Yrittäjyys ja tulevaisuuden ennakointi, 5 op - ENT3LH101B
Opintojakson kieli
Suomi
Opettaja
Tarja Jokinen
Tarja Römer-Paakkanen
Tulevat toteutukset
Ei vielä toteutuksia julkaistu.
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
Yrittäjyys ja tulevaisuuden ennakointi (5 op) kuuluu Liiketalouden koulutusohjelman Yrittäjyys ja verkostot –suuntautumisopintojen moduuliin Yrittäjyys mahdollisuutena (15 op). Moduulin osia voi suorittaa erillisinä.
Opintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opetusta on tarjolla syksyllä 2021 tiistai-iltaisin 1. jaksolla eli 23.8. - 15.10. Lukkarikoneen tieto voi poiketa tästä. Opetus järjestetään Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Moduulin opinnot sopivat kaikille eri koulutusohjelmien ja –alojen opiskelijoille. Myös sellaisille opiskelijoille, jotka eivät ole itse kiinnostuneita yrittäjän urasta vaan, jotka uskovat tulevaisuudessa työskentelevänsä pienyrityksessä tai pienyrittäjien sidosryhmän palveluksessa ja tarvitsevat siten monipuolista yrittäjien, yrittäjyyden ja pienyritysten toiminnan ymmärrystä.
Moduulissa tässä osassa tutustutaan ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen perusmenetelmiin opintojen, työuran ja yrittäjyyden tulevaisuuden näkökulmasta. Opiskelijoita rohkaistaan luottamaan omiin kykyihinsä, tunnistamaan, arvioimaan ja hyödyntämään erilaisia mahdollisuuksia sekä suhtautumaan tulevaisuuteensa innostuneesti. Moduulissa kannustetaan omaksumaan yrittäjämäinen asenne, joka tukee opiskelijan proaktiivista toimintaa kaikenlaisissa työympäristöissä.
Moduulissa muissa osissa tutustutaan myös yrittäjyyden muuttuviin ilmenemismuotoihin. Moduulissa kannustetaan omaksumaan yrittäjämäinen asenne, joka tukee opiskelijan proaktiivista toimintaa kaikenlaisissa työympäristöissä. Moduulin tavoitteena on avata asiantuntija- ja vertaisverkostojen merkitystä yrittäjän ja yritystoiminnan menestystekijöinä sekä oppia luomaan, rakentamaan ja hyödyntämään omia verkostoja monipuolisesti. Opinnoissa hyödynnetään erilaisten hankkeiden tarjoamia yrittäjämäisiä oppimisympäristöjä ja osallistetaan opiskelijat aitoihin työelämäprojekteihin.
Sisältö
Tulee esille oppimistavoissa ja osaamisvaatimuksissa.
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Yrittäjyysopinnoissa sovelletaan, testataan ja kehitetään erilaisia pedagogisia ratkaisuja, kuten yhteisöllinen oppiminen, yrittäjämäinen oppiminen, tutkiva oppiminen, tulevaisuuspajat ja ennakointimenetelmät sekä innostuksen ja riskinoton pedagogiikka. Moduulin tässä osiossa tutustutaan tulevaisuuden tekemiseen liittyviin käsitteisiin, menetelmiin ja työkaluihin (käsiteosaaminen), jotka helpottavat hahmottamaan muutosta, tulevaisuuden ennakointia ja erilaisten mahdollisuuksien havaitsemista ja hyödyntämistä (mahdollisuusosaaminen). Opiskelija oppii hahmottamaan erilaisten toimijoiden, ympäristöjen ja tapahtumien välistä vuorovaikutusta (vuorovaikutusosaaminen) sekä näkemään strategisia kokonaisuuksia ja viitekehyksiä (strateginen osaaminen). Tavoitteena on, että opiskelija harjaantuu rakentamaan erilaisia skenaarioita sekä osallistumaan, vaikuttamaan ja tekemään valintoja erilaisten vaihtoehtojen välillä (sitoutumisosaaminen).
Aiemmin hankittu osaaminen on mahdollista osoittaa tai oppiminen opinnollistaa erikseen sovitusti. Katso ohjeet AHOT-menettelyyn opiskelijan intrasta (Mynet).
Oppimateriaalit
Kuusi, O. Bergman, T. & Salminen H. 2013. Miten tutkimme tulevaisuuksia. Tulevaisuuden tutkimuksen seura.
Römer-Paakkanen T. 2018. Yrittäjyysosaaminen mahdollisuutena muuttuvassa taloudessa.
Sitran, Tilastokeskuksen, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen sekä Valtioneuvoston ja ministeriöiden ym. organisaatioiden ajankohtaisimmat materiaalit.
Suonpää, M. & Römer-Paakkanen, T. 2018. Minä pystyn! - Pitkäkestoinen yrittäjyyskasvatus nuorten tulevaisuuden hyvinvoinnin perustana. Haaga-Helia julkaisut 6/2018. Helsinki.
Suomalainen, S., Stenholm, P., Kovalainen, A., Heinonen, J. and Pukkinen, T. (2016). Global Entrepreneurship Monitor. Finnish 2015 Report. Turku School of Economics, University of Turku, TSE ENTRE. Series A research reports A 1 / 2016.
Tall, J., Sorama, K., Tulisalo P., Petäjä, E. & Virkamäki, A.: Yrittäjyys 2.0 – menestyksen avaimia. Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Muu oppimisalustalla (Moodle) ilmoitettava ja opiskelijoiden yhdessä hankkima ajankohtaisaineisto.
Lisätiedot
Opintojakson opetus toteutetaan kahdesti lukuvuodessa ja seuraava toteutus alkaa 4. alkaa jaksolla 4 eli maaliskuussa 2021.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Moduuli soveltuu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille opintojen vaiheesta ja koulutusohjelmasta tai -alasta riippumatta. Moduulin opintoihin voi tulla missä vaiheessa opintoja tahansa eikä omaa yritysideaa tarvitse olla.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija hallitsee tulevaisuuden ennakointiin liittyvät peruskäsitteet sekä tunnistaa erilaisia ennakoinnin ja tulevaisuuden tutkimuksen perusmenetelmiä ja työkaluja. Hän tunnistaa kirjallisuuden ja erilaisten lähteiden avulla muutoksia ja skenaarioita ja osaa pohtia, minkälaisia toimintamallien muutoksia ne saattavat aiheuttaa yritystoiminnassa.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa käyttää erilaisia tulevaisuuden ennakoinnin käsitteitä, perusmenetelmiä ja -työkaluja. Hän havaitsee kirjallisuuden ja erilaisten lähteiden avulla muutoksia, tunnistaa megatrendejä ja skenaarioita sekä osaa reagoida niihin sopeuttamalla tai muuttamalla suunnitelmia ja toimintatapoja.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija käyttää aktiivisesti erilaisia tulevaisuuden ennakoinnin käsitteitä, menetelmiä ja työkaluja. Hän osaa rakentaa kirjallisuuden ja lähteiden avulla skenaarioita ja osaa tarttua mahdollisuuksiin, toimii innovatiivisesti ja etsii uusia ratkaisuja.