Journalistin kyberturvallisuus ja tietoturva (5 op)

Toteutuksen tunnus: JOU003AS2A-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2025 - 21.03.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
24.03.2025 - 16.05.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
14 - 25
Koulutus
MEDIA Medianomi, journalismi
Opettajat
Esko Hatunen
Laura Kettunen
Ryhmät
ME6PAJOU2
Medianomi, 6. lukukausi, Pasila, Journalismi, ryhmä 2
KJVV
KJVV Jouran vapaasti valittavat ja vaihtoehtoiset opinn
ME6PAJOU1
Medianomi, 6. lukukausi, Pasila, Journalismi, ryhmä 1
EVENING
Iltaopetus
CONTACT
Lähitoteutus
ME2PA1
Medianomi, 2. lukukausi, Pasila, ryhmä 1
BLENDED
Monimuotototeutus
ME4PAJOU2
Medianomi, 4. lukukausi, Pasila, Journalismi, ryhmä 2
ME2PA2
Medianomi, 2. lukukausi, Pasila, ryhmä 2
ME4PAJOU1
Medianomi, 4. lukukausi, Pasila, Journalismi, ryhmä 1
Opintojakso
JOU003AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

KE 26.3. klo 16.00–17.30
TO 27.3. klo 17.00–20.00
TO 3.4. klo 17.00–20.00
TO 10.4. klo 17.00–20.00
KE 23.4. klo 16.00–17.30
TO 24.4. klo 17.00–20.00
TO 8.5. klo 17.00–20.00
TO 15.5. klo 9.00–13.00

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Lähiopetus

tai

Näyttö
Jos sinulla on opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista esimerkiksi työkokemuksen, vapaaehtoistyön, harrastuksen tai muun kuin korkea-asteen opiskelun kautta, voit osoittaa osaamisesi näytöillä. Näyttötapoja ovat esimerkiksi raportti, portfolio, haastattelu, (ryhmä)keskustelu, työtodistus, näyttökoe tai muu esitys tai näiden yhdistelmä.

Katso tarkemmat ohjeet aiemmin hankitun osaamisen näyttöön Osaamisen tunnistaminen -sivulta.

Lisätietoja:
Opintojakson vastuuopettaja ja/tai journalismin osaamisalueen osaamista ohjaava opettaja (OSO) Esko Hatunen.

Intro

Mitä jokaisen toimittajan pitäisi tietää hybridivaikuttamisesta ja tietoturvallisesta toiminnasta? Tämä opintojakso on johdatus media-alan kannalta olennaisiin kyberturvallisuuskysymyksiin. Kyberturvallisuuden käsite ymmärretään opintojaksolla laajasti niin, että se pitää sisällään informaatiovaikuttamisen eri muodot.

Opintojaksolla harjoitellaan arvioimaan digitaalisessa mediaympäristössä jaettavan tiedon ja tiedonlähteiden luotettavuutta ja käyttämään tässä digitaalisia työkaluja. Tutustumme myös muihin tietoturvallisuuden kannalta hyödyllisiin teknisiin työkaluihin. Lisäksi opetellaan perusteita median kannalta olennaisimpien tietoturvauhkien tunnistamiseksi ja niiltä suojautumiseksi.

Opintojakso on sekä AMK-että YAMK-opiskelijoiden opetussuunnitelmassa, ja opiskelijat osallistuvat samaan lähiopetukseen. Yksilötehtävissä tai niiden arvioinnissa on eroavaisuuksia välillä siten, että YAMK-tasolla edellytetään edistyneempää raportointia, akateemisempia lähteitä ja syvällisempää teorian soveltamista.

Oppimateriaalit

Opettajien ja vierailijoiden jakama materiaali Moodle-oppimisalustalla.
Wedenborg Freja: Toimittajan salausopas, Mediapooli 2018 (suom. Pasi Kivioja)

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on lukujärjestyksen mukaisesti lähiopetusta. Opiskelijat tekevät lähiopetuksessa ja sen ulkopuolella itsenäisiä- ja ryhmätehtäviä. Lähiopetuksessa on sekä teorialuentoja että tehtäviä ja niiden purkua.

Työelämäyhteydet

Opintojaksolla on työelämävierailijoita, jotka tuovat käytännön näkökulmia tieto- ja kyberurvallisuuteen liittyviin asioihin.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamiseen (AHOT) ja omassa työssä oppimiseen eli opinnollistamiseen (Work & Study) ohjeet MyNetissä.

Oppimistehtävät

Itsenäiset- ja ryhmätehtävät, joista osa tehdään lähiopetuksessa.Toteutuksella tuotetaan myös laajempi ryhmätehtävä, joka esitellään ryhmissä viimeisellä lähiopetuskerralla.

Arviointitavat

Arviointikriteeri - arvosana 1 = tyydyttävä
Opiskelija
Soveltaa tietoa ja käsitteistöä kurssilla tehtävissä itsenäisissä- ja ryhmätehtävissä; toimii tavoitteellisesti ryhmän jäsenenä; noudattaa sovittuja aikatauluja; osaa analysoida ja arvioida omaa osuuttaan; ottaa vastuuta ja auttaa muita. Ymmärtää tietoturvan ja kyberturvallisuuden perusasiat.

Arviointikriteeri - arvosana 3 = hyvä
Edellisten lisäksi opiskelija
Analysoi tiedon perusteella kriittisesti kurssin sisältöjä; osaa suunnitella ja aikatauluttaa työtään ryhmässä; osaa analysoida ja arvioida tehtävien ja ryhmäprojektin tulosta; löytää osaamisestaan kehittämiskohteita; organisoi ryhmän toimintaa, on aktiivinen viestijä ja luo työskentelyä tukevaa ilmapiiriä. Osaa soveltaa ja ottaa käyttöön journalistin tietoturvan kannalta hyödyllisiä työkaluja ja käytänteitä sekä huomioi kyberturvallisuuden toimittajan näkökulmasta.

Arviointikriteeri - arvosana 5 = kiitettävä
Edellisten lisäksi opiskelija
Hyödyntää uusinta tietoa, ideoi ja etsii luovia ratkaisuja toteutuksen eri vaiheissa, tilanteissa ja tehtävissä; kehittää soveltavia toimintamalleja; osaa analysoida ja arvioida kriittisesti itsenäisen työskentelyn ja ryhmän prosessia eri osapuolten kannalta; johtaa tarvittaessa ryhmän toimintaa ja kehittää tavoitteellisesti omaa osaamistaan. Osaa ennakoivasti ja soveltavasti hyödyntää tieto- ja kyberturvallisuuteen liittyviä tietoja ja taitoja.

Siirry alkuun