Yrittäjävalmennus (5 op) on osa Oman yrittäjyyden kehittäminen -moduulia, mutta sen voi suorittaa myös erillisenä opintojaksona. Opintojakso suoritetaan luottamuksellisesti yksilöohjauksessa.
Opintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opetus syksyllä 2021 tapahtuu pääosin verkossa. Ryhmän kanssa voidaan sopia myös lähitapaamisista, jotka sijoittuvat keskiviikkoiltoihin. Lukkarikoneen tieto voi poiketa tästä. Opetus järjestetään Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Opintojaksolle voi ilmoittautua joustavasti koko lukuvuoden ajan. Kannattaa ottaa heti ilmoittauduttuaan yhteyttä vastuuopettajaan tarja.jokinen (ät) haaga-helia.fi. Voit myös kysyä ennakkoon lisätietoja tästä tai muista yrittäjyyden opintojaksoista.
Opiskelija kehittää omia yrittäjävalmiuksiaan sekä yrittäjä- ja liiketoimintaosaamistaan. Erityisenä tavoitteena on pohtia omaa kasvua yrittäjyyteen ja suunnitella omaa yrittäjyyden polkua. Opiskelija arvioi, mitä yrittäjän pitää osata, minkälaisia kompetensseja yrittäjänä toimiminen edellyttää ja minkälaista osaamista hänellä itsellään on ja mitkä ovat hänen ammatilliset kehittämistarpeensa. Opiskelijaa ohjataan tekemään oma ”yrittäjyys-Hops”, jonka tarkoituksena on tukea ja kehittää hänen yrittäjä- ja liiketoimintaosaamistaan ja auttaa häntä ideansa toteuttamisessa. Opiskelija arvioi omaa yritysideaansa, kehittää sitä liikeideaksi, arvioi yrityksen toimintamahdollisuuksia ja laatii yrityksen käynnistämissuunnitelman liiketoimintamallin ja liiketoimintasuunnitelman avulla (sis. mm. toimintaympäristön analyysit ja taloudelliset laskelmat).
Sisältö
Yrittäjävalmennus (5 op) – kasvu yrittäjyyteen ja liiketoiminnan suunnittelu. Sisätlö tulee esille yllä osaamistavoitteissa.
Moduulin toisessa itsenäisessä osassa Yrittäjäksi ryhtymisen tavat (5 op) opiskelija tutustuu erilaisiin liiketoiminnan aloittamistapoihin, kuten olemassa olevan yrityksen toiminnan kehittämisen ja jatkamisen erilaisiin vaihtoehtoihin (esim. yrityskauppa, omistajapolven vaihdos, sukupolvenvaihdos) sekä uuden yrityksen perustamisprosessiin. Tuossa osassa tutustutaan myös oman yrityksen käynnistämiseen ja toimintaan liittyviin juridisiin seikkoihin.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opiskelija kehittää omia yrittäjävalmiuksiaan ja yrittäjyyteen liittyvää osaamistaan, kuten vuorovaikutus-, organisointi-, ja sitoutumisosaamista. Lisäksi opiskelija arvioi käytännössä omaa ideaansa liiketoimintamallia käyttäen ja laatii omaan ideaan perustuvan liiketoimintasuunnitelman (käsite-, mahdollisuus- ja strategiaosaaminen). Pääosin ohjattua itsenäistä työskentelyä, jota tuetaan tietoiskuluennoilla ja kehittämistyöpajoilla.
Aiemmin hankittu osaaminen on mahdollista osoittaa tai oppiminen opinnollistaa erikseen sovitusti (work & study). Katso ohjeet AHOT-menettelyyn opiskelijan intrasta (Mynet).
Oppimateriaalit
Hesso, Johannes 2013 tai uudempi. Hyvä liiketoimintasuunnitelma. Kauppakamari.
Ilmoniemi, M., Siikavuo, J., Järvensivu, P., Parantainen, J. & Kyläkallio, K. 2009. Uuden yrittäjän käsikirja. Talentum.
Järvinen, M. & Kari, M. 2017. Yritä, erehdy, onnistu. Helppo opas yrittäjyyteen. Otava.
Jääskeläinen, Janne 2015. Älä yritä. Tätä sinulle ei kerrota yrittämisestä. Kauppakamari.
Osterwalder, Alexander & Pigneur, Yves 2010. Business Model Generation: A Handbook for Visioners, Game Changers and Challengers.
Scarborough, N. M. 2011 tai uudempi. Essentials of entrepreneurship and small business management. Pearson. Boston.
Sekki, A. & Niemi, M. 2016. Menesty yrittäjänä. Talentumshop.
Stutely, Richard (2012). The Definitive Business Plan. Ashford Colour Press, Hampshire
Vuorinen, T. Strategiakirja. 20 työkalua. Talentum, Helsinki.
Muu oppimisalustalla (Moodle) ilmoitettava ja opiskelijoiden itse ja yhdessä hankkima ajankohtaisaineisto.
Yrittäjyyttä tukevien organisaatioiden oppaat ja aineistot.
Lisätiedot
Opintojakso toimii koko vuoden ajan non stop –periaattella ja siihen voi tulla mukaan milloin vain. Suoritukset opiskelija tekee siinä tahdissa, joka tukee hänen omaa yrittäjäksi ryhtymisen prosessiaan.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Moduuli soveltuu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille opintojen vaiheesta ja koulutusohjelmasta tai -alasta riippumatta. Moduulin opintoihin voi tulla missä vaiheessa opintoja tahansa eikä omaa ideaa tarvitse olla.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa yrittäjäksi kasvamisen, yrittäjäksi ryhtymisen ja yrityksen ideoinnin, suunnittelun ja perustamisen vaiheet. Opiskelija tietää, mitä yrittäjämäinen toimintatapa tarkoittaa. Hän seuraa kehittymistään oppimispäiväkirjassa. Hän tietää, mitkä ovat keskeisimmät oman yrityksen aloittamiseen tarvittavat valinnat ja toimenpiteet. Hän osaa luetella yrittäjältä vaadittavat osaamiset ja tietää, mitä haasteita on yritystoiminnan aloittamisessa tai kehittämisessä. Opiskelija osaa kuvata liiketoimintamallin ja laatia liiketoimintasuunnitelman oman tai toisen yrittäjän yritystoiminnan aloittamiseksi tai kehittämiseksi.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija tietää hyvin, mitä yrittäjän täytyy osata, miten omaa yrittäjyysosaamista voi kehittää ja mitä oman yritystoiminnan aloittamiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen tarvitaan. Hän seuraa analyyttisesti kehittymistään oppimispäiväkirjassa. Hän pystyy toimimaan yrittäjämäisesti ja havaitsee erilaisia mahdollisuuksia ympäristössään. Opiskelija tuntee vaihtoehtoisia liiketoimintamalleja, osaa soveltaa niitä käytännössä ja osaa tehdä hyvän liiketoimintasuunnitelman oman tai toisen yrittäjän yritystoiminnan aloittamiseksi tai kehittämiseksi.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa arvioida, mitä yrittäjän täytyy osata luodakseen ja kehittääkseen liiketoimintaa erilaisissa toimintaympäristöissä. Hän seuraa analyyttisesti kehittymistään oppimispäiväkirjassa ja pyrkii tietoisesti kehittämään omaa osaamistaan ja rakentamaan osaavaa tiimiä tai verkostoa. Hän toimii yrittäjämäisesti ja osaa hyödyntää erilaisia mahdollisuuksia ympäristössään. Hän tietää, mitä haasteita yritystoiminnan aloittamisessa on ja osaa ratkaista eteen tulevia ongelmia. Hän osaa suunnitella, kehittää ja arvioida yrityksen toimintaa liiketoimintamallin avulla sekä tehdä toteuttamiskelpoisen liiketoimintasuunnitelman tai yrityksen kehittämissuunnitelman.