Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät
Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.
Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.
Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Haagan toimipiste
Quizit Moodlen tenttitoiminnalla maanantaisin klo 11.00-11.30, tentin suorittamisen aikana on oltava kamera päällä Zoomissa!
Ravitsemustiedon tentti 15.3.
Quizien uusinnat ravitsemustiedon tentin jälkeen.
Uusintamahdollisuus yleisenä uusintatenttipäivänä.
Suomi
Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.
18.01.2021 - 19.03.2021
1. Quizit edellisen viikon aiheista. Quizeihin tulee kysymyksiä kaikista edellisen viikon aihealueista perustuen oppikirjaan (Utelias kokki). Quizit pidetään maanantaisin klo 11.00-11.30. (max. 5 p./quiz, yhteensä max. 25 pistettä). Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat Quiz 2 Kasvikset. Quiz 3. Maito ja kananmuna Quiz 4. Kala ja liha Quiz 5. Vilja, leivonta ja sokeri 2. Ateriasuunnittelutehtävä (max. 15 p.) Kolmen ruokalajin bisneslounaan suunnittelu ja toteutus. Saat erillisen ohjeen tehtävän tekemiseen (ks. alla). 3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (max. 25 p.) 4. Ravitsemusaiheiset esitykset Valitse alla olevasta listasta parisi kanssa aihe ja katso erillinen ohjeistus. (max. 5 p.) 5. Ruokapäiväkirjatehtävä (ks. erillinen ohje alla). Tehtävän palautus viimeistään 15.3. Moodleen (max. 10 p.) 6. Ravitsemustiedon tentti (max. 20 pistettä) 7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Hyväksytty +5 p tenttiin) Suorita ravitsemuspassi itsenäisesti opintojakon loppuun mennessä. Palauta todistus hyväksytystä testistä Moodlen palautuskansioon viimeistään 19.3. Koko opintojakson arviointi: 40-59 pistettä: arvosana 1 60-69 pistettä; arvosana 2 70-79 pistetä: arvosana 3 80-89 pistettä: arvosana 4 90-100 pistettä: arvosana 5
04.01.2021 - 15.01.2021
Viikko 1
Ma 18.1.2021 klo 11.00-13.45 Lähiopetuksena Haagassa G318-luokassa.
Opintojakson aloitus
Ruoan kemiaa
Ravintorasvat
Ti 19.1.2021 klo 9.00-16.00 Opetuskeittiö Nuijamies
Annos- ja ateriasuunnittelu
Viikko 2
Ma 25.1.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 1: Ruoan kemiaa ja ravintorasvat
Ma 25.1.2021 klo 11.30-13.45
Ravitsemustieto: Energiaravintoaineet
Ti 26.1. 2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Kasvikset
Viikko 3
Ma 1.2.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
Ma 1.2.2021 klo 11.30-13.45
Ravitsemustieto: Vitamiinit ja kivennäisaineet
Opiskelijoiden esitykset: Laihduttajan ruokavalio
Vähähiilihydraattinen ruokavalio
Ti 2.2.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Maito, kananmuna
Viikko 4
Ma 8.2.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 3: Maito ja kananmuna
Ma 8.2.2021 klo 11.30-13.45
Ravitsemustieto:
Ravitsemussuositukset - ruoankäyttöä koskevat yleiset suositukset
Opiskelijoiden esitykset: Kouluruokailusuositus, KELAn suositus korkeakouluille
Työpaikkaruokailu
Ti 9.2.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Kala
Viikko 5
Ma 15.2.2021 klo 11.00-13.45
Huom! Ei Quizia.
Ruokapäiväkirjan pitäminen ja vertaaminen ravitsemussuosituksiin
Opiskelijoiden esitykset: Lapsia sekä raskaana olevia ja imettäviä koskevat ruoankäytön suositukset
Ikääntyneiden ruoankäyttöä koskevat suositukset
Liikkujan/urheilijan ruokavalio
Ti 16.2.2021 klo 9.000-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Liha
Viikko 6
Ma 1.3.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 4: Kala ja liha
Ma 1.3.2021 klo 11.30-13.45
Ravitsemustieto:
Tavallisimmat erityisruokavaliot
Ti 2.3.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Viljat, leivonta ja sokeri
Viikko 7
Ma 8.3.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 5: Viljat, leivonta ja sokeri
Ma 8.3.2021 klo 11.30-13.45
Ravitsemustieto:
Opiskelijoiden esitykset: Erilaiset kasvissyöjät
FOOD MAP-ruokavalio
Itämeren ruokavalio
Ti 9.3.20201 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Erityisruokavaliot
Sydänmerkkiaterian ”treeni”
Viikko 8
Ma 15.3.2021 klo 11.00- 12.15
Ravitsemustieto: tentti Moodlessa (Zoomissa kamera päällä)
Ma 15.3.2021 klo 12.30-13.45
Elintarviketieto: Quizien uusintamahdollisuus
Ti 16.3.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies
Sydänmerkkiaterian toteutus
Sovitaan erikseen opettajan kanssa.
Opinnollistaminen.
Palautetta annetaan arvioinnin yhteydessä sekä numeerisesti että sanallisesti. Havainnointitehtävissä ja ateriasuunnittelutehtävän toteutuksissa palaute vuorovaikutteista, perustuen ohjaajan/ opettajan, opiskelijan sekä vertaisarvioijan käymään keskusteluun.
Sakari Ketolainen, Mirjami Willman
15 - 20
Oppimistehtävät pisteytetään tehtävien arviointiperusteissa esitetyllä tavalla.
Opettajan palaute opetuskeittiötyöskentelyn ohessa.
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
0.00 op
0.00 op
H-5