Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Kirjallisuutta:
Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.
Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.
Opintojaksolla on 6 vierailijaa Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla Valtteri Sinkkonen, Keittiömestari, Ravintola Nielu
Haagan toimipiste
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 15.9.2021. yksilötehtävänä
Suomi
Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour".
23.08.2021 - 15.10.2021
Tehtävät: • Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ti 12.10 mennessä. Max 70 p. Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi! o 7.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin o 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin o 6.10. Maistatus o 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää • Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ti 31.8. mennessä. Max 15 p. • Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ti 14.9. mennessä, hyväksytty/hylätty • Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään ti 15.9. online Moodlessa. Max. 15p.
14.06.2021 - 20.08.2021
Tiistaisin klo 8.15-10.45 ja keskiviikkoisin klo 14-16.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
Zoom: Join Zoom Meeting
https://haaga-helia.zoom.us/j/9035963558?pwd=bkxDVHVKemR5bXlaaUNEUmVPcnZEQT09
Meeting ID: 903 596 3558
Passcode: ruokamatka
ti 24.8 klo 8.15-10.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Zoom Krisse ja Jari
• Tiiviisti: Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)
ke 25.8 klo 14-16.45 Vierailija pyörämatkailusta. Palvelumuotoilua ja ruokamatkailun asiakkaat, Zoom, Krisse, Jari
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy: Pyörämatkailusta, asiakkaista, esimerkkejä reiteistä, vinkkejä reitin rakentamiseen
• Palvelumuotoilun perusteet
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
ti 31.8 klo 8.15-10.45 Pyörämatkailutuotteita ja tarinallistamisesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Tarinallistamisesta
• Ohjeistetaan lisää pyörämatkailutehtävän tekemiseen
ke 1.9 klo 14-16.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Zoom, Jari ja Krisse
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy: Retkiruoasta klo 15-15.45 Zoom
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 16-16.45.
?
ti 7.9 klo 8.15-10.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja alustavat ideat pyörämatkailutuotteesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu-tehtävään
ke 8.9. klo 14-16.45 Vierailija Visit Finlandista ja Ravintola Nielusta, erilaisista ruokamatkailureiteistä, Zoom, Krisse
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulmaa Sustainable Travel Finland, klo 14-14.45
• Valtteri Sinkkonen, Keittiömestari, Ravintola Nielu, Nielun kesä: klo 15-15.30 + keskustelua
• Ruokamatkailureitit meillä ja muualla
ti 15.9. klo 8.15-10.45 Palvelumuotoilua ja esityksiä, Zoom, Jari ja Krisse
• Palvelumuotoilun testi (yksilötehtävä) klo 8.15.-8.45
• Lyhyt purku Suomeen suuntautuva matkailu-tehtävä
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan) (esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen)
ke 16.9. klo 9-11.00 Hungry for Finland! Ruokamatkailukilpailun parhaat 2021
• Ilmoittaudu verkko-tapahtumaan: ohjelma ja ilmoittautuminen https://www.lyyti.in/ruokamatkailupaiva2021
ti 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14-18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 12.00 -18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14-18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
?
ke 29.9. Itsenäistä työskentelyä ryhmittäin
ti 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14.00 -18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
ke 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Krisse
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 12-17.00
ti 12.10. Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Zoom, Jari ja Krisse
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen
Kristiina Adamsson, Jari Karjalainen
15 - 40
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3.00 op
2.00 op
H-5