Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuskella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
-Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Kirjallisuutta
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 14.8.2020.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 16.1.2017.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Vielä julkaisematon. (saatte pdf-version, joka ei ole aivan valmis)
Opintojaksolla on 3 vierailijaa Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta Karri Käki, Chef de cuisine, Senior manager, R&D, Compass Group: Suomi-ruoka maailmalla, eurooppalainen asiakas, toiminnallisuus henkilöstöruokailussa Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla
Haagan toimipiste
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 15.9.2020. yksilötehtävänä
Suomi
Toimeksanto tehdään Business Finlandille ja ulkoministeriölle. Aiheena on Suomi-ruokaviikot Wieniin, YK:n tiloihin. Ruokamatkailua katsotaan tällä opintojaksolla vienituotteena.
24.08.2020 - 16.10.2020
Tehtävät • Opintojaksotehtävä: Suomalainen ruokamatkailu vientituotteena -Suomiruokaviikot Wienin suurlähetystön toimeksianto (ryhmätehtävä), valmis ma 5.10 mennessä. Max 70 p. Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää • Virtuaalinen ruokamatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ma 30.8. mennessä. Max 15 p. • Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ma 7.9. mennessä, hyväksytty/hylätty • Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään ti 15.9. online Moodlessa. Max. 15p.
15.06.2020 - 28.08.2020
Tiistaisin ja keskiviikkoisin, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
ti 25.8 klo 9-11.30 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Zoom, Krisse ja Jari
• Tiiviisti: Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen uusi ruokamatkailustrategia 2020-2028 (olette olleet mukana rakentamassa sitä syksyllä 2019)
• Opintojakson ja toimeksiantotehtävän tiivis esittely
• Ryhmäytyminen
• Havainnointitehtävän ohjeet (ryhmätehtävä)
ke 26.8 klo 12-14.45 Palvelumuotoilu, ruokamatkailun asiakkaat ja oman tärkeimmän asiakkaan valinta, profilointi, Zoom, Krisse
• Palvelumuotoilun perusteet
• Ruokamatkailun asiakkaat
ti 1.9 klo 9-11.30 Ruokamatkailutuotteita ja tarinallistamisesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Tarinallistaminen
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän ohjeistus
ke 2.9 klo 12-14.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma?, Zoom, Jari, Krisse
• Mennyt, nykyhetki, tuleva?
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta (odottaa varmistusta)
ti 8.9 klo 9-11.30 Suomeen suuntautuva matkailu ja alustavat ideat Wieniin, Zoom, Krisse ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu –purkua yhdessä
• Alustavien ideoiden esittely Wienin Suomi -ruokaviikosta ryhmittäin
ke 9.9. klo 12-14.45 Vierailija ja esillelaitosta, Zoom, Krisse ja Jari
• Karri Käki, Chef de cuisine, Senior manager, R&D, Compass Group: Suomi-ruoka maailmalla, eurooppalainen asiakas, toiminnallisuus henkilöstöruokailussa
• Esillelaitosta ja värioppia (jos ennätetään)
ti 15.9. klo 9-11.30 Palvelumuotoilua ja esityksiä, Zoom, Jari
•Palvelumuotoilun testi (yksilötehtävä) klo 9-9.30
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot Wienin ruokaviikot (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
ke 16.9. klo 12-14.45 Vierailija ja esitykset jatkuvat, Zoom, Jari, Krisse
• klo 12-12.45 Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet
• Ryhmittäin esitykset: Suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen
ti 22.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 23.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 29.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 30.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 6.10. klo 9.-12.00 Opintojaksotehtävän purku ja esitykset, Zoom, Jari
ke 7.10. Esitys toimeksiantajalle, idean myynti, Jari
ti 13.10. Esivalmistelut, Jari
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• esivalmistelut
ke 14.10. Maistatus toimeksiantajalle, Jari
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Ruokamatkailu -tuotteen maistatus toimeksiantajalle
• Aikataulu tarkentuu!
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuskella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
-Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen
Kristiina Adamsson, Jari Karjalainen
15 - 30
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Suomiruokaviikot Wieniin) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
3.00 op
2.00 op
H-5