Ruoka ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2024 - 12.01.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.01.2024 - 17.05.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Opettajat
Saija Laitinen
Tiina Yrjölä
Ryhmät
CONTACT
Lähitoteutus
BLENDED
Monimuotototeutus
Opintojakso
HOS011AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

15.1.2024 klo 11–13.45
Opintojakson ja tehtävien esittelyä
Energia ja energiatasapaino
Energiaravintoaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet

Tehtävä: Hampurilaistehtävä
Tehtävä: Ennalta valitun vitamiinin tai kivennäisaineen esittely

12.2.2024 klo 11–13.45
Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
Ravitsemusaiheiset esitykset
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
Ateriasuunnittelun perusteet
Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille
Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen ja ravinnonsaannin laskemiseen Finelissä

11.3.2024 klo 11–13.45
Erityisruokavaliot
Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio

Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä

9.4.2024 klo 11–13.45
Ravitsemustiedon tentti
Ruoka ja hyvinvointi
Esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio

7.5.2024 klo 11–13.45
Ruoka ja media

Esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute.
Tentin uusinta.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Intro

Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.

Oppimateriaalit

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 12.12.2023.

Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on viisi (5) lähiopetuskertaa.

Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.

Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.

Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti Moodlessa 9.4.2024
Uusintamahdollisuus 7.5.2024, muutoin kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

Kansainvälisyys

Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.

Oppimistehtävät

Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%).
Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista.
Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin
Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille
Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta
Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi
Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)

Arviointitavat

Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

Opintojakson tehtävät:

Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

Arvioitavat tuntitehtävät:

Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

Lisätehtävä:

Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)


Koko opintojakson arviointi:

40–59 pistettä: arvosana 1

60–69 pistettä: arvosana 2

70–79 pistetä: arvosana 3

80–89 pistettä: arvosana 4

90–100 pistettä: arvosana 5

Go back to top of page