•   Food tourism TOU2RR001-3021 22.08.2022-14.10.2022  5   (RR20SE, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    • ymmärtää matkailun ja ruokamatkailun kokonaiskuvan ja merkityksen
    • tuntee tärkeimmät matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmät
    • ymmärtää ruuan ja juoman tärkeäksi, elämykselliseksi osaksi matkailua
    • osaa tuotteistaa ja tuottaa elämyksellisiä, esteettisiä sekä kannattavia elementtejä ruokamatkailuun
    • osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille ruokamatkailijoille sopivaa ruokaa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Ei lähtötasovaatimuksia tai sidonnaisuuksia.
    Sisältö
    • Matkailu ja ruokamatkailu käsitteenä, ruokatuotteen tuoma lisäarvo matkailuelinkeinolle
    • Matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmiin tutustuminen
    • Palvelumuotoilu osana tuotteistamista ja suunnittelua
    • Elämyksellisen ruokatuotteen suunnittelu ja toteutus käytännössä kannattavuus huomioiden
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
    - Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
    - Yksilötehtävät
    - Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

    TAI

    Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Kirjallisuutta:

    Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.

    Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.

    Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.

    Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.

    Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.

    Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.

    Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla on 3 vierailijaa Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 13.10.2022 yksilötehtävänä

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour".

    Ajoitus

    22.08.2022 - 14.10.2022

    Oppimistehtävät

    Tehtävät: • Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ke 12.10 mennessä. Max 70 p. Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi! o to 8.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin o to 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin o to 6.10. Maistatus o ke 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää • Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ke 31.8. mennessä. Max 15 p. • Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ke 31.8. mennessä, hyväksytty/hylätty • Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään to 13.10. online Moodlessa. Max. 15p.

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 19.08.2022

    Aikataulu

    Keskiviikkoisin klo 11.00-13.45 ja torstaisin klo 11.00-13.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.

    ke 24.8 klo 11.00-13.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Sini ja Jari
    • Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
    • Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
    • Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
    • Ryhmäytyminen
    • Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävään (yksilötehtävä)

    to 25.8 klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja ruokamatkailu, Sini
    • Palvelumuotoilun perusteet ja asiakaspolun rakentaminen
    • Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)

    ke 31.8 klo 11.00-13.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja pyörämatkailu, Sini ja Jari
    • Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
    • Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
    • Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulma Sustainable Travel Finland
    • Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
    • Pyörämatkailutehtävän (opintojaksotehtävä) ohjeistuksen kertaus

    to 1.9 klo 11.00-13.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Jari ja Sini
    • Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari

    ke7.9 klo 11.00-13.45 Retkiruokaa ja juomat osana ruokamatkailua, Sini ja Jari
    • Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
    • Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 12.00- 12.45
    • Food Camp Finland näkemys Suomiruoasta ja asiakaskokemuksesta

    to 8.9. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän alustavien ideoiden esittelyt, Sini ja Jari
    • Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin

    ke 14.9. klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja tarinallistaminen, Sini ja Jari
    • Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän purku
    • Tarinallistaminen

    to 15.9. klo11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitys 1. versio
    • Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
    • Esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen

    ke 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
    • Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
    • Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
    • Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
    • Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan

    to 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
    • Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00
    • Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
    • Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
    • Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
    • SAMK Pyörämatkailu webinaari klo 14.00: Eurovelo 10 -reitin rakentuminen

    Ke 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö; Opintojaksotehtävän Sparrauspaja 2.
    • Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
    • Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
    • Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
    • Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
    • Sparrauspaja 2. kampus/Zoom?

    to 29.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
    • Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00
    • Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
    • Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
    • Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan

    ke 5.10. Maistatuksen esivalmistus
    • Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)

    to 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Sini
    • Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00

    ke 12.10. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Jari ja Sini

    to 13.10. klo 11.00- 13.45 Palvelumuotoilutentti Moodle

    Ryhmä
    • RR20SE
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
    - Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
    - Yksilötehtävät
    - Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

    TAI

    opinnollistaminen

    Opettaja

    Jari Karjalainen, Sini Garam

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
    Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.

    Kokonaispisteet Arvosana
    100-90 5
    89-80 4
    79-70 3
    69-60 2
    59-40 1

    Arvosana 1
    Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.

    Arvosana 3
    Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.

    Arvosana 5
    Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

    Koulutus

    RUOKAT Degree Programme in Culinary Management

    T&K-osuus

    3.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5