Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: YHT1PI006-3019
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 13.06.2022 - 21.10.2022
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 24.10.2022 - 16.12.2022
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma
- Opettajat
- Jouko Loijas
- Saija Laitinen
- Ryhmät
-
CONTACTLähitoteutus
-
RH21SARH21SA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon ko., 2021 aloittaneet
- Opintojakso
- YHT1PI006
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Opetusta tiistaisin klo 8.15-10.45 luokassa L402 ja torstaisin klo 8.15-10.45 luokassa L402.
Viikko 1. Opintojakson suunnitelma ja tavoite, tehtävien esittely, tutkimuksen ja kehittämistyön suunnittelu. Tutkimus-, kehittämis- ja innovointityö hospitality-alalla
Viikko 2. Ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmät
Viikko 3. Tiedonhaku, tietolähteet ja kriittinen arviointi ja tutkimuksen etiikka
Viikko 4. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät
Viikko 5. Kvanlitatiiviset tutkimusmenetelmät
Viikko 6. Tutkimustulosten havainnollistaminen (kuvat, taulukot ja muu infografiikka ja tutkimuksen luotettavuus
Viikko 7. Tutkimuksen eettiset kysymykset, restonomin opinnäytetyö
Viikko 8.Tentti
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Kaikki toteutustavat (contact, blended, virtual).
Tämän opintojakson näyttö suoritetaan Exam-tenttinä.
Mikäli sinulla on aiempaa osaamista, opintojakson voi myös tehdä näytöllä. Tarkemmat ohjeet avainosaamisten näytöistä löytyy Moodlesta (Haaga-Helian avainosaamisten näytöt).
1. Varaa aika Exam-tenttiin tästä. Näyttö löytyy nimellä Tutkimus- ja kehittämisosaaminen/NÄYTTÖ. Tentin kesto on 175 min.
Näytötentin tehtäväalueet
- Haaga-Helian opinnäytetyön opinnäyteprosessi
- Haaga-Helian opinnäytetöiden raportointiohje
- Lähteiden merkitseminen Haaga-Heliassa
- Tutkimuseettiset periaatteet
- Laadullinen tutkimusote
- Määrällinen tutkimusote
- Oman opinnäytetyön aihe otsikkotasolla
Tentissä on monivalintatehtäviä, joiden maksimipisteistä pitää saada vähintään 50 % hyväksyttyyn suoritukseen. Arviointi on asteikolla 0-5 (50 % = 1, 60 % = 2, 70 % = 3, 80 % = 4, 90 % = 5).
2. Tentin jälkeen tentin vastaanottanut opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi ajan palautekeskustelulle.
Intro
Kehittäminen kuuluu kaikille organisaatioissa. Tällä opintojaksolla opit tutkimus- ja kehittämismenetelmien perusteet. Tutustut tieteellisen tutkimuksen menetelmiin ja saat työkaluja ideointiin, innovointiin ja kehittämiseen. Opintojakso ei tähtää siihen, että sinusta tulisi ensisijaisesti tutkija. Saat kuitenkin eväitä esimerkiksi kyselyiden tekemiseen, tunnet eri haastattelutyyppejä ja tiedät, miten voit lähteä analysoimaan keräämääsi aineistoa. Opintojakson jälkeen osaat soveltaa oppimaasi työelämätilanteissa ja olet valmis aloittamaan opinnäytetyösi.
Oppimateriaalit
Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. E-kirja. Luettu: 14.9.2022.
Opinnäytetyökoordinaattorit 2022.Raportointiohje pitkille raporteille ja opinnäytetyölle. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy. Helsinki. Luettavissa:https://www.haaga-helia.fi/fi/raportointiohjeet. Luettu:14.9.2022.
Luentomateriaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojakso on tarkoitettu Haagan restonomiopiskelijoille (ryhmälle RH21SA).
Opintojaksolla on luentoja ja workshop-työskentelyä.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Oppimistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
•Ymmärtää tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien peruskäsitteistön ja merkityksen kehittämistyössä
•Osaa löytää ja hyödyntää kriittisesti hotelli-, ravintola- ja matkailualan ja niitä sivuavia tietolähteitä
•Tuntee kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet ja ymmärtää monimenetelmäisyyden merkityksen
•Osaa hyödyntää tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmiä
•Tuntee tutkimusprosessin sekä restonomin opinnäytetyön vaatimukset ja rakenteen
Sisältö
•Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyö alan yrityksissä ja organisaatioissa
•Tutkimuksellisen kehittämishankkeen suunnittelu
•Tiedonhaku, tiedonlähteet ja niiden kriittinen arviointi
•Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmät käytännössä
•Tutkimus- ja kehittämistyön raportointi
•Opinnäytetyö Haaga-Heliassa
Työelämäyhteydet
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön. Harjoitustehtäviä voidaan tehdä työelämän ja Haaga-Helian hankkeiden kanssa yhteistyössä toteutettavissa projekteissa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti on Moodlessa periodin 1. viimeisellä viikolla. Mahdollisuus uusia seuraavan kahden periodin aikana.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla tutustutaan hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin.
Oppimistehtävät
Alla olevien tehtävien tarkemmat tehtävänannot tulevat viikoittaisiin osioihin Moodleen.
Tehtävät:
1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta kehittämis- tai innovointimenetelmästä PowerPoint-esityksenä.
2. Valitse Theseuksesta oman alasi opinnäytetyö, kuvaa sen suunnittelu sekä sanallisesti että visuaalisesti (esim. aikajana, prosessikuvaus), laajuus noin 3 x A4.
3. Hae tehtävässä määritellystä aihealueesta lähdeaineistoa ja arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta. Tämän tehtävän tekeminen tukee merkittävästi tehtäviä 4. ja 5.
4. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Haastattelutehtävä. Tutkimusmenetelmien tiedonkeruuseen tutustuminen, Tämä on pakollinen osa opintojaksoa..
Laadullinen tutkimus: tehkää 1 haastattelu/ ryhmän jäsen (yhteensä 2 haastattelua).
5. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, sisältää 2 osiota:
a) tee tehtävä Moodlessa (tehtävä toteutettu tenttimuotoisena)
b) Tehkää kyselylomake Webropol-ohjelmalla liittyen tehtävän 4 aiheeseen.
6. Tee annetusta materiaalista kuvia, taulukoita ja modernia infografiikkaa.
7. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ. Monivalintatentti Moodlessa tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmistä.
Bonustehtävä, Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus noin 3 x A4.
Arviointitavat
Opintojakso sisältää:
- tentin, joka on yksilötehtävä, max 15p.
- tehtävät pareittain, max 85 pistettä
Arvioinnin kohteet ja kriteerit
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arvosana 1: Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä. Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman. Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Arvosana 3: Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen. Osaa analysoida tietoa aineistoja ja perustella valintojaan. Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia.
Arvosana 5: Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta. Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään. Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1