Talouden työkalupakki pienille ja keskisuurille yrityksille, 5 op - ENT4HM004
Opintojakson kieli
Suomi
Opettaja
Monica Åberg
Mariitta Rauhala
Suvi Starck
Tulevat toteutukset
Ei vielä toteutuksia julkaistu.
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
Opiskelija vahvistaa omista lähtökohdistaan osaamistaan talouden eri osa-alueilla tekemänsä henkilökohtaisen oppimissuunnitelman perusteella.
Sisältö
Kurssi tarjoaa vaihtoehtoisia sisältöjä (tarjotin), joista opiskelija voi valita omaan osaamistarpeeseensa sopivat sisällöt. Tarjottimelta valitaan 3 kokonaisuutta, jotka toteutetaan virtuaalisesti. Toteutukseen sisältyy kaksi pakollista lähiopetuskertaa, jotka sijoittuvat toteutuksen alkuun ja loppuun. Lähiopetuskerrat ovat kaikille pakollisia. Ensimmäisessä lähikerrassa esitellään tarjottimen tarkemmat sisällöt ja opiskelijat tekevät oman kurssisuunnitelmansa. Tarjottavat sisällöt:
1) Tilinpäätöksen tulkinta ja analysointi: osaa lukea ja tulkita tilinpäätöstietoja:
· Tuloslaskelma
· Tase
· Tunnusluvut (kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus)
· Eri tekijöiden vaikutus tilinpäätökseen
2) Investoinnit ja rahoitus: tuntee ja osaa soveltaa erilaisia investointilaskelmamenetelmiä sekä tietää eri rahoitusinstrumentit globaaleilla markkinoilla
· Keskeisimmät investointilaskelmamenetelmät
· Rahan sitoutuminen yritystoimintaan
· Eri rahoitusvaihtoehdot ja yrityksen pääomarakenteen analysointi
· Rahoitusbudjetin laadinta
· Yrityskauppa pienyritysympäristössä
3) Liiketoimintasuunnitelman laskelmat: osaa laatia yrityksen perustamisvaiheessa tarvittavat laskelmat
· Rahoituslaskelmat
· Kannattavuuslaskelmat
· Myyntilaskelmat
· laskemien esittely ja myyntipuhe
4) Strateginen johdon laskentatoimi: osaa hakea ja hyödyntää monialaista tietoa strategiatyössä, suunnitella sekä mitata tarkoituksenmukaisesti
· Strategiaprosessia tukeva johdon laskentatoimi
· Strategisen johdon laskentatoimen menetelmät ja raportointi päätöksenteossa
· Pitkän tähtäimen suunnittelumalli
· Liiketoiminnasta johdettava Balanced Score Card mittaristo
5) Esimiehen päivittäisjohtamisen laskelmat: kykenee hahmottamaan ja hyödyntämään esimiestyössä tarvittavia suunnitteluvälineitä tarkoituksenmukaisella tavalla/liiketoimintalähtöisesti
· Budjetointi talousohjaamisen välineenä – eri budjetointitavat
· Katetuottolaskennan soveltaminen
· Taloudellisten toimintaedellytysten arviointi, suunnittelu ja seuranta
· Operatiivisen seurannan tunnusluvut
· Oman työn ja työkalujen kehittäminen
6) Hinnoittelu ja revenue management: Osaa hyödyntää tuottojohtamisen elementtejä:
· Hinnoittelu ja hinnoittelustrategiat
· Hinnoittelu ja käytettävissä olevan kapasiteetin hallinta
· Tuottojen maksimointi eri asiakassegmenteissä
· Revenue Management omassa työssä
· Tuote-, palvelu- ja asiakaskannattavuus
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Toteutus toteutetaan pääosin verkko-opintoina. Lisäksi toteutuksessa on lähiopetusta ja itsenäistä työskentelyä. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Työelämäyhteydet: Opinnot ja tehtävät peilaavat yritysten ja organisaatioiden arkea. Toteutuksiin voi kuulua vierailuluentoja, yritysvierailuja ja/tai yritysprojekteja.
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT). Jos opiskelija on saavuttanut vaadittavan osaamisen esimerkiksi aikaisemmissa työtehtävissä, harrastuksissa tai jollain toisella opintojaksolla, hän voi osoittaa osaamisensa näytöllä. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta ”Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)”
Oppimateriaalit
Määritetään myöhemmin.
Lisätiedot
Opintojakso korvaa edeltävän opetussuunnitelman opintojakson Talouden hallinta ja ohjaus (5 op).
Kansainvälisyys: Opiskelijoiden omat kokemustaustat ja työympäristöt tuovat kansainvälisen näkökulman opintojaksolle. Kansainvälisyys voi myös näkyä käsiteltävien tapausten muodossa, oppikirjoissa, artikkeleissa sekä tehtävissä.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opintojaksolla ei ole edeltävyysehtoja.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija osaa laskea, käyttää ja analysoida taloudellista ja liiketoimintaan liittyvää numeerista tietoa omien työtehtäviensä näkökulmasta. Hän osaa viestiä taloudellista, lukuihin perustuvaa, informaatiota sen kohderyhmän tarpeen mukaisesti, johon itse kuuluu. Hän osaa ratkaista omiin työtehtäviinsä liittyviä ongelmia taloudellista tietoa hyväksikäyttäen sekä perustelemaan päätöksensä.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa soveltaa taloudellista ajattelua monesta eri näkökulmasta ja tehdä analyyttisesti yritykseen liittyviä laskelmia toiminnan suunnittelun ja ohjauksen tueksi. Hän osaa tehdä johtopäätöksiä organisaation taloudellisesta tilasta ja siihen liittyvistä olennaisista tekijöistä sekä osaa huomioida eri näkökulmia organisaation toiminnan kehittämisessä. Hän osaa soveltaa lukemaansa talouskirjallisuutta omaan organisaatioonsa.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa monitahoisesti soveltaa taloudellista ajattelua monesta eri näkökulmasta kriittisesti ja syvällisesti sekä tehdä analyyttisesti yritykseen liittyviä laskelmia toiminnan johtamisen tueksi. Hän osaa tehdä johtopäätöksiä organisaation taloudellisesta tilasta ja siihen liittyvistä moninaisista tekijöistä sekä osaa rakentavasti huomioida eri näkökulmia organisaation toiminnan kehittämisessä. Hän osaa kriittisesti ja syvällisesti tai laajasti soveltaa lukemaansa talouskirjallisuutta oman organisaatioonsa johtamiseen.