Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: YHT1PI006-3022

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2023 - 13.01.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
16.01.2023 - 19.05.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma
Opettajat
Kristiina Adamsson
Saija Laitinen
Ryhmät
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
YHT1PI006

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Alustava aikataulu:
4.2.2023 klo 9-14
Opintojakson suunnitelma ja tavoite
Restonomin opinnäytetyö
Tehtävien esittely
Tutkimus- ja kehittämistoiminta hospitality-alalla
Tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnittelu

3.3.klo 9-14
Innovointivointi- ja kehittämismenetelmät
Tietoperusta
Tiedonhaku

17.3.2023 klo 9-14
Johdatus tutkimusmenetelmiin
Kvantitatiiviset menetelmät
Tutkimustulosten havainnollistaminen

13.4.2023 14-17.30
Kvalitatiiviset menetelmät
Tutkimusaineiston analysointi

11.5.2023 klo 14-17.30
Tutkimuksen etiikka ja luotettavuus
Tutkimuksen raportointi
Opinnäytetyön aihe-ehdotus Wihiin

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Kaikki toteutustavat (contact, blended, virtual).

Tämän opintojakson näyttö suoritetaan Exam-tenttinä.

Mikäli sinulla on aiempaa osaamista, opintojakson voi myös tehdä näytöllä. Tarkemmat ohjeet avainosaamisten näytöistä löytyy Moodlesta (Haaga-Helian avainosaamisten näytöt).

1. Varaa aika Exam-tenttiin tästä. Näyttö löytyy nimellä Tutkimus- ja kehittämisosaaminen/NÄYTTÖ. Tentin kesto on 175 min.

Näytötentin tehtäväalueet
- Haaga-Helian opinnäytetyön opinnäyteprosessi
- Haaga-Helian opinnäytetöiden raportointiohje
- Lähteiden merkitseminen Haaga-Heliassa
- Tutkimuseettiset periaatteet
- Laadullinen tutkimusote
- Määrällinen tutkimusote
- Oman opinnäytetyön aihe otsikkotasolla

Tentissä on monivalintatehtäviä, joiden maksimipisteistä pitää saada vähintään 50 % hyväksyttyyn suoritukseen. Arviointi on asteikolla 0-5 (50 % = 1, 60 % = 2, 70 % = 3, 80 % = 4, 90 % = 5).

2. Tentin jälkeen tentin vastaanottanut opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi ajan palautekeskustelulle.

Intro

Kehittäminen kuuluu kaikille organisaatioissa. Tällä opintojaksolla opit tutkimus- ja kehittämismenetelmien perusteet. Tutustut tieteellisen tutkimuksen menetelmiin ja saat työkaluja ideointiin, innovointiin ja kehittämiseen. Opintojakso ei tähtää siihen, että sinusta tulisi ensisijaisesti tutkija. Saat kuitenkin eväitä esimerkiksi kyselyiden tekemiseen, tunnet eri haastattelutyyppejä ja tiedät, miten voit lähteä analysoimaan keräämääsi aineistoa. Opintojakson jälkeen osaat soveltaa oppimaasi työelämätilanteissa ja olet valmis aloittamaan opinnäytetyösi.

Oppimateriaalit

Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. E-kirja. Luettu: 30.5.2022.

Opinnäytetyökoordinaattorit 2022.Opinnäytetyöohje. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy. Helsinki. Luettavissa:https://www.haaga-helia.fi/fi/raportointiohjeet, Luettu: 12.1.2023.

Luentomateriaali Moodlessa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojakso on pääasiassa tarkoitettu Haagan hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon restonomiopiskelijoille, jotka opiskelevat monimuotototeutuksesssa.

Opintojakson suorituksena on 4 tehtävän tekeminen ja palautus Moodleen sekä Moodlessa oleva kotitentti.

Kaikki tehtävät ovat näkyvissä jo opintojakson alkaessa. Tehtävistä annetaan ryhmäpalaute ja jokainen pari saa myös pisteet tehtävien arviointikriteerien mukaisesti.

Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.

Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti ja kirjallisesti.

Sähköposti:kristiina.adamsson@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Työelämäyhteydet

Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti on Moodlessa kotitenttinä maaliskuussa 2023.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin.

Oppimistehtävät

Tehtävät tehdään parityönä.

1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta innovointi- tai kehittämismenetelmästä.
2. Hae valitsemastasi aihealueesta lähdeaineistoa, arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta ja laadi HH:n raportointiohjeen mukainen lähdeluettelo.
3. Tee annetusta materiaalista kuvia, taulukoita ja modernia infografiikkaa.
4. Tutkimusmenetelmien tiedonkeruuseen tutustuminen,
Tee yksi tehtävä, joko laadullinen tai määrällinen tutkimus:
Laadullinen tutkimus:
a) Tee haastattelu, nauhoita ja litteroi
TAI
b) tee havainnointisuunnitelma, havainnoi ja raportoi havaintosi
TAI
Määrällinen tutkimus:
c) Tee oma kyselylomake Webropolilla, kerää aineisto ja raportoi tulokset.
5. Bonustehtävä:
Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus 2-3 x A4, max 15

Tehtävä 4 (joko määrällinen tai laadullinen tutkimus) on pakollinen tehtävä.

Arviointitavat

Opintojakso sisältää:

- tentin, joka on yksilötehtävä, max. 25 p.
- tehtävät parityönä, max. 75 pistettä

Arvioinnin kohteet ja kriteerit
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija

- Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä sekä hallitsee viittaustekniikan
- Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman
- Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä

Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija (edellisten lisäksi)

- Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen
- Osaa arvioida ja analysoida aineistoja sekä perustella valintojaan
- Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija (edellisten lisäksi)

- Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta
- Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään
- Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä


Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1

Go back to top of page