    Työelämäyhteydet

    Opiskelijoiden odotetaan kontaktoivan ja haastattelevan yrityksiä ja yrittäjiä ryhmätöiden suorittamiseksi. Lisäksi 30.5. Yrittäjäksi ryhtyminen -opetuskerralla kutsumme luokkaan yrittäjäpaneelin, joka auttaa opiskelijoita syventämään ajatteluaan yrittäjän osaamisesta ja verkoistoista.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Toteutuksessa ei ole tenttejä. Tehtävien deadlinet ovat kohdassa aikataulu.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Toteutus ei painota kansainvälisyyttä.

    Ajoitus

    22.05.2023 - 09.06.2023

    Oppimistehtävät

    Opintojaksolla tehdään kuusi ryhmätehtävää, joita suurelta osin tehdään ryhmän itse määrittäminä ajankohtina lähiopetuksen ulkopuolella. Näistä kolme suurempaa tehtävää ovat Raportti, BMC (liiketoimintamallikanvas) ja Esitys, joissa ryhmä analysoi valitsemansa yrityksen liiketoimintamallia, toimintaympäristöä ja strategiaa. Ryhmätehtävien lisäksi opintojaksolla tehdään esseemuotoinen Yksilötehtävä yrittäjyydestä, jossa pohdit omaa yrittäjyyttäsi, yrittäjyysosaamistasi sekä omia verkostojasi.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2023 - 19.05.2023

    Aikataulu

    Lähiopetuksen aikataulu ja teemat:

    23.5. 11:00-13:45 Yrittäjyys yhteiskunnassa
    24.5. 11:30-14:00 Yrittäjyyden monimuotoisuus
    30.5. 11:00-13:45 Yrittäjäksi ryhtyminen (vieralijapaneeli)
    1.6. 11:00-13:45 Liiketoimintamalli
    6.6. 11:00-13:45 Toimintaympäristö
    8.6. 11:00-13:45 Strategia ja vastuullisuus
    15.6. 11:00-13:45 Ryhmätehtävien esitykset

    Lähiopetus järjestetään Haagan kampuksella tilassa HA/G318. Etäosallistuminen on mahdollista ainoastaan 15.6. tapaamisessa.

    Kurrsitehtävien deadlinet:

    24.5. 11:00 mennessä “Yritykset ja yrittäjyys” -ryhmätehtävä
    30.5. 11:00 mennessä “Yrittäjyyden monimuotoisuus” -ryhmätehtävä
    1.6. 11:00 mennessä “Yrittäjäksi ryhtyminen” -ryhmätehtävä
    15.6. 11:00 mennessä ryhmän esitys yrityksestä
    25.6. mennessä ryhmän raportti ja BMC yrityksestä
    25.6. mennessä yksilötehtävä yrittäjyydestä

    Ryhmä
    • CONTACT
    • KESÄ2023
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Ensimmäisellä lähiopetuskerralla (opintojakso avaus) tulee jokaisen opiskelijan olla paikalla. Mikäli sinulla on sairaus tai muu ylivoimainen este, tulee sinun ilmoittaa opettajalle asiasta etukäteen (kts. Haaga-Helian tutkintosääntö).

    Opettaja

    Mikko Järvinen

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Opintojaksolla on kolme arvioitavaa tehtävää: Ryhmässä laadittava Raportti ja BMC (liiketoimintamallikanvas), sekä Yksilötehtävä yrittäjyydestä. Kukin tehtävistä arvioidaan asteikolla 0-5 opintojakson arviointiperusteiden mukaisesti.

    Kurssin arvosana muodostuu seuraavien painoarvojen mukaisesti:
    25% ryhmätyöntä tehtävä Raportti,
    25% BMC (liiketoimintamallikanvas), ja
    50% Yksilötehtävä yrittäjyydestä

    Yksilötehtävästä, Raportista sekä BMC -tehtävistä on saatava hyväksytty arvosana kurssin läpäistäkseen. Tehtävien tarkemmasta pisteytyksestä ja arvioinnista voi olla tietoa tehtävien ohjeiden yhteydessä Moodlessa. Ryhmätyönä tehtävä esitys ja muut kolme pienempää tehtävää voivat vaikuttaa opintojakson arvosanaan nostavasti.

    Koulutus

    RESTO Restonomi

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5