Mahdollisuuksista liiketoimintaanLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: ENT4HM002
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
- Opetuskieli
- englanti
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa etsiä ja tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja pystyy kääntämään ne liiketoimintaideoiksi tai organisaation kehittämisideoiksi. Hän osaa kriittisesti validoida kaikista potentiaalisimmat ideat erilaisin menetelmin ja kehittää ideaansa pidemmälle yhdessä tiimin ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Hän osaa analysoida ja perustella lean-menetelmien ja kanvaasien käytön sekä parantaa liiketoiminta- tai kehittämisideaansa ja prototyypin toteuttamiskelpoisuutta iteratiivisen prosessin kautta. Hän osaa hyödyntää asiakasnäkemystä kehittämisprosessissa sekä luoda ja kehittää prototyyppiä pidemmälle. Opiskelija osaa osoittaa erilaisten menestystekijöiden vaikuttavuuden liiketoiminta- tai kehittämisidealleen sekä pitsata ideansa vakuuttavalla tavalla. Opiskelija harjoittaa läsnäoloa kehittämisprosessin aikana ja tunnistaa sen vaikutuksen prosessin eri vaiheissa.
Sisältö
- Mahdollisuuksien tunnistaminen
- Ideointi ja ideoiden validointimenetelmät
- Sopivien kanvaasityökalujen valinta ja soveltaminen
- Muotoiluajattelu ja palvelumuotoilun menetelmät
- Liiketoiminnan mallintaminen
- Pitsaus
- Tietoisen läsnäolon harjoitukset kehittämisprosessin tukena
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opintojaksolla ei ole edeltävyysehtoja.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Toteutuksesta riippuen lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opintoja. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT). Jos opiskelija on saavuttanut vaadittavan osaamisen esimerkiksi aikaisemmissa työtehtävissä, harrastuksissa tai jollain toisella opintojaksolla, hän voi osoittaa osaamisensa näytöllä. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta ”Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)”
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opiskelija osaa etsiä ja tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hän osaa valita yhden potentiaalisen idean ja testata sitä. Opiskelija tuntee perusmuotoiluprosessin ja työkalut, joiden avulla hän osaa kehittää liiketoimintaideaansa. Hän osaa esittää liiketoimintaideansa. Opiskelija ymmärtää tietoisen läsnäolon mahdollisuudet kehittämisprosessissa.
Arviointikriteerit - arvosana 3
Kohdassa 1 mainittujen osaamisten lisäksi, opiskelija osaa analysoida liiketoimintatapauksen resursseja ja soveltaa muotoiluprosessia ja työkaluja valitsemaansa liiketoimintatapaukseen. Hän osaa perustella tekemänsä valinnat. Opiskelija osaa pitsata liiketoimintaideansa perustellusti. Opiskelija löytää tapoja soveltaa läsnäoloharjoitteita kehittämisprosessissa.
Arviointikriteerit - arvosana 5
Kohdassa 1 ja 3 mainittujen osaamisten lisäksi, opiskelija osoittaa vahvaa iteratiivista ja aitoa lähestymistapaa liiketoimintatapauksen kehittämiseksi. Hän osaa luoda uuden toteuttamiskelpoisen liiketoimintamahdollisuuden, joka sisältää asiakkaalle ja verkostolle arvoa luovat elementit. Opiskelija osaa pitsata liiketoimintaidean vakuuttavasti. Opiskelija harjoittaa läsnäoloa kehittämisprosessin aikana ja tunnistaa sen vaikutuksen prosessin eri vaiheissa.
Oppimateriaalit
Blank, S. 2018. StartUp Tools. Retrieved 26.10.2018 from https://steveblank.com/tools-and-blogs-for-entrepreneurs/
Isenberg, D. 2010. Harward Business Review. Should You Be An Entrepreneur? Take This Test. Retrieved from: https://hbr.org/2010/02/should-you-be-an-entrepreneur.
Futurice 2017. Lean Service Creation Toolkit. Retrieved from https://leanservicecreation.com/.
Maurya A. 2013. Capture your business model in 20 minutes. Retrieved from https://www.youtube.com/watch?v=7o8uYdUaFR4.
Ries, E. 2011. The Lean Startup. How Today’s Entrepreneurs use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses. PDF available at: http://zwinnalodz.eu/wp-content/uploads/2016/02/The-Lean-Startup-.pdf .
Stanford d.school. 2017. Virtual Crash Course in Design Thinking. Video. Institute of Design at Stanford University. Youtube.
Suomen Yrittäjät, Tee yrittäjätesti https://www.yrittajat.fi/yrittajatesti?gclid=EAIaIQobChMIlM2Po5-W2wIVygAZCh14xQAREAAYASAAEgJkJPD_BwE