•   Managerial accounting in the hospitality and tourism industry ACC2HA001-3042 22.08.2022-14.10.2022  5   (RL20SG, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    • osaa tulosbudjetoinnin hyväksikäytön johtamisessa
    • osaa laskea ja käyttää taloudellisia tunnuslukuja päätöksenteossa
    • osaa hotelli-, ravintola- ja matkailualan tuotekohtaisen laskennan
    • hallitsee tulosyksikkökohtaisen laskennan
    • hallitsee Excelin tehokkaan käyttämisen laskelmien apuvälineenä
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Suositellaan suoritettavaksi opintojakson Laskentatoimen ja Excelin perusteet hotelli-, ravintola- ja matkailualalla jälkeen.
    Sisältö
    • Tulosbudjetointi
    • Kannattavuuden, taloudellisuuden ja tehokkuuden suunnittelu ja raportointi päätöksenteon työkaluna
    • Tuotekohtainen kannattavuus ja toimintolaskenta
    • Tulosyksikkökohtaisen kannattavuuden suunnittelu ja seuranta
    • Excelin käyttö laskennan apuvälineenä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija osaa laatia yrityksen perustulosbudjetin, hän tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen tulosbudjetin, tulosbudjettivertailun ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja suunnitella kannattavuuteen vaikuttavat toimenpiteet niiden avulla.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yritykselle tulosbudjetointijärjestelmän ja hallitsee taulukkolaskennan käytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.

    Opetus on keskiviikkoisin klo 14.00 - 16.45 ja perjantaisin klo 11.00 - 13.45.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    - Opintomateriaali, sis. harjoitukset vastauksineen, on luettavissa / tulostettavissa Moodlesta.
    - Heikkilä, P. & Saranpää, T. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.
    - Moisio, H. & Saranpää, T. Matkatoimistoalan laskentatoimen ohjeistus. Smalser Oy. Helsinki.
    - Muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.

    Työelämäyhteydet

    Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti/tentit kontaktiopetuksen mukaisena aikana, tarkka ajankohta ilmoitetaan erikseen.

    Uusintatentit normaalin uusintakäytännön mukaisesti kahden seuraavan periodin aikana.
    Huom! Jälkimmäisen tentin uusiminen ei mahdollista Moodlessa, vaan tentti tehtävä uusinnassa Excelillä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.

    Ajoitus

    22.08.2022 - 14.10.2022

    Oppimistehtävät

    Moodlessa annettavat erilliset palautettavat tehtävät. Palautukset Moodlen palautuslaatikoihin.

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 19.08.2022

    Aikataulu

    Viikoittain käsiteltävät aiheet löytyvät Moodlesta kunkin viikon otsikoista

    Vk 1 ja 2.: Myynnin ennustaminen ja myynnin operatiiviset tunnusluvut,
    Vk 3 ja 4: Katetuottolaskenta ja tulossuunnittelu, työvoiman käytön suunnittelu
    Vk 5 ja 6: Tulos- ja rahoitusbudjetti, tasebudjetti, varaston hallinta
    Vk 7 ja 8: Feasibility study - kannattavuustutkimus, rahoitusrakenne.

    Aiheiden käsittelyjärjestystä ja painotusta saatetaan muuttaa kurssin edetessä.

    Ryhmä
    • RL20SG
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    AHOT
    Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi AHOT -menettelystä (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen).
    Opinnollistaminen
    Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.

    Arviointikriteerit

    Saadun palautteen perusteella Excelin osuutta on lisätty ja budjetoinnin osuuteen käytetään enemmän aikaa.

    Opettaja

    Yrjö Laitinen

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Opintojakso arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.

    Osaaminen arvioidaan tentillä tai tenteillä (80%), jotka sisältävät laskelmia. Lisäksi palautettavat tehtävät ovat 20% kurssin kokonaisarvioinnista. Arvosanat suhteessa yhteenlaskettuun maksimipistemäärään:

    1: 45 – 54 %
    2: 55 – 64 %
    3: 65 – 74 %
    4: 75 – 84 %
    5: 85 – 100 %

    Koulutus

    MATKA Degree Programme in Tourism Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5