Valmentava johtamisote on toiminnallinen opintojakso, joka sisältää runsaasti coachaavan ja fasilitoivan keskustelu-, johtamis- ja työotteen harjoittelua. Taitotreenausta tukee orientoivat ja taustoittavat luentopuheenvuorot sekä ohjaus. Valmentava johtamisote jakaantuu kolmeen teemaan, joita ovat:
1. Valmentavan johtamisen perusperiaatteet ja valmentava johtamiskulttuuri työyhteisössä
2. Coaching yksilöllisten voimavarojen kirkastajana ja tavoitteellisen toiminnan tukena
3. Fasilintointitaidot ja -menetelmät ryhmien ja tiimien osallistamisessa, aktivoimisessa ja ohjaamisessa (tämä teema painottuu).
Valmentavan johtamisen harjoittelu tapahtuu a) ohjatusti opintojakson tunneilla ja b) omassa sparrausryhmässä, joka on pysyvä pienryhmä. Opintojakson ohjelmaan kuuluu yhteiset tunnit (pääosin maanantaisin) ja sparrausryhmille varattu harjoitteluaika (pääosin torstaisin). Opintojakson tarkemmasta ohjelmasta sovitaan yhdessä opintojakson käynnistyessä. Sparrausryhmää käytetään etenkin fasilitointimenetelmien testaamiseen ja oman fasilitointikokeilun eli ryhmäohjauksen toteuttamiseen.
Opintojaksolla opittua voi soveltaa lukuisissa työelämän tilanteissa, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä, oman ammatillisen osaamisen syventämisessä, lähi- ja digityöpajojen vetämisessä ja työyhteisön kehittämisessä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus löytyy Moodle-sivulta opintojakson käynnistyttyä.
Opintojakso keskittyy työelämässä, johtamisessa ja asiantuntijatyössä tarvittavien valmennustaitojen kehittämiseen, joten se on 100 % työelämälähtöinen. Työelämälähtöisyyttä tukee niin osallistujien omat kokemukset, opettajan asiantuntijuus, mahdolliset vierailuluennot kuin kirjallisuus.
Malmin toimipiste
Ei tenttiä.
Suomi
Oppimismateriaali ja suositeltava kirjallisuus sisältää myös kansainvälisiä lähteitä.
24.03.2025 - 16.05.2025
Opintojakso suoritetaan ja arvioidaan kahden henkilökohtaisen oppimistehtävän avulla: 1. Matka valmentavaan johtamisotteeseen (50 % arvioinnista) 2. Fasilitointikokeilu sparrausryhmässä (50 % arvioinnista) Ensimmäinen oppimistehtävä on oppimispäiväkirja, johon kukin opiskelija kokoaa opintojakson keskeiset opit, ja jossa opiskelija reflektoi oppimistaan aihepiiriin liittyvän kirjallisuuden avulla. Toinen oppimistehtävä kertoo omassa sparrausryhmässä tapahtuvasta ryhmäohjauksesta oppimiskokemuksena. Molemmat tehtävät ovat yksilötehtäviä, vaikka ne pohjautuvat vankasti yhteiseen oppimiseen ja opintojaksolla tapahtuvaan harjoitteluun.
02.01.2025 - 21.03.2025
Opintojakson tapaamiset toteutuvat lukujärjestyksen mukaisesti kevään 2025 toisella periodilla. Yhteiset tunnit ovat pääsääntöisesti maanantaisin klo 11.00–13.45 Malmin kampuksella. Lukujärjestykseen merkityt torstaitunnit (klo 11 - 13.45) on pääosin tarkoitettu ryhmien omiin tapaamisiin: harjoitteluun, fasilitointikokeilujen suunnitteluun (ohjauksen tuella) ja varsinaisiin fasilitointikokeiluihin. Torstaitunneista sovitaan tarkemmin yhdessä.
Opintojakson yhteisten tuntien sisältöteemoja ovat:
- Valmentava ja dialoginen johtamiskulttuuri työyhteisössä
- Yksilön tukeminen coachaavalla otteella
- Fasilitointi käsitteenä, prosessina ja menetelmänä
- Fasilitoinnin harjoittelua: ideoinnista päätöksentekoon
- Fasilitoinnin harjoittelua: näkökulmien löytäminen ja yhteisen ajattelun kehittäminen
- Fasilitoinnin harjoittelua: ongelmien hahmottamista ja ratkaisujen etsintää
- Coachaavan ja fasilitoivan keskustelun mallit
Opintojakson voi suorittaa näytön (AHOT) avulla, jos opiskelijalla on aiempaa kokemusta valmentavasta johtamisesta ja/tai coachaavasta ja fasilitoivasta ohjausosaamisesta.
Maria Haukka
15 - 45
Opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Oppimistehtävien arviointikriteerit ilmoitetaan erikseen.
TRALI Business Administration
0.00 op
0.00 op
H-5