•   Basics of Financial Management ECO001HH1A-3182 20.10.2025-12.12.2025  5   (REB2HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa
    • laskea käytännön talouslaskuja kuten korkolaskuja ja koronkorkolaskuja
    • kuvata kustannuslaskennan ja kannattavuuslaskennan perusperiaatteet
    • laskea yrityksen talouden keskeisimpiä tunnuslukuja ja tulkita niitä
    • analysoida yrityksen tuloslaskelman, taseen ja kustannusrakenteen sekä niiden syy-seuraussuhteita
    • Lisäksi opintojaksolla pohditaan yritysvastuukysymyksiä talouden näkökulmasta.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojakso kuuluu Haaga-Helian kaikille yhteisiin avainopintoihin.
    Ei edeltävyysvaatimuksia.
    Sisältö
    • Yksinkertainen korkolasku
    • Koronkorkolasku
    • Tuloslaskelma ja tase
    • Tuloslaskelman ja taseen tulkintaa
    • Katetuottolaskenta
    • Hinnoittelu
    • Yritysvastuu talouden näkökulmasta
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija
    - Osaa kuvata kustannus- ja kannattavuuskäsitteitä ja -luokitteluja
    - Osaa laskea talouteen liittyviä laskuja kuten korkolaskuja
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa
    - kuvata sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen perusperiaatteita
    - kuvata liiketapahtumien vaikutukset organisaation tuloslaskelmaan, taseeseen ja kannattavuuteen
    - itsenäisesti laskea tuloslaskelman ja taseen tunnuslukuja.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa
    - analysoida ja tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta sekä niiden tunnuslukuja
    - tehdä päätelmiä taloustiedon perusteella sekä yhdistää teoreettista ja käytännön tietoa toisiinsa

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta, itsenäistä opiskelua ja harjoitustehtävien tekoa. Valtaosa opintojakson opiskelusta on itseohjautuvaa Moodle-oppimisympäristön avulla.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Moodlen materiaalit harjoituksineen.

    Liike-elämän matematiikka.Saaranen, Kolttola & Pösö, Edita.

    Laskentatoimi. Jormakka, Koivusalo, Lappalainen & Niskanen, Edita.

    Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Heikkilä, Saranpää, Restamark.

    Työelämäyhteydet

    Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti 1: tuloslaskelma ja tase sekä niiden tulkinta (Moodletentti)
    Tentti 2: Katetuottolaskenta ja hinnoittelu (Moodletentti)
    Tentti 3: Yksinkertainen korkolasku (Moodletentti)
    Tentti 4: Koronkorkolasku (Moodletentti)

    Opettaja kertoo uusintamahdollisuuksista kurssin alussa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.

    Ajoitus

    20.10.2025 - 12.12.2025

    Oppimistehtävät

    Ei palautettavia oppimistehtäviä.

    Aikataulu

    Lähikerta 1: Tuloslaskelma ja tase
    Lähikerta 2: Tuloslaskelman ja taseen tulkinta
    Lähikerta 3: Katetuottolaskenta
    Lähikerta 4: Hinnoittelu
    Lähikerta 5: Korkolaskut

    Ryhmä
    • REB2HA1
    • CONTACT
    • BLENDED
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    - Näyttö
    Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi näyttömenettelystä.

    - Opinnollistaminen
    Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan, voit harkita opinnollistamista.

    Opettaja

    Hanna Moisio

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Pistekertymän mukainen arvosana:

    90 - 100: 5
    80 - 89: 4
    70 - 79: 3
    60 - 69: 2
    40 - 59: 1
    0 - 39: hylätty

    Koulutus

    RESTO Hospitality and Tourism Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    2.50 op

    Arviointiasteikko

    H-5