•   Yrityksen talous ECO001HH1A-3139 21.10.2024-13.12.2024  5   (RR1HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa
    • laskea käytännön talouslaskuja kuten korkolaskuja ja koronkorkolaskuja
    • kuvata kustannuslaskennan ja kannattavuuslaskennan perusperiaatteet
    • laskea yrityksen talouden keskeisimpiä tunnuslukuja ja tulkita niitä
    • analysoida yrityksen tuloslaskelman, taseen ja kustannusrakenteen sekä niiden syy-seuraussuhteita
    • Lisäksi opintojaksolla pohditaan yritysvastuukysymyksiä talouden näkökulmasta.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojakso kuuluu Haaga-Helian kaikille yhteisiin avainopintoihin.
    Ei edeltävyysvaatimuksia.
    Sisältö
    • Yksinkertainen korkolasku
    • Koronkorkolasku
    • Tuloslaskelma ja tase
    • Tuloslaskelman ja taseen tulkintaa
    • Katetuottolaskenta
    • Hinnoittelu
    • Yritysvastuu talouden näkökulmasta
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija
    - Osaa kuvata kustannus- ja kannattavuuskäsitteitä ja -luokitteluja
    - Osaa laskea talouteen liittyviä laskuja kuten korkolaskuja
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa
    - kuvata sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen perusperiaatteita
    - kuvata liiketapahtumien vaikutukset organisaation tuloslaskelmaan, taseeseen ja kannattavuuteen
    - itsenäisesti laskea tuloslaskelman ja taseen tunnuslukuja.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa
    - analysoida ja tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta sekä niiden tunnuslukuja
    - tehdä päätelmiä taloustiedon perusteella sekä yhdistää teoreettista ja käytännön tietoa toisiinsa

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua. Tämä opintojakso kuuluu kaikkiin Haaga-Helian tutkintoihin ja opiskelija voi osallistua mille tahansa toteutukselle. Tämä kyseinen toteutus on suunnattu erityisesti restonomi-tutkinnon opiskelijoille.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Moodlen materiaalit harjoituksineen.

    Liike-elämän matematiikka.Saaranen, Kolttola & Pösö, Edita.

    Laskentatoimi. Jormakka, Koivusalo, Lappalainen & Niskanen, Edita.

    Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Heikkilä, Saranpää, Restamark.

    Työelämäyhteydet

    Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tuloslaskelma ja tase (tentti 30 p + etätehtävä 10 p = max 40 p) pvm ilmoitetaan kurssin aikana
    Katetuottolaskenta ja hinnoittelu (tentti 30 p + etätehtävä 10 p = max 40 p) pvm ilmoitetaan kurssin aikana
    Korkolasku (tentti 10 p + etätehtävä 10 p = max 20 p) pvm ilmoitetaan kurssin aikana

    Opettaja kertoo uusintamahdollisuuksista kurssin alussa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.

    Ajoitus

    21.10.2024 - 13.12.2024

    Oppimistehtävät

    Ei palautettavia oppimistehtäviä.

    Ilmoittautumisaika

    12.08.2024 - 18.10.2024

    Aikataulu

    Viikot 1 - 2: Tuloslaskelma ja tase sekä niiden tulkinta
    Viikot 3 - 4: Katetuottolaskenta
    Viikko 5: Hinnoittelu
    Viikot 6 - 8: Korkolaskenta

    Ryhmä
    • RR1HA1
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    - Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi osaamisen näyttö menettelystä.

    - Opinnollistaminen
    Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan, voit harkita opinnollistamista.

    Opettaja

    Pekka Heikkilä

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Pistekertymän mukainen arvosana:

    90 - 100: 5
    80 - 89: 4
    70 - 79: 3
    60 - 69: 2
    40 - 59: 1
    0 - 39: hylätty

    Koulutus

    RESRU Restonomi ruokatuotanto

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5