Todennäköisyyslaskenta ja -jakaumat, 5 op - ANA006AS2A
Opintojakson kieli
Suomi
Opettaja
Juha Nurmonen
Tulevat toteutukset
Ei vielä toteutuksia julkaistu.
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
Lähtökohtana on yhdistää teoria ja talouselämän ilmiöissä tarvittavat todennäköisyyslaskennan ja käytännön sovellukset ja todennäköisyysjakaumien hyödyntäminen ongelmanratkaisussa.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- selviytyy työelämässä eteen tulevista epävarmuutta ja todennäköisyyksiä sisältävissä laskelmissa
- osaa analysoida ja tulkita todennäköisyyteen perustuvia laskelmia
- osaa soveltaa laskemissa todennäköisyysjakaumia ja tehdä niiden perusteella asianmukaisia johtopäätöksiä.
Sisältö
- Kombinatoriikka
- Todennäköisyyslaskennan laskusäännöt
- Todennäköisyysjakaumien peruskäsitteet
- Binomijakauma, Poisson-jakauma, normaalijakauma, eksponentiaalinen jakauma ja muut
- Käytännön sovellukset, erityisesti simulaatiot
- Todennäköisyyden rooli tilastollisessa päättelyssä
- Monte Carlo -menetelmä, ml. sovellukset
- Mahdolliset toteutuskohtaiset ja ajankohtaiset sovellukset
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opintojakso on CONTACT-toteutus.
Kurssilla tehdään sisältöön liittyviä tehtäviä sekä lopuksi koe. Jokainen tehtävä sekä koe ovat yksilötehtäviä. Jokainen näistä arvioidaan arvosanalla 0-5 ja jokainen tulee suorittaa saman toteutuksen aikana vähintään arvosanalla yksi. Tehtävät liitetään mahdollisuuksien mukaan sisällön mukaisiin ajankohtaisiin aiheisiin.
Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Oppimateriaalit
Oppimisalustalla jaettava materiaali sekä
Juha Nurmosen verkkomateriaali, 1u.fi/hhjuhanurmonen
Tueksi:
Aki Taanilan verkkomateriaali, taanila.fi
Intro
Satunnaisuus on keskeisessä roolissa liiketalouden, rahoituslaskennan ja data-analytiikan sovelluksissa. Osakemarkkinoiden päivittäiset muutokset ja tilastollinen päättely ovat esimerkkejä tällaisista. Tällä kurssilla opitaan hallitsemaan satunnaisuutta tutustumalla todennäköisyyslaskennan perusteisiin ja erilaisiin todennäköisyysjakaumiin.
Lisätiedot
Opintojaksojen contact-, online ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opintojakso Liiketoiminnan analytiikan perusteet ja ICT-valmiudet edellytetään suoritetuiksi tai osallistujalla on vastaavat tiedot.
Osallistujan edellytetään hallitsevan liiketalouden perusopintoja vastaava osaamistaso.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija osaa laatia satunnaisuuteen perustuvia laskutoimituksia rahoitus- ja vakuutusalan sekä data-analytiikan sovelluksissa. Hän osaa myös hahmottaa todennäköisyyslaskentaan perustuvia analyyseja ja tehdä niihin pohjautuvia johtopäätöksiä.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa laatia satunnaisuuteen perustuvia edistyneempiä laskutoimituksia rahoitus- ja vakuutusalan sekä data-analytiikan sovelluksissa. Hän osaa arvioida todennäköisyysjakaumiin perustuvia teoreettisia malleja käytäntöön, analysoida laskelmia ja tehdä niiden perusteella johtopäätöksiä. Hän osaa kehittää toimintaa laskelmien perusteella
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija suoriutuu satunnaisuuteen perustuvista edistyneimmistä laskutoimituksista sujuvasti rahoitus- ja vakuutusalan sekä data-analytiikan sovelluksissa. Hän osaa soveltaa käytettävissä olevia todennäköisyysjakaumia käytäntöön. Opiskelija hallitsee todennäköisyysjakaumien monipuolisen analysoinnin ja osaa niistä tehtävien pitkäaikaisten suunnitelmien laadinnan. Hän osaa kehittää toimintaa laaja-alaisesti laskelmien perusteella.