•   Finnish and Nordic Food Culture as the Core of Food Tourism HOS022AS2A-3001 25.03.2024-17.05.2024  5   (RE4HA3, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Hahmottaa ruokakulttuurin osana kulttuuria sekä tuntee suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin perinnettä ja historiaa. Tunnistaa ruokakulttuurin jatkuvan kehittymisen ja tuntee kehityssuuntia Tunnistaa ja osaa käyttää suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia sesonkeja; raaka-aineita; valmistustapoja ja luonnon antimia.Hahmottaa eri ruokakulttuurialueita Suomessa ja niiden erityispiirteitä. Tuntee ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa Tunnistaa luonnon; villiruoan ja jokaisenoikeudet erityisenä vahvuutena suomalaisessa ruokamatkailussa sekä paikallisuuden merkityksen osana vastuullisuutta.
    Sisältö
    Pohjoismainen, suomalainen ja alueellinen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä
    Pohjoismainen ruokavalio ja hyvinvointivaikutukset
    Sesongit, raaka-aineet, paikallisuus ja valmistustavat
    Jokaisenoikeudet, villiruoka ja luonnonantimet
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä. Osaa nimetä joitain kotimaisia/suomalaisia maakunnallisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa ruokaan liittyvät sesongit ja niihin liittyvät ruoka- ja juomaperinteet.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Ymmärtää ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa. Osaa hyödyntää pohjoismaalaista ruokavaliota ruokaelämyksissä. Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaalaisen ruokakulttuurin historiaa ja kehitystä. Hyödyntää vastuullisesti villiruokaa ja luontoa ruokamatkailutuotteissa.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa soveltaa pohjoismaista, suomalaista ja alueellista ruokakulttuuria matkailun vetovoimatekijänä. Osaa soveltaa sesonkeja, raaka-aineita, paikallisuutta ja valmistustapoja osana pohjoismaalaista ruokavaliota ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hallitsee jokaisenoikeudet, villiruoan hyödyntämisen ja luonnonantimien mahdollisuudet.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Lähiopetus
    - työpajat ja tiimityö
    - asiantuntija-alustukset

    Ravintola-ja elinkeinovierailut osana oppimista,
    Projektityöskentely.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Havas, K. & Adamsson, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen, Toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2022/03/
    Ruokamatkailustrategia-2020-2028-1.pdf Luettu 9.6.2022.
    Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox.
    The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022.
    Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022.
    Visit Finland 2021. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 9.6.2022. Muu opettajien osoittama materiaali.
    Uusi pohjoismainen ruoka. Norden.org https://www.norden.org/fi/uusi-pohjoismainen-ruoka
    Pohjoismaiset ravintosuositukset https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/uutiset/vahemman-lihaa-enemman-kasviksia-tassa-ovat-pohjoismaiset-ravitsemussuositukset-2023/
    Sekä pohjoismaista ruokakulttuuria sekä villiruokaa, luononantimia ja jokaisenoikeuksia koskevat läheteet Moodlessa

    Työelämäyhteydet

    Vierailut Hungry for Finland Ekosysteemi-hankkeen toimeksianto

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Ei tenttiä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Pohjoismainen ruokakulttuuri ja sen ominasipiirteet.
    Pohjoismaiset raaka-aineet ja valmistustavat, ruoka vetovoimatekijänä Pohjoismaissa.
    Pohjoismaiset ruokamatkailutuotteet ja benchmarkkaus.

    Ajoitus

    25.03.2024 - 17.05.2024

    Oppimistehtävät

    1 Oppimisportfolio ja -päiväkirja 10% 2 Ajankohtaista Pohjoismaisessa ruokakulttuurissa, artikkelitehtävä, 10 % 3 Hyvinvointi ja ruokamatkailu: pohjoismaiset ravitsemussuositukset matkailussa, 20 % 4 Reflektionti yritysvierailusta tai vierailuluennosta, 10 % 5 Projektityö Hungry for Finland Ekosyseemihanke 50 % 5.1. Pohjoismaisen ruokakulttuurin benchmarkkaus 5.2. Analyysi suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin vetovoimatekijöistä

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 22.03.2024

    Aikataulu

    Tapaamiset tiistaisin ja torstaisin klo 8.15 - 10.45, alustava aikataulu ja teemat Moodlessa kurssin käynnistyessä

    Ryhmä
    • RE4HA3
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Portfolio osaamisen näyttämiseksi aikaisemmasta ruokamatkailun kehittämistoiminnasta.

    Opettaja

    Liisa Wallenius, Kristiina Adamsson, Tiina Yrjölä

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Tehtävien arviointi tehtäväkohtaisten kriteerien mukaan.

    Etätehtävät
    Yritys-ja elinkeinovierailut
    Projektityö

    Koulutus

    RESTO Hospitality and Tourism Management

    T&K-osuus

    2.50 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5