Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS010AS3A-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2025 - 10.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
13.01.2025 - 14.03.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Opettajat
Ville Parkkinen
Saija Laitinen
Ryhmät
RR4HA1
Ruokatuotanto, päivä, 4. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
HOS010AS3A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Aikataulu, muutokset mahdollisia.

ti 14.01.2025 08.30–10.45
Johdatus opintojaksoon
Tuotekehitys toimeksiannon esittely klo 9.00–10.00.Vieraana PNM Chipster.

to 16.01.2025 08.30–10.45
Aistientoiminta osa 1
Perusmakutesti
HUOM! ÄLÄ SYÖ TAI JUO VAHVOJA TUOTTEITA AINAKAAN 30 MIN. ENNEN TESTIÄ

ti 21.01.2025 08.30–10.45
Aistientoiminta, osa 2
Hajutesti

to 23.01.2025 08.30–10.45
Tentti 1 Aistien toiminnasta
Aistinvaraiset arviointimenetelmät

ti 28.01.2025 08.30–10.45
Mieltymystestit-teoriaa ja käytäntöä
Raadit, tilat, näytteet

to 30.01.2025 08.30–10.45
Vierailu PNM Chipster
Päiväläisentie 2, 00390 Helsinki

ti 04.02.2025 08.030–10.45
Tuotekehityksen teoria 1

to 06.02.2025 08.30–10.45
Aistinvaraisen arvioinnin testien järjestäminen Helsingin seniorisäätiö

to 13.2.2025 08.30-10.45
Tuotekehitys, PNM Chipster toimeksiannon työstöä.

ti 25.02.2025 08.30–10.45
Tuotekehityksen teoria 2

to 27.02.2025 08.30–10.45
Tuotekehityksen teoria 3

ti 04.03.2025 08.30–10.45
Tuotekehityksen tentti
Kaupallistaminen 1

to 06.03.2025 08.30–10.45
Kaupallistaminen 2

ti 11.03.2025 08.30–10.45
Aistinvaraisen arvioinnin tentti 2 (Aistinvaraisen
arvioinnin menetelmät ja aistinvarainen arviointi tuotekehityksessä)
Referaattien esitykset

to 13.03.2025 08.00–10.45
Palaute toimeksiantajalle

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Intro

Tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin opintojaksolla tutustut tuotekehityksen yleiseen teoriaan ja aistinvaraisen arvioinnin tutkimusmenetelmiin. Erilaisia ideointimenetemiä hyödyntämällä toteutat tuotteen tai tuoteryhmän käytännön tuotekehityksen, lopputulosta aistinvaraisesti arvioiden.

Oppimateriaalit

Tuorila, H., Parkkinen K. & Tolonen K. 2008. Aistit ammattikäyttöön. WSOY. Helsinki.

Villanen, J. 2016. Tuotteista tähtituotteita: Tarinoita, tehtävää, teoriaa. Kauppakamari. Helsinki. E-kirja. Luettu: 18.12.2023. (e-kirja: https://haaga-helia.finna.fi/Record/3amk.27102 5)

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on lähiopetusta.

Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Kaikki tehtävät ja tentit tulee olla suoritettu ennen opintojakson arviointia.

Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.

Sähköposti:ville.parkkinen@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Aistit ja aistittavien ominaisuuksien havaitseminen (kirja s. 1–74)
Aistinvaraisen arvioinnin menetelmät (kirja s. 75–147)
Tuotekehitystentti
Uusintatentit Examissa seuravaan periodin aikana.

Kansainvälisyys

Tieteelliset, kansainväliset artikkelit.

Oppimistehtävät

Aistinvaraisen arvioinnin arvioitavat tehtävät:
Referaatti tieteellisestä artikkelista ja sen esitys
Aistinvaraisen arvioinnin järjestäminen

Tuotekehityksen arvioitavat tehtävät:
Referaatti
Tuotekehityksen verrokkituote ja tuotekehitys

Arviointitavat

Opintojakson tehtävät ja arviointi


1. Aistinvarainen arviointi referaattitehtävä; yksilötehtävä 10 p

2. Aistinvarainen arviointitilaisuus; yksilötehtävä 20 p

3. Tuotekehityksen kirjareferaatti; yksilötehtävä 10 p

4. Tuotekehityksen verrokkituote ja tuotekehitys; yksilötehtävä 20 p

5. Tentti 40 p

Kaikki tehtävät ja tentti tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen opintojakson päättymistä.

Yhteensä
50-59 pistettä = 1
60-69 pistettä = 2
70-79 pistettä = 3
80-89 pistettä = 4
90-100 pistettä = 5

Siirry alkuun