Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa maistaa ruokia ja juomia systemaattisesti. Osaa kuvata ruokien ja juomien tyyliin, laatuun ja hintaan vaikuttavat tekijät. Tunnistaa gastronomian ja ruokakulttuurien vaikutuksen tuotevalikoimaan. Osaa kuvata ruokien ja juomien käyttötilanteet mukaan lukien ruuan ja juoman yhdistämisen alkeet.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
lähtötaso 0, ei sidonnaisuuksia
Sisältö
Systemaattisen maistelun periaatteet ja tuotteiden maistelu sen avulla.
Juomatyyppien (viini, väkevät, cocktailit, olut, siideri, kahvi, tee) valmistuksen vaikutus niiden eri tyyleihin ja laatuun sekä hintaan.
Juomien käyttötilanteet sekä ruokien ja juomien yhdistämisen periaatteet.
Erilaiset ruokakulttuurit ravintoloissa ja niiden tyypilliset tuotteet.
Raaka-aineiden, hankinnan ja valmistuksen vaikutus ruokien laatuun ja hintaan.
Vastuullisuuden huomioiminen tuotevalikoiman suunnittelussa.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Osoittaa kykyä maistaa tuotteita systemaattisesti. Tunnistaa keskeisiä tuotteita ja osaa kuvata niiden ominaisuuksia. Tunnistaa tuotteiden laatuun, tyyliin ja hintaan vaikuttavia tekijöitä sekä niiden käyttötapoja. Osaa nimetä erilaisia ruoka- ja juomakulttuureja.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Tunnistaa ja kuvaa keskeisten tuotteiden ominaisuuksia ja osaa erotella niiden laatuun, tyyliin ja hintaan vaikuttavia tekijöitä systemaattisen maistamisen avulla. Osaa kuvata erilaisia ruoka- ja juomakulttuureja ja ymmärtää niiden merkityksen tuotevalikoiman kokonaisuudessa. Osaa soveltaa juomien ja ruokien käyttötapoja.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Tunnistaa ja kuvaa keskeisten tuotteiden ominaisuuksia ja osaa erotella niiden laatuun, tyyliin ja hintaan vaikuttavia tekijöitä systemaattisen maistamisen avulla. Osaa tulkita erilaisia ruoka- ja juomakulttuureja ja arvioida niiden merkitystä tuotevalikoiman kokonaisuudessa. Osaa kehittää juomien ja ruokien käyttötapoja.