•   Software Testing SOF015AS3A-3001 19.08.2024-13.12.2024  5   (CONTACT, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Suoritettuaan opintojakson, opiskelija
    - ymmärtää ohjelmistojen laadunvarmistuksen ja testauksen perusteet sekä niiden yhteyden ohjelmistojen kehittämisen elinkaareen
    - tuntee testausstrategioita ja pystyy soveltamaan niitä erilaisten ohjelmistojen testaamisessa
    - osaa suunnitella, toteuttaa ja suorittaa ohjelmiston testaamiseen soveltuvia testitapauksia ja arvioida niiden tehokkuutta ja kattavuutta tilanteeseen sopivien kriteerien perusteella
    - tuntee laadunvarmistuksen ja testauksen työkaluja sekä ymmärtää, miten niitä hyödynnetään ohjelmistotestaamisessa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Tämä opintojakso kuuluu IT-tradenomitutkinnon Ohjelmistokehityksen suuntautumiseen.

    Ohjelmistojen testaamisella on vahva kytkentä vaatimuksiin, joten vaatimusmäärittelyyn liittyvästä tiedosta, esimerkiksi suoritetuista opintojaksoista SOF002AS2A Ohjelmiston vaatimusmäärittely tai ICB014AS2A Liiketoimintavaatimusten määrittely ja muutoshallinta on hyötyä, mutta näitä ei edellytetä.
    Sisältö
    HUOM! 1.1.2025 alkaen opintojakso ei sisällä automaatiotestauksen osuutta. 1.1.2025 alkaen automaatiotestauksen osuus erotellaan omaksi opintojaksokseen. Opintojakson Ohjelmiston automaatiotestaus uusi opintojaksokoodi on SOF017AS3A.

    Ohjelmistotestaus perustuu ohjelmistojen suoritusaikaisen toiminnan vertaamista odotettuun toimintaan. Ohjelmistotestauksen lähdemateriaaleja, joista testit johdetaan ovat esimerkiksi määrittelyt, suunnitelmat tai vaatimukset erilaisissa muodoissa.

    Opintojaksolla Ohjelmistotestaus opit
    - testauksen perusteet osana ohjelmiston laadunvarmistusta sekä näiden kytkennän ohjelmistokehityksen elinkaareen
    - käytännön testausstrategioita ja -tapoja sekä niiden soveltamista käytännössä testitapausten suunnittelemiseksi, toteuttamiseksi ja suorittamiseksi sekä tulosten arvioimiseksi tilanteeseen soveltuvilla kriteereillä
    - testauksen johtamiseen/hallintaan liittyvät olennaisimmat tehtäväkokonaisuudet

    Opintojakson ohjelmistotestaukseen liittyvä teoriaosuus pohjautuu kansainväliseen ISTQB®-sertifikaattisisältöön (International Software Testing Qualifications Board). Käytetty sertifikaattisisältö on: Sertifioitu testaaja, Perustason sertifikaattisisältö.

    Sertifikaattisisältö sisältää aihealueet:
    - Testauksen perusteet
    - Testaus ohjelmistokehityksen elinkaaren aikana
    - Staattinen testaus
    - Testianalyysi ja testien suunnittelu
    - Testaustehtävien hallinta
    - Testaustyökalut
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija ymmärtää ohjelmistojen laadunvarmistuksen ja testauksen perusteita sekä osaa yhdistää testauksen eri tyyppejä ohjelmistokehityksen elinkaaren asianmukaisiin vaiheisiin. Opiskelija osaa nimetä testausstrategioita ja tietää niiden merkityksen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa testitapauksia ja tietää, miten niitä voidaan suorittaa ja miten niiden tehokkuutta ja kattavuutta on mahdollista arvioida. Opiskelijalla on perusymmärrys testaukseen olennaisesti liittyvistä tehtävistä ja työvälineistä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija ymmärtää ohjelmistojen laadunvarmistuksen ja testauksen perusteita sekä osaa soveltaa testauksen eri tyyppejä testauksessa ja osaa liittää ne ohjelmistokehityksen elinkaaren asianmukaisiin vaiheisiin. Opiskelija tuntee testausstrategioita kattavasti ja soveltaa niitä käytäntöön ohjelmistojen testaamisessa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tietyn ohjelmiston testaamiseen soveltuvia testitapauksia ja suorittaa niitä sekä arvoida niiden tehokkuutta ja kattavuutta soveltuvia kriteereitä käyttäen. Opiskelijalla on hyvä ymmärrys testaukseen olennaisesti liittyvistä tehtävistä ja työvälineistä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija ymmärtää ohjelmistojen laadunvarmistuksen ja testauksen perusteita sekä osaa valita ja soveltaa testauksen eri tyyppejä testauksessa ja osaa liittää ne ohjelmistokehityksen elinkaaren asianmukaisiin vaiheisiin. Opiskelija tuntee testausstrategioita erittäin kattavasti ja analysoida niiden soveltuvuutta itsenäisesti sekä soveltaa niitä monipuolisesti käytäntöön ohjelmistojen testaamisessa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tietyn ohjelmiston testaamiseen soveltuvia monimutkaisia testitapauksia ja suorittaa niitä tehokkaasti sekä arvioida niiden tehokkuutta ja kattavuutta. Opiskelijalla on hyvä ymmärrys testaukseen olennaisesti liittyvistä tehtävistä ja työvälineistä.
    Lisätiedot
    Opintojakso sisältää erillisiä viikkotehtäviä sekä tentin.
    Tentti suoritetaan valvotusti luokkatilassa tai EXAM-järjestelmän avulla (uusintatentit).

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Kysessä on monimuotototeutus (blended), jossa osana viikoista on mahdollisuus osallistua lähiopetukseen kampuksella ja osana viikoista on ajasta ja paikasta riippumatonta verkko-opiskelua itsenäisesti. Tentti ja sen uusinnat järjestetään kampuksella. Ohjausta on saatavissa lähiopetuskertojen yhteydessä. Lähiopetuskerroilla käsiteltävä materiaali on saatavissa Moodlessa, mutta lähiopetuskertoja ei ole mahdollista seurata etänä eikä niitä tallenneta

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Oppimateriaali ja tiedot käytettävästä kirjallisuudesta ovat saatavissa Moodlessa.

    Työelämäyhteydet

    Ohjelmistotestaus on oleellinen osa ohjelmistokehittämistä. Ohjelmistotestgausta tekevät esimerkiksi ohjelmistotestaaja, ohjelmistokehittäjä, srummaster ja tuoteomistaja. Ohjelmistotestaamiseen ja siihen liittyviin käytäntöihin sekä työkaluihin liittyvä osaaminen on kysyttyä työelämässä. Toteutuksella käsitellään työelämässä hyödynnettyjä hyviä käytäntöjä ja työkaluja. Lisäksi toteutuksella voi olla vierailijoita työelämästä, ja ohjelmistotestauksen merkitystä sekä testaajan roolia työelämässä käsitellään joka tapauksessa myös käytännön esimerkein.

    Toimipiste

    Pasilan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Toteutuksella on yksi tentti, joka pidetään 2. periodin alussa. Tentin uusintamahdollisuudet ovat 2. periodin aikana.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Käytetty materiaali ja käsitellyt menetelmät sekä työkalut ovat kansainvälisia. Toteutuksella myös käsitellään kansainvälisiä testausyhteisöjä kuten International Software Testing Quality Boardia (ISTQB) ja sen suomalaisen järjestön Finnish Software Testing Boardin (FiSTB) toimintaa.

    Ajoitus

    19.08.2024 - 13.12.2024

    Oppimistehtävät

    Tentin lisäksi toteutuksella on esitehtävä, tehtävät 1-3 ja jälkitehtävä. Kaikki tehtävät on mahdollista tehdä toteutuksen aikana.

    Ilmoittautumisaika

    03.06.2024 - 16.08.2024

    Aikataulu

    Kyseessä on 16 viikkoa eli lukauden molemmat periodit kestävä toteutus. Tarkka aikataulu on saatavissa Moodlessa.

    Ryhmä
    • CONTACT
    • BLENDED
    • IT4PASOF1
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Suorittaminen näyttönä tai opinnollistamisena on mahdollinen, jos osallistujalla on työkokemusta esimerkiksi useista ohjelmistotestausprojekteista, joissa on myös hyödynnetty työkaluja (näyttö) tai jos osallistuja työskentelee testaajan roolissa (opinnollistaminen). Näissä tapauksissa osallistujan tulee olla yhteydessä opettajaan sähköpostitse mieluiten ennen toteutuksen alkua, mutta viimeistään toteutuksen ensimmäisen viikon kuluessa.

    Opettaja

    Ismo Harjunmaa, Petri Säilynoja

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Toteutus arvioidaan pisteinä. Maksimipistemäärä on 100, joka jakautuu seuraavasti: Esi- ja jälkitehtävät 6 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 2 pistettä), tentti 40 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 16 pistettä) ja tehtävät 1-3 yhteensä 54 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 22 pistettä). Arvosana 5 edellyttää vähintään 88 pistettä ja arvosana 1 vähintään 40 pistettä. Muut arvosanat määräytyvät 12 pisteen välein.

    Koulutus

    TRATI Business Information Technology

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5