Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa
- laskea käytännön talouslaskuja kuten korkolaskuja ja koronkorkolaskuja,
- kuvata kustannuslaskennan ja kannattavuuslaskennan perusperiaatteet,
- laskea yrityksen talouden keskeisimpiä tunnuslukuja ja tulkita niitä, ja
- analysoida yrityksen tuloslaskelman, taseen ja kustannusrakenteen sekä niiden syy-seuraussuhteita.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opintojakson voi myös näyttää. Tarkemmat ohjeet avainosaamisten näytöistä löytyy Moodlesta (Haaga-Helian avainosaamisten näytöt).
Tämän opintojakson näyttö koostuu ennakkotehtävästä ja Exam-tentistä.
Ennakkotehtävä tehdään virtuaalisesti, mutta näyttöön liittyvä Exam-tentti tehdään kampuksella.
Exam-tentti on auki koko lukukauden.
Näyttö rakentuu näin:
1. Tee ensin ennakkotehtävänä oleva Moodle-koe, jossa prosentti-, kate-, hinnoittelu-laskuja. Aikaa kokeen tekemiseen on 2 tuntia ja voit yrittää tätä vain yhden kerran. Mikäli et pääse läpi ennakkotehtävästä, sinä et voi osallistua näyttöön.
2. Saatuasi hyväksytyn suoritusmerkinnän ennakkotehtävästä, sinulle avautuu linkki Exam-tentin ilmoittautumiseen. Exam-tentti tehdään kampuksella ja siinä on tehtäviä korko- ja koronkorkolaskuista sekä kirjanpidon perusraporteista (tulos ja tase), katelaskennasta ja hinnoittelusta.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Matematiikan tasokoe suoritettuna hyväksytysti.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Osaa kuvata kustannus- ja kannattavuuskäsitteitä ja -luokitteluja. Osaa laskea talouteen liittyviä laskuja kuten korkolaskuja.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Osaa kuvata sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen perusperiaatteita. Osaa kuvata liiketapahtumien vaikutukset organisaation tuloslaskelmaan, taseeseen ja kannattavuuteen. Osaa itsenäisesti laskea tuloslaskelman ja taseen tunnuslukuja.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Osaa analysoida ja tulkita tuloslaskelmaa ja tasetta sekä niiden tunnuslukuja. Osaa tehdä päätelmiä taloustiedon perusteella sekä yhdistää teoreettista ja käytännön tietoa toisiinsa.