Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (5op)
Toteutuksen tunnus: HOS010AS3A-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
 - 02.01.2025 - 10.01.2025
 - Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
 
- Ajoitus
 - 13.01.2025 - 14.03.2025
 - Toteutus on päättynyt.
 
- Opintopistemäärä
 - 5 op
 
- Toimipiste
 - Haagan toimipiste
 
- Opetuskielet
 - suomi
 
- Paikkoja
 - 15 - 40
 
- Koulutus
 - RESRU Ruokatuotannon johtaminen
 
- Opettajat
 - Ville Parkkinen
 - Saija Laitinen
 
- Ryhmät
 - 
                        RR4HA1Ruokatuotanto, päivä, 4. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
 - 
                        CONTACTLähitoteutus
 
- Opintojakso
 - HOS010AS3A
 
Arviointiasteikko
H-5
                    
Aikataulu
Aikataulu, muutokset mahdollisia.
ti 14.01.2025 08.30–10.45 
Johdatus opintojaksoon
Tuotekehitys toimeksiannon esittely klo 9.00–10.00.Vieraana PNM Chipster.
to 16.01.2025 08.30–10.45 
Aistientoiminta osa 1
Perusmakutesti
HUOM! ÄLÄ SYÖ TAI JUO VAHVOJA TUOTTEITA AINAKAAN 30 MIN. ENNEN TESTIÄ                                        
ti 21.01.2025 08.30–10.45
Aistientoiminta, osa 2 
Hajutesti
to 23.01.2025 08.30–10.45
Tentti 1 Aistien toiminnasta
Aistinvaraiset arviointimenetelmät
ti 28.01.2025 08.30–10.45 
Mieltymystestit-teoriaa ja käytäntöä
Raadit, tilat, näytteet
to 30.01.2025 08.30–10.45 
Vierailu PNM Chipster
Päiväläisentie 2, 00390 Helsinki
ti 04.02.2025 08.030–10.45 
Tuotekehityksen teoria 1
to 06.02.2025 08.30–10.45 
Aistinvaraisen arvioinnin testien järjestäminen Helsingin seniorisäätiö
to 13.2.2025 08.30-10.45                                                                                                                                                            
Tuotekehitys, PNM Chipster toimeksiannon työstöä.
ti 25.02.2025 08.30–10.45   
Tuotekehityksen teoria 2
to 27.02.2025 08.30–10.45 
Tuotekehityksen teoria 3
ti 04.03.2025 08.30–10.45 
Tuotekehityksen tentti
Kaupallistaminen 1        
to 06.03.2025 08.30–10.45 
Kaupallistaminen 2
ti 11.03.2025 08.30–10.45
Aistinvaraisen arvioinnin tentti 2 (Aistinvaraisen
arvioinnin menetelmät ja aistinvarainen arviointi tuotekehityksessä)
Referaattien esitykset
to 13.03.2025 08.00–10.45
Palaute toimeksiantajalle
                    
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät.  2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study 
                    
Intro
Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin opintojaksolla tutustut tuotekehityksen yleiseen teoriaan ja aistinvaraisen arvioinnin tutkimusmenetelmiin. Erilaisia ideointimenetemiä hyödyntämällä toteutat tuotteen tai tuoteryhmän käytännön tuotekehityksen, lopputulosta aistinvaraisesti arvioiden.
                    
Oppimateriaalit
Tuorila, H., Parkkinen K. & Tolonen K. 2008. Aistit ammattikäyttöön. WSOY. Helsinki.
Villanen, J. 2016. Tuotteista tähtituotteita: Tarinoita, tehtävää, teoriaa. Kauppakamari. Helsinki. E-kirja. Luettu: 18.12.2023. (e-kirja: https://haaga-helia.finna.fi/Record/3amk.27102 5)
                    
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojaksolla on lähiopetusta. 
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa  jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Kaikki tehtävät ja tentit tulee olla suoritettu ennen opintojakson arviointia.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa  ja kirjallisesti Moodlessa.
Sähköposti:ville.parkkinen@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
                    
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Aistit ja aistittavien ominaisuuksien havaitseminen (kirja s. 1–74)
Aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (kirja s. 75–147)
Tuotekehitystentti
Uusintatentit Examissa seuravaan periodin aikana.
                    
Kansainvälisyys
Tieteelliset, kansainväliset artikkelit.
                    
Oppimistehtävät
Aistinvaraisen arvioinnin arvioitavat tehtävät:
Referaatti tieteellisestä artikkelista ja sen esitys                                                    
Aistinvaraisen arvioinnin järjestäminen                  
Tuotekehityksen arvioitavat tehtävät:
Referaatti  
Tuotekehityksen verrokkituote  ja tuotekehitys
                    
Arviointitavat
Opintojakson tehtävät ja arviointi 
1. Aistinvarainen arviointi referaattitehtävä; yksilötehtävä 10 p 
2. Aistinvarainen arviointitilaisuus; yksilötehtävä 20 p
3. Tuotekehityksen kirjareferaatti; yksilötehtävä 10 p
4. Tuotekehityksen verrokkituote  ja tuotekehitys; yksilötehtävä 20 p 
5. Tentti 40 p 
Kaikki tehtävät ja tentti tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen opintojakson päättymistä.
Yhteensä 
50-59 pistettä = 1
60-69 pistettä = 2
70-79  pistettä = 3
80-89 pistettä = 4
90-100 pistettä = 5