Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 11.8.2022.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Haagan toimipiste
Tentti Moodlessa
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Suomi
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
19.08.2024 - 11.10.2024
Opintojakson tehtävät: 1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö) 2. Menusuunnittelutehtävä (yksilötyö) 3. Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilötyö) 4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö) 5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi) Arvioitavat tuntitehtävät: 1. Hampurilaistehtävä yksilötehtävä 2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys yksilö/ paritehtävä 3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi yksilötehtävä Lisätehtävä: 1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilötehtävä)
Ti 20.8. Luento: Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely
To 22.8. Luento: Energia ja energiatasapaino
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ravitsemusaiheiset esitykset, palautus sovittuna esityspäivänä.
Ti 27.8. Luento: Energiaravintoaineet
Tuntitehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 30.8.2024
To 29.8. Luento: Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tuntitehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 29.8.2024
Ti 3.9. Luento: Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
To 5.9.
Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruokapäiväkirja; palautus viimeistään 26.9.2024
Ti 10.9. Luento: Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
To 12.9. Luento: Ateriasuunnittelun perusteet
Ohjeet: Opintojaksotehtävä menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille; palautus viimeistään 21.9.2024
Ti 17.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä
To 19.9. Luento: Erityisruokavaliot
Ti 24.9. Luento: Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Tuntitehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi; palautus viimeistään
24.9.2024
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
To 26.9. Luento: Pakkausmerkinnät
Ti 1.10. Ravitsemustiedon tentti
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruoka ja media, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 10.10.2024
To 3.10 Luento: Ruoka ja hyvinvointi
Tentin läpikäyminen
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
Ti 8.10. Luento: Ruoka ja media
To 10.10. Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
Saija Laitinen, Tiina Yrjölä
20 - 40
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5