Ruoka ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2024 - 12.01.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 15.01.2024 - 17.05.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RESRU Ruokatuotannon johtaminen
- Opettajat
- Saija Laitinen
- Tiina Yrjölä
- Ryhmät
-
CONTACTLähitoteutus
-
BLENDEDMonimuotototeutus
- Opintojakso
- HOS011AS2A
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
15.1.2024 klo 11–13.45
Opintojakson ja tehtävien esittelyä
Energia ja energiatasapaino
Energiaravintoaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tehtävä: Hampurilaistehtävä
Tehtävä: Ennalta valitun vitamiinin tai kivennäisaineen esittely
12.2.2024 klo 11–13.45
Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
Ravitsemusaiheiset esitykset
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
Ateriasuunnittelun perusteet
Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille
Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen ja ravinnonsaannin laskemiseen Finelissä
11.3.2024 klo 11–13.45
Erityisruokavaliot
Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä
9.4.2024 klo 11–13.45
Ravitsemustiedon tentti
Ruoka ja hyvinvointi
Esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
7.5.2024 klo 11–13.45
Ruoka ja media
Esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute.
Tentin uusinta.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Intro
Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.
Oppimateriaalit
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 12.12.2023.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojaksolla on viisi (5) lähiopetuskertaa.
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.
Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti Moodlessa 9.4.2024
Uusintamahdollisuus 7.5.2024, muutoin kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Kansainvälisyys
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
Oppimistehtävät
Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%).
Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista.
Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin
Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille
Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta
Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi
Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)
Arviointitavat
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5