Opintojakson yleistavoitteena on, että opit hyödyntämään, jalostamaan ja analysoimaan toimitusketjuun ja sen erityispiirteisiin liittyvää tietoa päätöksenteon tueksi. Opintojaksolla opit mallintamaan ja ratkaisemaan lineaarisesti erilaisia toimitusketjuun ja sen optimoimiseen liittyviä liiketoimintaesimerkkejä. Lisäksi opit arvioimaan tehtyjen mallinnusten tulosten epävarmuutta herkkyysanalyysia hyödyntäen. Opit optimoimaan ja tekemään valintoja toimitusketjussa erilaisten kuljetusvaihtoehtojen kesken sekä arvioimaan uudelleenlastaukseen liittyvää problematiikka. Opit lisäksi soveltamaan ja hyödyntämään erilaisia varastonhallintamenetelmiä liiketoimintaesimerkkien kautta.
Sisältö
- Toimitusketjuun liittyvien toimenpiteiden mallintaminen ja tiedon jalostaminen päätöksenteon tueksi.
- Laadittujen mallien lineaarinen ratkaiseminen graafisesti ja niihin liittyvät erilaiset analyysityökalut.
- Herkkyysanalyysin tekeminen ja arviointi.
- Kuljetus- ja uudelleenlastauspäätökset.
- Varastonhallintamenetelmät ja niiden soveltaminen.
- Tiedon ja analyysien visualisointi ja käyttäjäystävällisyys (esim. dashboardit ja trendianalyysit).
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Blended
Oppimateriaalit
Oppimateriaalit tarjotaan Moodlen kautta.
Intro
Toimitusketjut ovat yhä enenevässä määrin globaaleja ja siksi muun muassa alttiita erilaisille häiriöille. Siksi kyky hallita, louhia ja analysoida tietoa ovat keskeisiä elementtejä toimitusketjullisen kilpailukyvyn ja -edun saavuttamisessa. Toimitusketjullisessa datassa voi olla piilossa tärkeitä asioita, joita et ilman analytiikkaa saisi esille. Hyvin analysoidun tiedon kautta voit mahdollisesti kehittää ja tarjota uusia toimitusketjullisia liiketoimintamahdollisuuksia ja -ratkaisuja. Ainakin kyky analysoida tietoa ja tehdä sen pohjalta päätöksiä antavat sinulle kyvyn toimia tehokkaammin ja luoda lisäarvoa asiantuntijana työpaikallasi.
Lisätiedot
Opintojaksojen contact-, online ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Toimitusketjun hallintaan ja logistiikkaan liittyvien peruskäsitteiden ja -prosessien erittäin hyvä ymmärrys sekä hallinta. Hyvät taulukkolaskentavalmiudet ja lisäksi hyvät valmiudet ottaa käyttöön uusia tietokoneohjelmistoja ja sovelluksia.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija osaa nimetä opintojaksolla opitut käsitteet ja mallintamistavat vain osittain, eikä hän ole vielä luonut kokonaisvaltaista ymmärrystä toimitusketjullisen analytiikan erilaisista mahdollisuuksista liiketoiminnan päätöksenteon tukemisessa ja edistämisessä. Opiskelija osaa nimetä vain muutamia päätöksenteon tilanteita, joissa toimitusketjun analytiikkaa voitaisiin hyödyntää päätöksenteon tukena, mutta hän ei vielä kykene itsenäisesti esittämään erilaisia soveltuvia tapoja ja menetelmiä mallintamiseen. Opiskelija on pystynyt ratkaisemaan itsenäisesti vain osan annetuista tehtävistä. Opiskelija ei kykene analysoimaan omaa oppimistaan, eikä kykene identifioimaan, millä toimitusketjun analytiikan osa-alueella hänen tulisi vielä kehittyä.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa nimetä opintojaksolla opitut käsitteet ja mallintamistavat hyvin. Lisäksi hänellä on hyvä kokonaisvaltainen ymmärrys toimitusketjullisen analytiikan erilaisista mahdollisuuksista liiketoiminnan päätöksenteon tukemisessa ja edistämisessä. Opiskelija osaa nimetä kattavasti erilaisia päätöksenteon tilanteita, joissa toimitusketjun analytiikkaa voitaisiin hyödyntää päätöksenteon tukena ja esittää erilaisia soveltuvia tapoja ja menetelmiä mallintamiseen. Opiskelija on pystynyt ratkaisemaan annetut tehtävät pääosin itsenäisesti. Opiskelija osaa analysoida omaa oppimistaan ja kykenee identifioimaan, millä toimitusketjun analytiikan osa-alueella hänen tulisi vielä kehittyä.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa nimetä opintojaksolla opitut käsitteet ja mallintamistavat kiitettävästi. Lisäksi hänellä on kiitettävä kokonaisvaltainen ymmärrys toimitusketjullisen analytiikan erilaisista mahdollisuuksista liiketoiminnan päätöksenteon tukemisessa ja edistämisessä. Opiskelija osaa nimetä kattavasti erilaisia päätöksenteon tilanteita, joissa toimitusketjun analytiikkaa voitaisiin hyödyntää päätöksenteon tukena ja esittää erilaisia soveltuvia tapoja ja menetelmiä mallintamiseen. Lisäksi opiskelija ymmärtää mallintamisen menetelmien potentiaalin myös muussa liiketoiminnassa kuin toimitusketjun hallinnassa. Opiskelija pystyy eri menetelmien ja työkalujen kriittiseen vertailuun. Opiskelija on pystynyt ratkaisemaan annetut tehtävät täysin itsenäisesti. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti omaa oppimistaan ja kykenee identifioimaan, millä toimitusketjun analytiikan osa-alueella hänen tulisi vielä kehittyä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Oppimistehtävät tehty ja palautettu
Tentti suoritettu hyväksytysti