Opintojaksosta järjestetään hallinnollisesti vain yksi toteutus lukuvuodessa ja ilmoittautuminen toimii non stop-periaatteella. Lukuvuonna 2020 - 2021 ilmoittautua yrittäjyysopintoihin voi 21.5.2021 asti. Opintojaksolle voi siis ilmoittautua ja sen voi suorittaa siten joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opetusta on tarjolla keväällä 2021 tiistai-iltaisin Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Opintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opintojkaksolla on verkko-opiskelua 4. - 29.10. Lisäksi intensiiviviikolla on opetusta ma - to iltaisin 18. - 21.10. Opetus järjestetään Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Yrittäjyyden verkostot ja areenat (5 op) kuuluu Liiketalouden koulutusohjelman Yrittäjyys ja verkostot –suuntautumisopintojen moduuliin Yrittäjyys mahdollisuutena (15 op). Moduulin osia voi suorittaa erillisinä.
Moduulin opinnot sopivat kaikille eri koulutusohjelmien ja –alojen opiskelijoille. Myös sellaisille opiskelijoille, jotka eivät ole itse kiinnostuneita yrittäjän urasta vaan, jotka uskovat tulevaisuudessa työskentelevänsä pienyrityksessä tai pienyrittäjien sidosryhmän palveluksessa ja tarvitsevat siten monipuolista yrittäjien, yrittäjyyden ja pienyritysten toiminnan ymmärrystä.
Tavoitteena on avata asiantuntija- ja vertaisverkostojen merkitystä yrittäjän ja yritystoiminnan menestystekijöinä sekä oppia luomaan, rakentamaan ja hyödyntämään omia verkostoja monipuolisesti. Moduulin muissa osissa tutustutaan yrittäjyyden muuttuviin ilmenemismuotoihin sekä ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen perusmenetelmiin opintojen, työuran ja yrittäjyyden tulevaisuuden näkökulmasta. Opiskelijoita rohkaistaan luottamaan omiin kykyihinsä, tunnistamaan, arvioimaan ja hyödyntämään erilaisia mahdollisuuksia sekä suhtautumaan tulevaisuuteensa innostuneesti. Moduulissa kannustetaan omaksumaan yrittäjämäinen asenne, joka tukee opiskelijan proaktiivista toimintaa kaikenlaisissa työympäristöissä. Moduulin Opinnoissa hyödynnetään erilaisten hankkeiden tarjoamia yrittäjämäisiä oppimisympäristöjä ja osallistetaan opiskelijat aitoihin työelämäprojekteihin.
Sisältö
Yrittäjän verkostot ja areenat: ENT3LH101C (3 op: verkostoituminen yrittäjän menestystekijänä, 2 op: toteutuskohtaiset yrittäjyyden projektit ja kehittämishankkeet*)
Opintojakson voi suorittaa joko 3 tai 5 opintopisteen laajuisena. Viiden pisteen laajuuteen kuuluun ylempänä mainittu vaalitapahtuma.
* Yrittäjyyden projektit ja kehittämishankkeet osiossa opiskelijat voivat toteuttaa tiimeissä käytännön kehittämisprojektin toimeksiantajalle, joka voi olla yrittäjäjärjestö tai muu yrittäjyyttä edistävä organisaatio, Haaga-Helian hanke, oma yritys tai muu toimeksiantaja. Yrittäjyyden projekteissa opiskelijat harjoittelevat erityisesti pienyrityksille ominaisia toimintatapoja ja menetelmiä ja ottavat yrittäjämäisesti vastuun projektin ammattimaisesta ja aikataulun mukaisesta toteuttamisesta. Opettajat toimivat projektissa valmentajina. Opintopistemäärä määräytyy opiskelijan tehtävän ja projektin laajuuden perusteella. Opintojakson kokonaispistemäärä voi siis vaihdella projektin laajuuden mukaisesti.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opinnoissa sovelletaan erilaisia pedagogisia ratkaisuja, kuten yrittäjämäinen oppiminen, tutkiva oppiminen, yhteisöllinen oppiminen ja projektioppiminen. Yrittäjän verkostot ja areenat -osiossa opitaan tuntemaan verkostoitumisen merkitys yrittäjän ja yritystoiminnan menestystekijänä (käsiteosaaminen). Lisäksi tutustutaan yrittäjän erilaisiin verkostoihin, sidosryhmiin ja asiantuntijoihin. Tavoitteena on myös omien verkostojen luominen (vuorovaikutusosaaminen) monikulttuurisissa ympäristöissä (kansainvälisyys ja kulttuuriosaaminen). Aiemmin hankittu osaaminen on mahdollista osoittaa tai oppiminen opinnollistaa erikseen sovitusti. Katso ohjeet AHOT-menettelyyn opiskelijan intrasta (Mynet).
Oppimateriaalit
Airila, A. & Bergholm. B. 2017. Verkostot pienyrittäjän tukena. Työterveyslaitos.
Hakanen, M., Heinonen, U. & Sipilä, P. 2007. Verkostojen strategiat. Menesty yhteistyössä. Edita, Helsinki.
Leskinen, R. 2011. A longitudinal case study of an entrepreneurial networking process. Aalto University, Helsinki.
Mittilä, T. 2005. Verkosto-osaaminen. Liiketoimintaosaamisen uusi mantra.
Toivola, T. 2006. Verkostoituva yrittäjyys. Strategiana kumppanuus. Edita, Helsinki.
Varamäki, E. 2003. Pk-yritysten monenkeskinen verkostoyhteistyö.
Yrittäjyyteen liittyvien verkostojen ja organisaatioiden aineistot
Muu oppimisalustalla (Moodle) ilmoitettava ja opiskelijoiden yhdessä hankkima ajankohtaisaineisto.
Lisätiedot
Opintojakso toteutetaan hallinnollisesti kerran lukuvuodessa. Lähiopetus tapahtuu maalis- ja lokakuussa Haaga-Helian intesiiviviikon iltoina ja kulloinkin tehtävän projektin vaatimina ajankohtina. Opiskelija voi valita lähiopetuksen joko syksyllä tai keväällä. Moduulissa tehdään yhteistyötä pienyrittäjien ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Lähiopetuksessa reflektoidaan yrittäjyyteen liittyviä mahdollisuuksia vierailevien asiantuntijoiden, yrittäjien sekä Haaga-Helian yrittäjäopiskelijoiden ja yrittäjäalumnien kanssa.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Moduuli soveltuu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille opintojen vaiheesta ja koulutusohjelmasta tai -alasta riippumatta. Moduulin opintoihin voi tulla missä vaiheessa opintoja tahansa eikä omaa ideaa tarvitse olla.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tietää, miten yrittäjä voi hankkia lisätietoja, palveluita ja apua liiketoiminnan suunnitteluun sekä yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Opiskelija osaa etsiä, arvioida ja hyödyntää yrittäjyydessä tarpeellisia kontakteja, palveluita ja tietolähteitä. Hän osaa käyttää yrittäjyyteen ja yritystoimintaan liittyviä käsitteitä ja keskustella yrittäjyydestä ja liiketoiminnasta asiantuntijoiden kanssa.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija tietää yrittäjyyden haasteista ja siitä miten yrittäjä voi hankkia lisätietoja, palveluita ja apua liiketoiminnan suunnitteluun sekä yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Opiskelija osaa hyvin etsiä, arvioida ja hyödyntää erilaisia yrittäjyydessä tarpeellisia kontakteja, palveluita ja tiedonlähteitä. Hän osaa myös solmia ja ylläpitää kontakteja yrittäjiin ja asiantuntijoihin. Opiskelija tuntee yhteistyön ja verkostoitumisen merkityksen ja ymmärtää myös kulttuurin vaikutuksen pelisääntöihin ja osaa hyödyntää verkostoja omassa toiminnassaan.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija tietää yrittäjyyden haasteista ja siitä miten yrittäjä voi hankkia lisätietoja, palveluita ja apua liiketoiminnan suunnitteluun sekä yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Opiskelija osaa hyvin etsiä, arvioida ja hyödyntää erilaisia yrittäjyydessä tarpeellisia kontakteja, palveluita ja tiedonlähteitä. Hän osaa myös solmia ja ylläpitää kontakteja yrittäjiin ja asiantuntijoihin. Opiskelija tuntee yhteistyön ja verkostoitumisen merkityksen ja ymmärtää myös kulttuurin vaikutuksen pelisääntöihin ja osaa hyödyntää verkostoja omassa toiminnassaan.