•   Business Requirements Management ICB014AS2A-3005 21.10.2024-13.12.2024  5   (EVENING, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojaksolla opiskellaan liiketoimintavaatimusmäärittelyn ja muutoshallintaan liittyvää tietoperustaa osana organisaation liiketoimintaa ja sitä tukevan tietojärjestelmäratkaisun kehittämisessä tai valinnassa joko kilpailutuksen, räätälöidyn järjestelmähankinnan osalta tai "on-demand"-palvelusta.

    Suoritettuaan tämän opintojakson opiskelija:
    - tuntee keskeisimmät käsitteet, menetelmät, viitekehykset ja teoriaa osana tietojärjestelmän ja hankintaprojektin elinkaarta
    - hahmottaa muutoshallinnan merkityksen liiketoiminnan ja tietojärjestelmien kehittämisen yhteydessä, sekä niihin liittyvien sidosryhmien ja niiden rajapintojen keskinäiset suhteet ICT-ympäristössä,
    - soveltaa tehtävävastauksissaan liiketoimintavaatimusten määrittelyn ja analysoinnin liiketoiminta- ja it-strategian sekä prosessien mukaisia asioita
    - osaa laatia yksityiskohtaiset liiketoimintamääritykset ja dokumentoida ne perustuen liiketoiminnan arvo- ja laatuvaatimuksiin
    - osaa selvittää keskeisimmät liiketoimintahyödyt ja -haasteet sekä priorisoida määritellyt liiketoimintavaatimukset osana liiketoiminnan ja tietojärjestelmien kehittämistä.
    - pystyy reflektoimaan ja arvioimaan muutoshallinnan ja viestinnän merkityksen yrityksen ja eri sidosryhmien liiketoiminta- ja it-projektiympäristöissä.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Tämä opintojakso on osa IT-tradenomitutkintoa (TRATI) ICT ja liiketoiminta -suuntautumisen opintokokonaisuutta. Opintojaksolle osallistuminen edellyttää perustietoja seuraavista opintojaksoista tai vastaava osaaminen:
    * Johdanto liiketoimintalähtöiseen ICT:hen (ICB001IT1A)
    * Liiketoimintaprosessit (ICB001AS2A)

    Tämän opintojakson rajapinta on mm. Ohjelmistokehityksen suuntautumisen opintojaksoon:
    Ohjelmiston vaatimusmäärittely (SOF002AS2AE), tämän suorittamista ei edellytetä, tosin niiden suorittaminen Liiketoiminnan vaatimusmäärittely -opintojakson jälkeen laajentaa opiskelijan osaamista myös liiketoimintavaatimusten analysointiin ja määrittelyyn osalta.
    Sisältö
    Opintojakso sisältää liiketoimintavaatimusten määrittelyn ja muutoshallinnan osalta:
    * keskeisten käsitteiden, viitekehysten ja teorian opiskelua ja niiden soveltamista kurssitehtäviin
    * analysoinnin, muutosten hyödyt ja -haasteet osana liiketoiminnan ja järjestelmien kehitystoimintoja ja -projekteja.
    * liiketoimintavaatimukset täyttävän ratkaisun mallintamista, kuvaamista ja dokumentointia tarkemman suunnittelun ja järjestelmäratkaisun kehittämistä varten.
    * Liiketoimintavaatimusten merkitys organisaation tietojärjestelmien kehittämisessä ja hankinnoissa huomoiden strategiat, muutoshallinta ja eri sidosryhmien väliset tarpeet.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija tuntee liiketoimintavaatimusten määrittelyyn liittyviä peruskäsitteitä, viitekehyksiä, teoriaa ja malleja. Opiskelija tuntee ja osaa jossain määrin soveltaa käytäntöön menetelmiä, joilla hankitaan tietoja ja määritellään, kuvataan, dokumentoidaan sekä analysoidaan liiketoiminnan tarpeista liiketoimintavaatimuksia tarkemman suunnittelun ja järjestelmäratkaisun kehittämistä varten. Opiskelija tunnistaa muutoshallinnan merkityksen osana liiketoimintavaatimusten määrittelyä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija tuntee ja ymmärtää liiketoimintavaatimusten määrittelyyn liittyvät peruskäsitteet, viitekehykset, teoriaa ja mallit hyvin ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteissa. Opiskelija ymmärtää hyvin menetelmät, joilla hankitaan tietoja ja määritellään sekä analysoidaan liiketoiminnan tarpeista
    liiketoimintavaatimuksia tietojärjestelmien kehittämiseksi sekä osaa soveltaa näitä käytännössä systemaattisesti. Opiskelija ymmärtää muutoshallinnan merkityksen liiketoimintavaatimusten määrittelyn yhteydessä. Opiskelija kykenee etsimään itsenäisesti näihin liittyvää lisätietoa ja hyödyntämään sitä menetelmien käytön tukena.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija tuntee liiketoimintavaatimusten määrittelyyn liittyvät peruskäsitteet, viitekehykset, teorian ja mallit erittäin hyvin ja osaa soveltaa niitä monipuolisesti käytännön tilanteissa. Opiskelija ymmärtää erinomaisesti menetelmät, joilla hankitaan tietoja sekä määritellään ja analysoidaan
    liiketoiminnan tarpeista liiketoimintavaatimuksia tietojärjestelmien kehittämiseksi. Opiskelija osaa soveltaa, arvoida, analysoida ja perustella valinnat sekä dokumentoida liiketoimintavaatimusten määrittelytietoa käytännössä tietojärjestelmien kehittämiseksi tai hankintaa varten. Opiskelija ymmärtää ja osaa perustella ja raportoida muutoshallinnan merkityksen liiketoimintavaatimusten määrittelyn yhteydessä. Opiskelija kykenee etsimään itsenäisesti oleellisista lisätietoa ja hyödyntämään sitä menetelmien arvioimisen, soveltamisen ja kehittämisen tukena.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Kurssi on Online Blended -toteutus verkossa, Teams-tapaamisia ja -luentoja, itsenäiset ja ryhmätyönä tehtävät oppimistehtävät sekä itsenäistä opiskelua. Työympärisltö Moodle avautuu opiskelijoille ensimmäisen luennon yhteydessä.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Toteutuksella osoitettava suomen ja/tai englanninkielinen materiaali saatavilla Moodlesta.

    Työelämäyhteydet

    Kurssi sisältää työelämälähtöisen case-harjoituksen tms. ja mahdollisen yritysvierailijaluennon.

    Toimipiste

    Pasilan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Ei tenttiä. Kurssi sisältää laajan oppimistehtävän yksilötyönä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Kurssimateriaalit ovat sekä suomen- että englanninkielistä kirjallisuutta, tutkimuksia tai esim. artikkeita. Lisäksi opiskelija voi hyödyntää englanninkielistä kirjallisuutta tehtävävastauksissaan.

    Ajoitus

    21.10.2024 - 13.12.2024

    Oppimistehtävät

    Kurssi sisältää oppimisympäristössä annetut harjoitustehtävät. Kurssin hyväksytty suoritus: vaatimuksena on suorittaa pakolliset tehtävät hyväksytysti läpi eli vähintään arvosanalla yksi (1). Laaja oppimistehtävä on pakollinen, yksilösuoritus. Opiskelija sitoutuu laatimaan kaikki opintoihinsa liittyvät tekstit Haaga-Helian käytäntöjen mukaisesti. Opiskelijan kirjoittamat tehtävävastaukset (tekstit) voidaan tarvittaessa tarkistaa plagioinnin estoohjelmalla.

    Ilmoittautumisaika

    03.06.2024 - 18.10.2024

    Aikataulu

    Kurssin aikataulu lukujärjestyksen mukaisesti syksyn 2. periodissa 2024. Kurssin aiheet ja niihin liittyvät tehtävät on esitelty oppimisalustalla. Online, Blended, Evening - Opetus lukujärjestyksen ja Moodlessa olevan aikataulun mukaisesti. Opiskelija osallistuu Online-opetukseen, työskentelee itsenäisesti ja osallisuu mahdollisiin ryhmätöihin ja asiantuntijatason keskusteluun kurssin aiheista, sekä suorittaa hyväksytysti kaikki pakollisiksi merkityt kurssin tehtävät.

    Ryhmä
    • EVENING
    • BLENDED
    • ITB2PAICB1
    • ONLINE
    • IT2PAICB1
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Osaamisen tunnistaminen (OT). Mikäli opiskelja on tämän opintojakson osaamistavoitteiden mukainen osaaminen, voit hakea OT-suoritusta. Lue tarkemmat ohjeet Moodlesta. Tarvittaessa kysy lisäohjeistusta kurssin opettajalta. OT-pyyntö on esitettävä kurssin opettajalle viimeistään ensimmäisen kurssiviikon perjantaihin klo 10:00 mennessä Moodle-ohjeistuksen mukaisesti.
    Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

    Opettaja

    Anne-Maritta Talaslahti

    Paikkoja

    15 - 60

    Arviointitavat

    Kurssiarviointi tehdään Haaga-Helian arviointikriteeristön mukaisesti 0-5. Kaikki tehtäväpalautukset tehdään Moodleen. Pakolliset tehtävävät on opiskelijan suoritettava hyväksytysti. Kaikki tehtävät pisteytetään / arvioidaan. Myöhästyneitä tehtävävastauksia ei arvioida. Voit valita oman tavoitearvosanasi kurssille:
    - jos tähtäät erinomaiseen tai hyvään kurssiarvosanaan, palautat tehtävät 2 vkoa ennen kurssin loppua arvioitavaksi Moodleen
    - jos tähtäät kurssin läpipääsyyn, palautat hyväksytyn arvosanan tasoiset tehtävät viimeistään kurssin viimeisenä päivänä arvioitavaksi Moodleen.

    Online-blended-kurssin opetuskerroilla edellytetään opiskelijan läsnäoloa Haaga-Helian läsnäolosäännön mukaisesti: 1) jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla, tai 2) jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakson suoritus hylätään.

    Koulutus

    TRATI Business Information Technology

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    5.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5