•   Food and Nutrition HOS011AS2A-3001 21.08.2023-13.10.2023  5   (RR3HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Arvioida omaa ruoankäyttöään ja ravinnonsaantiaan, Tiedostaa ruoan merkityksen osana hyvinvointia, Suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita, Ottaa huomioon ravitsemukseen liittyvät eritystarpeet, Kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää
    Sisältö
    Opintojakson sisältöjä ovat: Ruoka ja hyvinvointi, Ruoka elämän eri vaiheissa, Erilaiset ruokavaliot, Yleiset ravitsemussuositukset meillä ja muualla, Ruoka & media
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa mitata ja arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen. Ymmärtää ravitsemuksen roolin osana hyvinvointia. Osaa suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita. Tunnistaa erilaisia ravitsemukseen liittyviä erityistarpeita. Tunnistaa ravitsemusvietintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa mitata ja kattavasti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä kansanravitsemuksen merkityksen. Osaa arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet huomioiden. Osaa arvioida ravitsemusviestintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa mitata ja perusteellisesti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä osaa arvioida kansanravitsemuksellista merkitystä. Osaa perustellen arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet kattavasti huomioiden. Osaa kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin klo 14-16.45 luokassa G307.

    Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
    Tentti on Moodlessa.

    Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.

    Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.

    Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 11.8.2022.

    Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti Moodlessa 3.10.2023.
    Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
    Kansainväliset aineistot opetuksessa.

    Ajoitus

    21.08.2023 - 13.10.2023

    Oppimistehtävät

    Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%). Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista. Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)

    Ilmoittautumisaika

    12.06.2023 - 18.08.2023

    Aikataulu

    Ti 22.8. Opintojakson ja tehtävien esittelyä
    To 24.8. Energia ja energiatasapaino

    Ti 29.8.Energiaravintoaineet
    Tehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 31.8.2023
    To 31.8. Vitamiinit ja kivennäisaineet
    Tehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 31.8.2023

    Ti 5.10. Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
    To 7.9. Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
    - Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
    - Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
    Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen

    Ti 12.9. Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
    Kuinka Fineli toimii?
    Esityksiä:
    - Ikääntyneet
    - Raskaana olevat, imettävät
    - Lapset
    To 14.9. Ateriasuunnittelun perusteet
    Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille, palautus viimeistään 21.9.2023


    Ti 19.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä
    Ruokapäiväkirjatehtävän palautus viimeistään 28.9.2023
    To 21.9. Erityisruokavaliot

    Ti 26.9. Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
    Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä, palautus viimiestään 26.9.2023
    Esityksiä:
    - Uskonnot ja ruoka
    - Kasvisruokavaliot
    - Planetaarinen ruokavalio
    To 28.9.Pakkausmerkinnät

    Ti 3.10. Ravitsemustiedon tentti
    To 5.10 Ruoka ja hyvinvointi
    Tentin läpikäyminen
    Esityksiä:
    - Urheilijan/liikkujan ruokavalio
    - Painonhallinta
    - FOD MAP-ruokavalio

    Ti 10.10. Ruoka ja media
    Tehtävänanto, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 12.10.2023
    To 12.10. Ruoka ja media. Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
    Esitykset ja opponoinnit

    Ryhmä
    • RR3HA1
    • CONTACT
    Opettaja

    Saija Laitinen, Mirjami Willman

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

    Opintojakson tehtävät:

    Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
    Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
    Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
    Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
    Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

    Arvioitavat tuntitehtävät:

    Hampurilaistehtävä (5 p.)
    Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
    Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

    Lisätehtävä:

    Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)


    Koko opintojakson arviointi:

    40–59 pistettä: arvosana 1

    60–69 pistettä: arvosana 2

    70–79 pistetä: arvosana 3

    80–89 pistettä: arvosana 4

    90–100 pistettä: arvosana 5

    Koulutus

    RESRU Culinary Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5