Opiskelija perehtyy liiketoiminnan harjoittamisen eettisiin vaatimuksiin, kykenee kuvailemaan näitä eettisiä vaatimuksia ja analysoimaan työelämässä esiintyviä asioita eettiseltä ja moraaliselta kannalta. Opiskelija tunnistaa vastuullisen liiketoiminnan osa-alueita ja osaa soveltaa tätä tietoa omassa toimintaympäristössään.
Sisältö
Itseopiskelukurssi, jossa opiskelija pohtii omia työelämäkokemuksia ja –havaintojaan suhteessa opiskeltavaan teoriaan.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a) Kirjallisuuteen perustuva itseopiskelu. Suoritus joko essee tai tentti opiskelijan oman valinnan mukaan.
b) Suunnitelmaan pohjautuva omassa työssä oppiminen eli opinnollistaminen, mikäli opiskelija pystyy oppimaan opintojakson sisällöt työssään/harrastuksessaan. Lisätietoja opinto-ohjaajalta tai vastuuopettajalta.
c) Näyttö (jos opiskelija hallitsee jo opintojakson sisällöt). Lisätietoja opinto-ohjaajalta tai vastuuopettajalta.
Moduuliin sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Ferrell O.C, Fredrich John, Ferrell Linda. Business Ethics. Ethical Decision Making and Cases. Houghton Mifflin Company. 2005. Sixth Edition. (s. 1-163)
Sekä yksi (1) seuraavista:
Aihetta käsittelevä vapaavalintainen teos, joka mielellään painettu vuoden 2010 jälkeen; TAI
Bonnedahl Karl Johan, Jensen Tommy & Sandström Johan. Ekonomi och moral –vägar mot ökat ansvarstagande. Liber. 2007. (s.75-239); TAI
Heiskanen, Erika, Salo, Jari. Eettinen johtaminen. Talentum. 2007.; TAI
Heikkonen, Jaakko. Moraali ja etiikka käytännössä. Käsikirja. Tietosanoma.1995. (s.1-193, 200-205.); TAI
Tietenberg, Tom. Environmental Natural Resource Economics. Pearson 2006, 7. Edition. (s.1-13, s. 527- 551, + a chapter that concerns your field of work).
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ei lähtötasovaatimuksia
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Arvosana 1
Opiskelija ymmärtää ihmisen moraaliin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija on auttavasti perehtynyt liiketoiminnan harjoittamisen eettisiin vaatimuksiin. Opiskelija tunnistaa omassa ympäristössään tavallisia yrityseettisiä ongelmia. Tuntee vastuullisen yritystoiminnan osa-alueet ja tunnistaa joitakin näistä näitä omasta kokemusmaailmastaan. Kielenkäyttö on kohtuullista, mutta termien käytössä on puutteita tai se on suppeaa.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Arvosana 3
Opiskelija ymmärtää ihmisen moraaliin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija on perehtynyt liiketoiminnan harjoittamisen eettisiin vaatimuksiin, kykenee kuvailemaan näitä eettisiä vaatimuksia ja antamaan yksittäisiä konkreetteja esimerkkejä niistä. Opiskelija tunnistaa ja osaa pohtia omassa ympäristössään havaitsemiaan tavallisia yrityseettisiä ongelmia. Tuntee vastuullisen yritystoiminnan osa-alueet ja tunnistaa näitä omasta kokemusmaailmastaan. Kielenkäyttö on sujuvaa ja termejä on käytetty oikein.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Arvosana 5
Opiskelija ymmärtää ihmisen moraaliin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija on perehtynyt liiketoiminnan harjoittamisen eettisiin vaatimuksiin, kykenee kuvailemaan näitä eettisiä vaatimuksia ja analysoimaan työelämässä esiintyviä asioita eettiseltä ja moraaliselta kannalta. Opiskelija tunnistaa, pohtii ja tekee tietoisia valintoja toimintaympäristössään koskien yrityksen eettisiä perusperiaatteita. Kielenkäyttö on sujuvaa, termien käyttö asiantuntevaa ja opiskelija osaa esittää asian loogisessa järjestyksessä.