•   Profitability Planning ECO001RE1A-3025 18.08.2025-10.10.2025  5   (RE3PCTOUM, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa majoitus-, ravintola- ja matkailualan yritystoimintaan liittyen:
    - Laskea toiminnan keskeiset operatiiviset tunnusluvut
    - Huomioida kannattavuuteen vaikuttavat tekijät (hinnoittelu, kysyntäanalyysi, kustannusrakenne)
    - Tehdä ja tulkita tuote-, asiakasryhmä- ja tulosyksikkökohtaisia kannattavuuslaskelmia
    - Hyödyntää toimintolaskennan periaatteita
    - Operatiivisen budjetoinnin perusteet
    - Hyödyntää Excel taulukkolaskentaa kannattavuuden suunnittelussa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opiskelijalla tulee olla suoritettuna opintojakso Yrityksen talous ennen tämän opintojakson suorittamista.
    Sisältö
    Operatiiviset tunnusluvut
    Palvelujen hinnoittelun vaikutus kysyntään ja kannattavuuteen
    Tuoteryhmäkohtainen kannattavuuslaskenta
    Tulosyksikkökohtainen kannattavuuslaskenta
    Toimintolaskennan hyödyntäminen kannattavuuden suunnittelussa
    Yrityksen budjetoinnin perusteet
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja osaa laatia yrityksen tulossuunnitelman, hän hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneita tekijöitä asiakasryhmittäin ja toiminnoittain.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan käytön talouden suunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät asiakasryhmittäin ja toiminnoittain sekä kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Lähiopetus Porvoon kampuksella viikoilla 34-41, tiistaisin ja torstaisin klo 11:00-13:45.
    Tunneilla tehtävien ja aihealueiden esittelyä, tiimityötä kurssin budjetointitehtävän parissa, sekä mahdollisuus saada apua ja neuvoja opettajalta.
    Moodle-sivustolla on sekä tehtävä, että esimerkkejä ja tutoriaalivideoita sen suorittamiseksi.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Opettajan esimerkit ja videot.
    Muut myöhemmin julkaistavat materiaalit.
    Varsinaista kurssikirjaa ei ole, mutta lähestulkoon mitkä tahansa sisäistä laskentaa ja erityisesti budjetointia käsittelevät kirjat ovat käyttökelpoisia. Alla esimerkkejä kirjoista, joihin kannattaa perehtyä:

    • Åkerberg, P.: Budjetointi 2020-luvulla (2017)
    • Pellinen, J.: Kustannuslaskenta ja kannattavuusajattelu (2019)
    • Pellinen, J. Talousjohtaminen (2017)
    • Alhola, K.: Toimintolaskenta (2016)
    • Vilkkumaa, M.: Tulosrohmut – Yrityksen kannattavuuden suojaaminen (2017)
    • Syvänperä, O.: Pk-yrityksen budjetointi ja raportointi käytännönläheisesti (2014)
    • Suomala, P., Manninen, O. & Lyly-Yrjänäinen, J.: Laskentatoimi johtamisen tukena (2011)

    Työelämäyhteydet

    -

    Toimipiste

    Porvoon toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kurssin arviointi perustuu ryhmän palauttamaan työhön, jota työstetään koko kurssin ajan. Yksilölliset suulliset tentit järjestetään viikolla 41. Uusintatentit sovitaan erikseen opettajan kanssa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    -

    Ajoitus

    18.08.2025 - 10.10.2025

    Oppimistehtävät

    Budjettitehtävä (kts tarkempi kuvaus moodlessa).

    Aikataulu

    Viikot 34-41, tiistaisin ja torstaisin klo 11:00-13:45.

    Ryhmä
    • RE3PCTOUM
    • RE3PCTOUT
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Mikäli opiskelijalla on riittävää kokemusta ja rutiinia liiketoiminnan budjetoinnista, budjetoiduista tulos- ja taselaskelmista, sekä toimintoperusteisesta kustannuslaskennasta, voidaan sopia aika erilliseen näyttöön, jossa opiskelija aiemmin tekemillään töillä todentaa osaamisensa.

    Opettaja

    Kalle Räihä

    Paikkoja

    15 - 50

    Arviointitavat

    Ryhmän työstämä budjetti on arvosanan perusta, opiskelijan osoittama osaaminen budjettiin liittyen määrää yksilöllisen arvosanan.

    Koulutus

    RESTO Hospitality and Tourism Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5