Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Kirjallisuutta:
Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.
Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.
Opintojaksolla on 3 vierailijaa Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla
Haagan toimipiste
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 13.10.2022 yksilötehtävänä
Suomi
Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour".
22.08.2022 - 14.10.2022
Tehtävät: • Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ke 12.10 mennessä. Max 70 p. Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi! o to 8.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin o to 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin o to 6.10. Maistatus o ke 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää • Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ke 31.8. mennessä. Max 15 p. • Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ke 31.8. mennessä, hyväksytty/hylätty • Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään to 13.10. online Moodlessa. Max. 15p.
13.06.2022 - 19.08.2022
Keskiviikkoisin klo 11.00-13.45 ja torstaisin klo 11.00-13.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
ke 24.8 klo 11.00-13.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Sini ja Jari
• Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävään (yksilötehtävä)
to 25.8 klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja ruokamatkailu, Sini
• Palvelumuotoilun perusteet ja asiakaspolun rakentaminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)
ke 31.8 klo 11.00-13.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja pyörämatkailu, Sini ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulma Sustainable Travel Finland
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
• Pyörämatkailutehtävän (opintojaksotehtävä) ohjeistuksen kertaus
to 1.9 klo 11.00-13.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Jari ja Sini
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari
ke7.9 klo 11.00-13.45 Retkiruokaa ja juomat osana ruokamatkailua, Sini ja Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 12.00- 12.45
• Food Camp Finland näkemys Suomiruoasta ja asiakaskokemuksesta
to 8.9. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän alustavien ideoiden esittelyt, Sini ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin
ke 14.9. klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja tarinallistaminen, Sini ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän purku
• Tarinallistaminen
to 15.9. klo11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitys 1. versio
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
• Esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen
ke 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
to 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• SAMK Pyörämatkailu webinaari klo 14.00: Eurovelo 10 -reitin rakentuminen
Ke 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö; Opintojaksotehtävän Sparrauspaja 2.
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• Sparrauspaja 2. kampus/Zoom?
to 29.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
to 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Sini
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00
ke 12.10. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Jari ja Sini
to 13.10. klo 11.00- 13.45 Palvelumuotoilutentti Moodle
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen
Jari Karjalainen, Sini Garam
15 - 40
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3 op
H-5