Yrittäjäksi ryhtymisen tavat (5 op) on osa Oman yrittäjyyden kehittäminen -moduulia, mutta sen voi suorittaa myös erillisenä opintojaksona.
Opintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opetusta on tarjolla syksyllä 2021 keskiviikkoiltaisin 2, jaksolla eli 25.10 - 17.12. Opetus järjestetään Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Opiskelija tutustuu erilaisiin liiketoiminnan aloittamistapoihin, kuten olemassa olevan yrityksen toiminnan kehittämisen ja jatkamisen erilaisiin vaihtoehtoihin (esim. yrityskauppa, omistajapolven vaihdos, sukupolvenvaihdos) sekä uuden yrityksen perustamisprosessiin. Tässä osassa tutustutaan myös oman yrityksen käynnistämiseen ja toimintaan liittyviin juridisiin seikkoihin.
Sisältö
Tulee esille yllä osaamistavoitteissa ja alla oppimistavoissa.
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Tässä moduulin osassa opiskelija tutustuu kirjallisuuden ja käytännön esimerkkien avulla erilaisiin yrittäjäksi ryhtymisen tapoihin, kuten omistajanvaihdokseen, sukupolvenvaihdokseen, yrityskauppaan, ketju-/franchising-yrittäjyyteen sekä uuden yrityksen perustamiseen sekä niihin liittyviin käsitteisiin, prosesseihin ja juridisiin seikkoihin (käsiteosaaminen). Opiskelija oppii myös arvioimaan, miten erilaiset yrittäjäksi ryhtymisen tavat eroavat toisistaan, minkälaisia sekä henkisiä, sosiaalisia, taloudellisia ja juridisia haasteita tai mahdollisuuksia niihin liittyy. Lisäksi hän oppii arvioimaan, minkälaisia strategia- ja kehittämisvaihtoehtoja näihin tapoihin liittyy (strategia- ja organisointiosaaminen).
Aiemmin hankittu osaaminen on mahdollista osoittaa tai oppiminen opinnollistaa erikseen sovitusti. Katso ohjeet AHOT-menettelyyn opiskelijan intrasta (Mynet).
Oppimateriaalit
Heinonen, J. (toim.) 2005. Yrityksen sukupolven- ja omistajanvaihdos. Tietosanoma. Helsinki.Hesso, Ilmoniemi, M., Siikavuo, J., Järvensivu, P., Parantainen, J. & Kyläkallio, K. 2009. Uuden yrittäjän käsikirja. Talentum.
Innanen, A. & Tuomala, s. & Lindgren, J. & Honkinen, T. & Pello, J. & Rantanen, J. & Siltala, K. 2016. Startup-juridiikan käsikirja. Talentum.
Jaakkola,T. & Sorsa,K. 2005. Liiketoiminnan sopimukset. Edita.
Sekki, A. & Niemi, M. 2016. Menesty yrittäjänä. Talentumshop.
Sitran, Tilastokeskuksen, Valtioneuvoston ja ministeriöiden ym. organisaatioiden ajankohtaisimmat materiaalit.
Stutely, Richard (2012). The Definitive Business Plan. Ashford Colour Press, Hampshire
Suojanen, K., Savolainen, M. & Sirainen, A. 2006. Opi yhtiöoikeutta lisää. 4.painos. KS-Kustannus. Helsinki.
Muu oppimisalustalla (Moodle) ilmoitettava ja opiskelijoiden itse ja yhdessä hankkima ajankohtaisaineisto.
Yrittäjyyttä tukevien organisaatioiden oppaat ja aineistot.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Moduuli soveltuu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille opintojen vaiheesta ja koulutusohjelmasta tai -alasta riippumatta. Moduulin opintoihin voi tulla missä vaiheessa opintoja tahansa eikä omaa ideaa tarvitse olla.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tutustuu omistajanvaihdokseen, sukupolvenvaihdokseen, yrityskauppaan ja ketju-/franchising-yrittäjyyteen sekä oppii uuden yrityksen perustamisprosessien vaiheet. Hän tietää, että näihin prosesseihin liittyy erilaisia henkisiä, sosiaalisia, taloudellisia ja juridisia seikkoja, jotka vaikuttavat yrittäjän päätöksentekoon ja valintoihin. Hän pystyy osallistumaan yrittäjäksi ryhtymisen prosesseihin osana tiimiä. Hän tuntee yrittäjäksi ryhtymisen tapoihin liittyvien asiantuntijapalveluiden hankinnan, käytön ja tarjoamisen periaatteita.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa nähdä omistajanvaihdokseen, sukupolvenvaihdokseen, yrityskauppaan ja ketju-/franchising-yrittäjyyteen liittyviä sekä uuden yrityksen perustamisprosessin keskeisiä eroavaisuuksia. Hän tunnistaa henkisiä, sosiaalisia, taloudellisia ja juridisia seikkoja, jotka vaikuttavat yrittäjän päätöksentekoon ja valintoihin. Hän osaa hyödyntää omaa osaamistaan erilaisten yrittäjäksi ryhtymisen tapojen asiantuntijapalveluiden hankinnassa. Hän pystyy osallistumaan yrittäjäksi ryhtymiseen liittyviin suunnittelu- ja toteuttamisprosesseihin.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa arvioida omistajanvaihdokseen, sukupolvenvaihdokseen, yrityskauppoihin, franchising-yrittäjyyteen ja uuden yrityksen perustamiseen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Hän osaa tehdä erilaisiin yrittäjäksi ryhtymisen tapoihin liittyviä prosessi- ja kehittämissuunnitelmia sekä osallistua ammattilaisena toteuttamisprosesseihin.