•   Ruoka ja ravitsemus HOS011AS2A-3005 18.08.2025-10.10.2025  5   (RR3HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Arvioida omaa ruoankäyttöään ja ravinnonsaantiaan, Tiedostaa ruoan merkityksen osana hyvinvointia, Suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita, Ottaa huomioon ravitsemukseen liittyvät eritystarpeet, Kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää
    Sisältö
    Opintojakson sisältöjä ovat: Ruoka ja hyvinvointi, Ruoka elämän eri vaiheissa, Erilaiset ruokavaliot, Yleiset ravitsemussuositukset meillä ja muualla, Ruoka & media
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa mitata ja arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen. Ymmärtää ravitsemuksen roolin osana hyvinvointia. Osaa suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita. Tunnistaa erilaisia ravitsemukseen liittyviä erityistarpeita. Tunnistaa ravitsemusvietintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa mitata ja kattavasti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä kansanravitsemuksen merkityksen. Osaa arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet huomioiden. Osaa arvioida ravitsemusviestintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa mitata ja perusteellisesti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä osaa arvioida kansanravitsemuksellista merkitystä. Osaa perustellen arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet kattavasti huomioiden. Osaa kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojaksolla on lähiopetusta kaksi kertaa viikossa.

    Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
    Tentti on Moodlessa.
    Ohjausta annetaan 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.

    Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Valtion ravitsemusneuvottelukunta & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024.Kestävää terveyttä ruoasta.
    – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Luettavissa:https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 Luettu: 18.3.2025.

    Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti Moodlessa
    Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
    Kansainväliset aineistot opetuksessa.

    Ajoitus

    18.08.2025 - 10.10.2025

    Oppimistehtävät

    Opintojakson tehtävät: 1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö) 2. Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilötyö) 3. Ruokavalion arviointi (yksilötyö) 4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö) 5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi) Arvioitavat tuntitehtävät: 1. Hampurilaistehtävä (yksilötehtävä) 2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (yksilö/ paritehtävä) 3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (yksilötehtävä) Lisätehtävä: 1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p) (yksilötehtävä)

    Aikataulu

    Opetus maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8-10.45 luokassa L403.

    Viikko 1
    Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely
    Energia ja energiatasapaino

    Viikko 2
    Energiaravintoaineet
    Vitamiinit ja kivennäisaineet

    Viikko 3
    Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
    Ravitsemusaiheiset esitykset
    - Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
    - Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä

    Viikko 4
    Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
    Ravitsemusaiheisia esityksiä:
    - Ikääntyneet
    - Raskaana olevat, imettävät
    - Lapset
    Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti

    Viikko 5
    Ateriasuunnittelun perusteet
    Erityisruokavaliot

    Viikko 6
    Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset

    Ravitsemusaiheisia esityksiä:
    - Uskonnot ja ruoka
    - Kasvisruokavaliot
    - Planetaarinen ruokavalio

    Viikko 7
    Ravitsemustiedon tentti
    Ruoka ja hyvinvointi

    Ravitsemusaiheisia esityksiä:
    - Urheilijan/liikkujan ruokavalio
    - Painonhallinta
    - FOD MAP-ruokavalio

    Viikko 8
    Ruoka ja media
    Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
    Opintojakso palaute. Tentin uusinta.

    Ryhmä
    • RR3HA1
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.

    Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse osaamista ohjaavalle opettajalle: Sakari Ketolainen

    Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.


    Work&Study:

    Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)

    Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?

    Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.

    Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.

    Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.

    https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

    Opettaja

    Saija Laitinen, Mirjami Willman

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

    Opintojakson tehtävät:

    Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
    Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilö, 20 p.)
    Ruokavalion arviointitehtävä (yksilö, 15 p.)
    Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
    Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

    Arvioitavat tuntitehtävät:

    Hampurilaistehtävä (5 p.)
    Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
    Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

    Lisätehtävä:

    Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p.) (yksilö)


    Koko opintojakson arviointi:

    40–59 pistettä: arvosana 1

    60–69 pistettä: arvosana 2

    70–79 pistetä: arvosana 3

    80–89 pistettä: arvosana 4

    90–100 pistettä: arvosana 5

    Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytetään läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.

    Koulutus

    RESRU Restonomi ruokatuotanto

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5