Kypsyysnäyte on opiskelijalle oppimiskokemus, jonka avulla hän pystyy kehittämään omia viestintätaitojaan. Kypsyysnäytteen tavoitteena on myös olla työnäyte opiskelijan taidoista sekä väline oman opinnäytetyön esilletuontiin. Kypsyysnäytteellä opiskelija osoittaa perehtyneisyyttään opinnäytetyönsä alaan sekä suomen tai ruotsin kieleen valtioneuvoston ammattikorkeakoulututkintoa koskevan asetuksen (A1129/2014, § 8) mukaisesti. Koulusivistyskielellä (suomi tai ruotsi) tehty kypsyysnäyte on samalla todiste siitä, että opiskelijalla on kyseisestä kielestä lain mukainen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito. Hän saa tästä merkinnän todistukseensa.
Sisältö
Haaga-Heliassa kypsyysnäyte on kirjoitus, jonka tekstilajina on essee, mediatiedote tai henkilöstötiedote. Kypsyysnäyte ei ole tenttivastaus.
1.9.2023 alkaen: Opiskelija kirjoittaa opinnäytetyönsä alalta kypsyysnäytteen. Kypsyysnäyte on oman opinnäytetyön tiivistelmä.
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Kypsyysnäyte kirjoitetaan valvotussa tilanteessa, esimerkiksi Examissa tai uusintatenttitilaisuudessa. Opiskelija sopii kypsyysnäytteen kirjoittamisesta ohjaajan kanssa. Kypsyysnäyte kirjoitetaan käsin tai koneella ohjaavan opettajan päätöksen mukaisesti. Jos kypsyysnäyte kirjoitetaan käsin, käsialan tulee olla selvästi luettavaa. Isojen ja pienten kirjainten, välimerkkien ja yhdyssanojen täytyy erottua selvästi. Jos kypsyysnäyte kirjoitetaan tietokoneella, kone ei saa olla kytkettynä verkkoon eikä siinä saa olla käytössä automaattista kielentarkistusta. Opiskelija ei saa tuoda tilaisuuteen muistitikkua eikä matkapuhelinta. Opiskelija voi kirjoittaa kypsyysnäytettä enintään 1 tunnin ja 55 minuutin ajan. Opettaja säilyttää kypsyysnäytettä puoli vuotta.
1.9.2023 alkaen: Tiivistelmä kirjoitetaan opinnäytetyön loppuvaiheessa. Jos opinnäytetyö tehdään parityönä, kumpikin opiskelija kirjoittaa oman tiivistelmän ja ohjaaja valitsee, kumpi niistä julkaistaan osana opinnäytetyöraporttia.
Tiivistelmän tekstiä ei saa tuottaa tekoälyllä (kielimallilla).
Ohjaaja voi edellyttää kypsyysnäytteen kirjoittamista valvotusti, jos hän perustellusta syystä katsoo, että edellä mainittujen päätehtävien mukainen osaaminen ei ole tullut riittävän selvästi osoitetuksi.
Oppimateriaalit
Tarkempi kuvaus tekstilajeista ja tekstien laatimisohjeet ovat Haaga-Helian opinnäytetyösivustolla
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opinnäytetyö on tehty.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty–hylätty Haaga-Helian kypsyysnäytteen arviointikriteerien mukaan. Kypsyysnäytteestä ohjaaja tarkistaa sekä sisällön että kieliasun. Hylätty kypsyysnäyte pitää uusia.