Ruoka- ja juomaelämykset matkailussa, 5 op - HOS023AS2A
Opintojakson kieli
Suomi
Tulevat toteutukset
Ruoka- ja juomaelämykset matkailussa HOS023AS2A-3003 12.01.2026-13.03.2026 5 op(RRB5HA1, ...)+-
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskieli
Suomi
Ajoitus
12.01.2026 - 13.03.2026
Ryhmä
RRB5HA1
RRB3HA1
RR4HA1
CONTACT
BLENDED
Opettaja
Liisa Wallenius, Opri Laamanen
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESTO Restonomi
T&K-osuus
0.00 op
Virtuaaliosuus
2.50 op
Arviointiasteikko
H-5
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
Hallitsee ruokaturvallisuuden perusteet, ymmärtää asiakkaiden erilaisia ruokavalioita ja hahmottaa omavalvonnan kokonaisuuden Ymmärtää tilaustarjoilun kulun ja kaupallisen ruoanvalmistuksen perusteet osana ruokamatkailua sekä pystyy toimimaan tilaisuuden vetäjänä ja osallistujana
Osaa hahmottaa elämysteorioita, tunnistaa elämysten merkityksen ja osaa niiden tuottamista käytännössä Osaa kiinnittää huomiota vastuullisuusnäkökulmasta ruokamatkailun ympäristövastuuseen Osaa kehittää ja valmistaa joitakin suomalaisia ruoka- ja juomaelämyksiä kannattavasti, vastuullisesti, esteettisesti, asiakaslähtöisesti ja vieraanvaraisesti ruokamatkailun näkökulmasta
Osaa tuottaa vastuullisia ruoka- ja juomaelämyksiä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa matkailukohteisiin, tapahtumiin, kokouksiin, ohjelmapalveluihin sekä hyödyntää suomalaista luontoa ruokailuelämyksen toteuttamisessa.
Sisältö
-Ruokaturvallisuus ja erilaiset ruokavaliot,
-Ruonvalmistuksen ja tilaisuuksien järjestäminen eri toimintaympäristöissä,
-Elämysteorioiden soveltaminen ruokamatkailussa,
-Vastuullisuus ja tuoteturvallisuus ruoka- ja juomaelämyksissä,
-Olemassa oleviin verkostoihin ja sidosryhmiin tutustuminen
Havas, K. & Adamsson, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen, Toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2022/03/Ruokamatkailustrategia-2020-2028-1.pdf. Luettu 9.6.2022. Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki. Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022. Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022. Visit Finland 2021. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 9.6.2022. Muu opettajien osoittama materiaali.
Intro
- Ruokaturvallisuus ja erilaiset ruokavaliot
- Ruonvalmistuksen ja tilaisuuksien järjestäminen eri toimintaympäristöissä
- Elämysteorioiden soveltaminen ruokamatkailussa
- Vastuullisuus ja tuoteturvallisuus ruoka- ja juomaelämyksissä
- Olemassa oleviin verkostoihin ja sidosryhmiin tutustuminen
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Osaa toimia ruokaturvallisuuden vaatimusten mukaisesti erityisruokavaliot huomioiden. Tunnistaa eri toimintaympäristöjen vaatimukset tilaisuuksien järjestämisessä. Osaa kuvata yhden elämysteorian, sekä kiinnittää sen ruoka- ja juomatuotteeseen.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Osaa kehittää ja valmistaa joitain suomalaisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa vastuullisuusnäkökulmat ruokamatkailussa. Osaa perustella ruokamatkailutuotteita elämysteorioiden avulla. Osaa järjestää tai ulkoistaa ruokamatkailutilaisuuden.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Hallitsee ruokaturvallisuuden ja erilaiset ruonvalmistuksen ja tilaisuuksien järjestäminen eri toimintaympäristöissä. osaa soveltaa ja arvioida elämysteorioita ruokamatkailun kehittämisessä. osaa analysoida vastuullisuutta ja tuoteturvallisuutta ruoka- ja juomaelämyksissä. Työskentelee aktiivisesti mahdollisten olemassa olevien verkostojen ja sidosryhmien kanssa.