Yrittäjyyden eri muodot (5 op) kuuluu Liiketalouden koulutusohjelman Yrittäjyys ja verkostot –suuntautumisopintojen moduuliin Yrittäjyys mahdollisuutena (15 op). Moduulin osia voi suorittaa erillisinä.
Opintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa joustavasti koko lukuvuoden ajan, jos saa hyväksynnän omalle "work & study" suunnitelmalleen. Opetusta on tarjolla syksyllä 2021 tiistai-iltaisin 2. jaksolla eli 25.10.- 17.12. Lukkarikoneen tieto voi poiketa tästä. Opetus järjestetään Malmilla tai etänä Haaga-Helian ajankohtaisen käytännön mukaisesti. Ohjauksesta voi sopia yksilöllisesti.
Moduulin opinnot sopivat kaikille eri koulutusohjelmien ja –alojen opiskelijoille. Myös sellaisille opiskelijoille, jotka eivät ole itse kiinnostuneita yrittäjän urasta vaan, jotka uskovat tulevaisuudessa työskentelevänsä pienyrityksessä tai pienyrittäjien sidosryhmän palveluksessa ja tarvitsevat siten monipuolista yrittäjien, yrittäjyyden ja pienyritysten toiminnan ymmärrystä.
Moduulin tässä osassa tutustutaan yrittäjyyden muuttuviin ilmenemismuotoihin. Muissa osissa tutustutaan myös ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen perusmenetelmiin opintojen, työuran ja yrittäjyyden tulevaisuuden näkökulmasta. Opiskelijoita rohkaistaan luottamaan omiin kykyihinsä, tunnistamaan, arvioimaan ja hyödyntämään erilaisia mahdollisuuksia sekä suhtautumaan tulevaisuuteensa innostuneesti. Moduulissa kannustetaan omaksumaan yrittäjämäinen asenne, joka tukee opiskelijan proaktiivista toimintaa kaikenlaisissa työympäristöissä. Moduulin tavoitteena on avata asiantuntija- ja vertaisverkostojen merkitystä yrittäjän ja yritystoiminnan menestystekijöinä sekä oppia luomaan, rakentamaan ja hyödyntämään omia verkostoja monipuolisesti. Opinnoissa hyödynnetään erilaisten hankkeiden tarjoamia yrittäjämäisiä oppimisympäristöjä ja osallistetaan opiskelijat aitoihin työelämäprojekteihin.
Sisältö
Yrittäjyyden eri muodot: ENT3LH101A (5 op) *
* yrittäjyyden erilaisia ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi: perheyrittäjyys, ketjuyrittäjyys, osuustoimintayrittäjyys, yksinyrittäjyys, sivutoiminen/osa-aikainen yrittäjyys, luovien alojen yrittäjyys, tiimiyrittäjyys, kasvuyrittäjyys, blogiyrittäjyys, yhteiskunnallinen yrittäjyys, sarja-/portfolioyrittäjyys, elämäntyyliyrittäjyys jne.
Moduulissa on tarjolla myös kaksi muuta opintojaksoa:
Yrittäjyys ja tulevaisuuden ennakointi: ENT3LH101B (5 op)
Yrittäjän verkostot ja areenat: ENT3LH101C (5 op, verkostoituminen yrittäjän menestystekijänä ja toteutuskohtaiset yrittäjyyden projektit ja kehittämishankkeet*)
* Yrittäjyyden projektit ja kehittämishankkeet osiossa opiskelijat voivat toteuttaa tiimeissä käytännön kehittämisprojektin toimeksiantajalle, joka voi olla yrittäjäjärjestö tai muu yrittäjyyttä edistävä organisaatio, Haaga-Helian hanke, oma yritys tai muu toimeksiantaja. Yrittäjyyden projekteissa opiskelijat harjoittelevat erityisesti pienyrityksille ominaisia toimintatapoja ja menetelmiä ja ottavat yrittäjämäisesti vastuun projektin ammattimaisesta ja aikataulun mukaisesta toteuttamisesta. Opettajat toimivat projektissa valmentajina. Opintopistemäärä määräytyy opiskelijan tehtävän ja projektin laajuuden perusteella.
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Yrittäjyysopinnoissa sovelletaan, testataan ja kehitetään erilaisia pedagogisia ratkaisuja, kuten yrittäjämäinen oppiminen, tutkiva oppiminen ja yhteisöllinen oppiminen. Yrittäjyyden eri muodot -osiossa tutustutaan kirjallisuuden, tutkimusten ja käytännön esimerkkien avulla erilaisten yrittäjyyden ilmenemismuotojen erityispiirteisiin ja merkitykseen yhteiskunnassa (käsiteosaaminen). Lisäksi opiskelija pohtii ja reflektoi tietoperustaan pohjautuen omaa yrittäjyyttään tai omaan tilanteeseensa tai työhönsä sopivaa yrittäjyyden muotoa (mahdollisuusosaaminen).
Aiemmin hankittu osaaminen on mahdollista osoittaa tai oppiminen opinnollistaa erikseen sovitusti "work & study"-mallilla. Katso ohjeet AHOT-menettelyyn opiskelijan intrasta (Mynet).
Oppimateriaalit
Diges ry:n ja TEM:n materiaalit luovien alojen yrittäjyydestä.
Elo-Pärssinen K. & Talvitie E.2010. Perheyritys on enemmän. WSOYPro.
Franchising Suomessa -vuosikirjat. Suomen Franchising-yhdistys ry.
Hukka, Matti 2005. Ketjuuntumisesta kilpailuetu - ketjuuntuminen suomalaisessa erikoistavarakaupassa. BusinessEdita.
Keso, H., Lehtimäki, H. & Pietiläinen, T. 2006. Asiantuntijapalveluyrittäjän strategiset päätökset.
Laakso, H. 2005. Franchising. Malli yrittäjyyteen ja ketjun rakentamiseen. Edita Publishing Oy.
Mäkelä, T. (teoksessa Kostilainen, H. & Pättiniemi. P. (toim). 2013. Yhteiskunnallinen yrittäjyys: toimintaa talouden, politiikan ja etiikan välimaastossa. FinSERN
Troberg, Eliisa 2014. Osuustoiminnan idea. Helsinki Bofori Oy.
Muu oppimisalustalla (Moodle) ilmoitettava ja opiskelijoiden yhdessä hankkima ajankohtaisaineisto.
Lisätiedot
Opintojakso toteutetaan opetuksen osalta kahdesti lukuvuodessa ja opetusta on tarjolla yhden jakson ajan. Seuraavan kerran lähiopetusta on kevätlukukaudella 2021 tiistaisin.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Moduuli ja sen osat soveltuvat kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille opintojen vaiheesta ja koulutusohjelmasta tai -alasta riippumatta. Moduulin opintoihin voi tulla missä vaiheessa opintoja tahansa eikä omaa ideaa tarvitse olla.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa erilaisten yrittäjyyden ilmenemismuotojen erityispiirteet ja on perehtynyt tarkemmin johonkin yrittäjyyden ilmenemismuotoon kirjallisuuden ja muun lähdeaineiston perusteella. Opiskelija havaitsee yrittäjyyden eri ilmenemismuotoihin liittyviä toimintatapoja ja mahdollisuuksia sekä ymmärtää niihin liittyviä käsitteitä ja keskustelua.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija ymmärtää yrittäjyyden erilaisten ilmenemismuotojen erityispiirteet ja on perehtynyt hyvin valitsemiinsa yrittäjyyden muotoihin osoitetun sekä itse hankkimiensa kirjallisuuden ja erilaisten lähdeaineistojen pohjalta. Opiskelija ymmärtää hyvin erilaiseen yrittäjyyteen liittyviä toimintatapoja, prosesseja ja mahdollisuuksia. Hän kykenee osallistumaan yrittäjyyden kehittämiseen ottaen huomioon erilaisen yrittäjyyden erityispiirteet. Hän osaa käyttää yrittäjyyden eri ilmenemismuotoihin liittyviä käsitteitä ja kykenee osallistumaan yrittäjyyden erilaisiin muotoihin liittyvään keskusteluun.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija ymmärtää erittäin hyvin erilaisiin yrittäjyyden ilmenemismuotoihin liittyviä toimintatapoja, prosesseja ja mahdollisuuksia. Lisäksi hän on perehtynyt hankkimansa monipuolisen kirjallisuuden ja muiden lähdeaineistojen avulla tarkasti johonkin tai joihinkin yrittäjyyden ilmenemismuotoihin ja hän pystyy itsenäisesti kehittämään liiketoimintaa ja osallistumaan liiketoiminnan kehittämiseen asiantuntijaroolissa. Hän kykenee myös osallistumaan asiantuntijana yrittäjyyden erilaisiin ilmenemismuotoihin liittyvään keskusteluun.