Opintojaksolla on lähiopetusta kaksi kertaa viikossa.
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Ohjausta annetaan 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Valtion ravitsemusneuvottelukunta & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024.Kestävää terveyttä ruoasta.
– kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Luettavissa:https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 Luettu: 18.3.2025.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Haagan toimipiste
Tentti Moodlessa
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Suomi
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
18.08.2025 - 10.10.2025
Opintojakson tehtävät: 1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö) 2. Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilötyö) 3. Ruokavalion arviointi (yksilötyö) 4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö) 5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi) Arvioitavat tuntitehtävät: 1. Hampurilaistehtävä (yksilötehtävä) 2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (yksilö/ paritehtävä) 3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (yksilötehtävä) Lisätehtävä: 1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p) (yksilötehtävä)
Opetus maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8-10.45 luokassa L403.
Viikko 1
Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely
Energia ja energiatasapaino
Viikko 2
Energiaravintoaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Viikko 3
Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
Ravitsemusaiheiset esitykset
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä
Viikko 4
Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti
Viikko 5
Ateriasuunnittelun perusteet
Erityisruokavaliot
Viikko 6
Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
Viikko 7
Ravitsemustiedon tentti
Ruoka ja hyvinvointi
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
Viikko 8
Ruoka ja media
Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.
Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse osaamista ohjaavalle opettajalle: Sakari Ketolainen
Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.
Work&Study:
Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)
Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?
Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.
Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.
Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.
https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Saija Laitinen, Mirjami Willman
15 - 40
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilö, 20 p.)
Ruokavalion arviointitehtävä (yksilö, 15 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p.) (yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5
Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytetään läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5