Hallitse kymmentä konetta, tai sataa, tai tuhatta.
Kurssin käytyään opiskeljia osaa
- kuvailla koneiden tavoitetilan (idempotenssi)
- hallita suurinta osaa asetuksista yhdellä työkalulla (yksi totuus)
- ja pelkällä tekstillä (infrastruktuuri koodina, versioitavissa).
Käytännössä muutamalla tekstiteidostolla voi siis kuvailla sovellukset ja niiden asetukset, jolloin järjestelmä asentaa ja säätää ne sekä Linuxille että Windowsille.
Kurssilla opitaan modernin keskitetyn hallinnan (configuration management systems) menetelmät ja jokin johtavista työkalusista (Salt, Puppet, Chef, Ansible, CFEngine).
Sisältö
Master-slave, pull -arkkitehtuuri. Komentojen etäsuoritus. Tietojen kerääminen orjista. Idempotentti konfiguraatio. Tulimuurin ja verkko-osoitteenmuunnoksen (NAT) läpäisy. Demonien konfigurointi. Package-file-server. Versionhallinta. Git. Tekniikoiden soveltaminen omiin moduleihin ja omien modulien esittely. Koe.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opiskelijan halutessa suorittaa opintojakso AHOT-menettelyä käyttäen, tulee opiskelijan ilmoittautua normaalisti opintojaksolle ja ottaa kurssin alkaessa yhteyttä opintojakson opettajaan AHOT-menettelyn käynnistämiseksi. AHOT edellyttää nimenomaan kurssikuvauksessa mainittujen keskitettyyn liittyvien taitojen osaamista ennestään esimerkiksi työn ja harrastusten kautta, käyttäen nykyaikaisia (versioitavia, idempotent) halintatyökaluja.
Oppimateriaalit
Opiskelu tapahtuu tietokonelaboratoriossa. Opiskelijat voivat halutessaan käyttää myös omia, julkisessa Internetissä olevia virtuaalipalvelimiaan.
Kurssin aikana jaettava ja linkitetty materiaali sisältää sovellusten virallisia oppaita, kolmannen osapuolen tekemiä ohjeita ja muita verkkomateriaaleja.
Lisätiedot
Kurssi on saanut huippupalautteen. Tyypillisellä toteutuksella suurin osa opiskelijoista on antanut palautteeksi kiitettävä 5/5, palautteen keskiarvo on tyypillisesti kiitettävä 4.6-4.9 / 5.
Kurssin suunnittelussa on hyödynnetty palautetta kursseilta "Linuxien keskitetty hallinta", sekä osin "Työasemat ja tietoverkot", "Linux Basics" ja "Linux palvelimena".
Kurssia on toiveiden mukaan laajennettu. Pääosassa on selkeästi yksi työkalu, joka on laajassa käytössä ja soveltuu moniin tilantaisiin. Opetus etenee yksinkertaisista sormiharjoituksista aina oman modulin itsenäiseen kirjoittamiseen. Myös git-versionhallinta käydään läpi kurssilla. Palvelinten hankinnassa käydään läpi myös eri vaihtoehtojen kustannukset.
Palautetta, kotitehtäviä ja linkkejä esimerkkiratkaisuihin ja kommentteja:
http://TeroKarvinen.com
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Linux palvelimet vaadittu, Kurssilla käytetään Linuxin komentokehotetta.
Suosituksia: Windows palvelimet -kurssi; TCP/IP-pinon osaaminen.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Pystyy automatisoimaan yksinkertaisia standardipalveluita helpoissa olosuhteissa. Automatisoiminen on osittaista, ja ylläpitäjä joutuu osin ottamaan yhteyksiä yksittäisille koneille.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Tavallisten palveluiden automatisointi onnistuu koko verkon tasolla.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa automatisoida palveluita koko verkon tasolla. Opiskelija pystyy paikoin ratkomaan hankalien ja epästandardien sovellusten automatisointia.