Tuotekehitys ja aistinvarainen arviointi, 9 op - FPR3RR007
Opintojakson kieli
Suomi
Tulevat toteutukset
Ei vielä toteutuksia julkaistu.
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
• Ymmärtää Tuotekehitysprosessin perusteet ja osaa soveltaa niitä käytännössä
• Osaa yleisempien ideointityökalujen käytön
• Osaa kuvata aistien toimintaa
• Pystyy hyödyntämään aistinvaraisia tutkimusmenetelmiä osana kehittämistyötä
• Osaa Projektimaisen työskentelytavan soveltamisen kehittämistyöhön
Sisältö
• Erilaiset tuotekehitysprosessit
• Ideointityökalut
• Aistien toiminta
• Aistinvaraiset tutkimusmenetelmät
• Projektimaisen työskentelytavan sovellukset kehittämistyöhön
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät TAI
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen TAI
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi
Teoriaosuuden tentit sekä ryhmätyönä tehtävä tuotekehitys-case, joka raportoidaan kirjallisesti.
Opinnollistamistehtävät laaditaan yhteistyössä opintojakson vastuuopettajien kanssa.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ruoka-alan toimintaympäristö -opintojakso suoritettu tai vastaavat ammattikeittiötaidot.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää tuotekehitysprosessin eri vaiheet ja pystyy määrittelemään projektissa kehitettävät kohteet. Opiskelija pystyy tuottamaan ja seuraamaan tarvittavaa dokumentointia tuotekehitysprosessia varten. Tunnistaa eri tiedonhankkimismenetelmiä. Opiskelija osaa kuvata aistien toimintaa ja nimetä miten ne osallistuvat ruoan aistinvaraisten ominaisuuksien arviointiin. Opiskelija on tutustunut aistinvaraisen arvioinnin sanastoon ja osaa toimia aistinvaraisen arvioinnin raatina, arvioiden ruokaa analyyttisesti tai mieltymyksiin perustuen, osaten nimetä näiden eron. Opiskelija tuntee tuotekehityksen ja aistinvaraisen arvioinnin teoriaa käytännön tekemisen näkökulmasta ja osoittaa sen.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa tuotekehitysprosessin eri vaiheita ja pystyy määrittelemään projektissa kehitettäviä kohteita. Opiskelija pystyy tuottamaan ja seuraamaan tarvittavaa dokumentointia tuotekehitysprosessia varten. Hallitsee projektimaisen työskentelyn osana ryhmää. Tunnistaa ja osaa soveltaa erilaisia tiedon hankkimismenetelmiä.
Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa aistinvaraisen arvioinnin pienimuotoisen tutkimuksen ottaen huomioon aistinvaraisen tutkimuksen järjestämisen oppeja. Opiskelija osaa analysoida kurssilla suoritetun aistinvaraisen tutkimuksen tuloksia ja tehdä johtopäätöksiä ruoan aistittavista ominaisuuksista.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa itsenäisesti tuotekehitysprosessin eri vaiheita ja pystyy määrittelemään projektissa kehitettäviä kohteita. Opiskelija pystyy tuottamaan, seuraamaan ja analysoimaan tarvittavaa dokumentointia tuotekehitysprosessia varten. Hallitsee projektimaisen työskentelyn osana ryhmää tai ryhmän vetäjänä. Tunnistaa ja soveltaa erilaisia tiedon hankkimismenetelmiä sekä osaa arvioida niiden soveltuvuutta kehittämistehtävissä. Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ja toteuttaa aistinvaraisen arvioinnin tutkimuksen ja osaa itsenäisesti analysoida ja tehdä johtopäätöksiä tutkimuksen tuloksista. Opiskelija osaa hyödyntää aistinvaraista arviointia osana tuotekehitysprosessia tavoitteellisesti.