Aloita nollasta. Opiskele 8 viikkoa ja hallitset omaa Linux-palvelinta.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- Osaa hallita Linuxia palvelimena
- Osaa tehdä tärkeimmät asetukset tärkeimmille palvelimille (Apache, OpenSSH)
- Osaa asentaa www-ohjelmointiin sopivan alustan
- Osaa tehdä itselleen uusia asetuksia palvelinohjelmistoihin ohjeiden avulla
- Tietää esimerkkejä palvelintilan tarjoajista ja hinnoista sekä fyysisten palvelinten vastaavista ominaisuuksista
Sisältö
Peruskäyttö
- Asennus, työpöytä ja lisenssit
- Komentokehote, ylläpito ja paketinhallinta
- Teoria opetetaan käytäntöön sidottuna: kunkin työkalun yhteydessä esitetään aiheeseen liittyvät käsitteet.
- Työskennellään oikeilla tietokoneilla labrassa ja kotona.
- Kannustetaan opiskelijoita hankkimaan tuotantovälineet itselleen.
- Kannustetaan tulosten julkaisuun.
- Käytetään alun jälkeen pääosin komentokehotetta (yksiselitteistä, samat komennot toimivat kaikkialla, palvelinten kanssa oletus).
Opinnot (135 h) koostuvat
- lähiopetusta ja laboratorioharjoittelua 8 * 6 h = 48 h
- itsenäistä läksyjen tekoa kahtena iltana viikossa 8 * 2 *4 h = 64 h
- vapaamuotoista itsenäistä harjoittelua, mahdollisuus tietokonelaboratorion käyttöön 23 h
Oppimateriaalit
Ohjelmat ovat alansa johtavia ilmaisia, vapaita ohjelmia. (Ohjelmien lisenssit täyttävät FSF:n vapaan ohjelman määritelmän)
Kurssin aikana jaettava ja linkitetty materiaali sisältää sovellusten virallisia oppaita, kolmannen osapuolen tekemiä ohjeita ja muita verkkomateriaaleja.
Harjoitteluun käytetään tietokonelaboratoriota, toissijaisesti virtuaalikoneita.
Lisätiedot
Palautteen hyödyntäminen:
"Linux palvelimet" on saanut huippupalautteen. Useilla toteutuksilla suurin osa opiskelijoista antaa palautteeksi kiitettävä 5/5 ja palautekeskiarvo on kiitettävä, välillä 4.6 - 4.8 / 5.
Kurssin suunnittelussa on hyödynnetty palautetta kursseilta "Työasemat ja tietoverkot", "Linux Basics" ja "Linux palvelimena".
Opiskelijoiden toiveiden mukaisesti teoria opetetaan tietokoneiden ääressä käytännön esimerkkien yhteydessä. Opettajakeskeinen opetus ja opiskelijoiden lyhyet tuntiharjoitukset vuorottelevat. Harrastuneisuutta tuetaan ja opiskelijoita kannustetaan taitojen välittömään kokeiluun kurssin ulkopuolella. Kurssilla syntyvien raporttien julkaisemiseen ja vapaaseen lisensointiin kannustetaan.
Palautetta, kommentteja, vanhoja arvioitavia laboratorioharjoituksia ja linkkejä kotitehtävien esimerkkiratkaisuihin:
http://TeroKarvinen.com
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ei edeltävyysvaatimuksia. Linuxin perusteet opetetaan kurssin alussa.
Englannin ja suomen osaaminen on tarpeellista, sillä opetus on suomeksi, useimmat ohjelmat ja niiden manuaalit englanniksi.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Taso 1: Opiskelija onnistuu asentamaan tavallisimpia palveluja helpoissa tilanteissa tunnilla näytetyllä tavalla. Tietoturvan minimivaatimusten noudattaminen onnistuu esimerkiksi käyttämällä hyviä salasanoja. Kotitehtäviä on yritetty tietokoneella ja raportteja palautettu, mutta kaikki tehtävät eivät ole ratkenneet. Raporteissa testien, havaintojen ja johtopäätösten erittely on puutteellista, joten testit eivät ole täysin toistettavissa.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Taso 3: Opiskelija voisi hallita töissä yksittäisiä, tavallisia palvelimia, kunhan saa siihen ammattilaisen tukea. Tehtäväraportit on palautettu ja niitä on helppo seurata. Pakolliset tehtävät on ratkaistu viimeistään täydentämällä toisten esimerkeistä ja lähteisiin on viitattu. Arvioitavassa laboratorioharjoituksessa asiakas pysyisi käyttämään järjestelmää sen pääasialliseen tarkoitukseen, vaikka siinä olisi puutteita.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Taso 5: Opiskelija voi itsenäisesti rakentaa ja hallita tavallisimpia palvelimia hyvin vähäisellä tuella. Taitoja pystytään jossain määrin soveltamaan uusiin palvelimiin, tilanteisiin ja verkkoympäristöihin, myös sellaisiin, joita ei ole käyty tunnilla läpi. Tehtävien raportointi auttaa ratkaisemaan laajempia ongelmia, delegoimaan helpompia tehtäviä ja toimii esimerkkinä muille.