Strateginen palvelumuotoiluLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SER707AS3Y
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Ymmärtää strategisen palvelumuotoilun periaatteet ja merkityksen organisaation kilpailukyvyn ja asiakas- ja työntekijäkokemuksen parantamisessa.
• Osaa soveltaa palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja organisaation strategiatyössä.
• Pystyy integroimaan palvelumuotoilun osaksi organisaation toimintaa ja päätöksentekoa.
• Osaa viestiä palvelumuotoilun tuloksista strategisesti ja perustellen.
Sisältö
• Strategisen palvelumuotoilun perusteet ja käsitteet
• Palvelumuotoilun menetelmät ja työkalut
• Johdon sitoutuminen ja palvelumuotoilun integroiminen organisaation toimintaan
• Asiakaskokemuksen parantaminen ja kilpailuedun luominen
• Palvelumuotoilun tulosten viestintä ja perustelu
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opintojaksolla ei ole edeltävyysehtoja.Tämä opintojakso kuuluu ylemmän ammattikorkeakoulun (YAMK) opetussuunnitelmaan. Opintojakson suorittaminen edellyttää ylemmän ammattikorkeakoulun opiskeluoikeutta.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Opetuksessa hyödynnetään Design thinking -lähestymistapaa ja opintojaksolla käytetään erilaisia pedagogisia lähestymistapoja, kuten ”flipped classroom”-oppimista. Opetus koostuu lähiopetuksesta, pienryhmätyöskentelystä sekä itsenäisestä työskentelystä. Lähiopetusjaksojen aikana opiskelijat tutustuvat alan asiantuntijoihin, jotka vierailevat luennoilla tai fasilitoivat työpajoja. Opintojaksoon kuuluu kolme intensiivistä lähiopetuspäivää. Lähiopetuspäivät ovat aktiivisia ja keskustelevia, joiden aikana opiskelijat saavat ymmärrystä myös erilaisista pedagogisista oppimisympäristöistä. Itsenäisissä ja pienryhmätyöskentelyssä opiskelijat kehittävät palvelumuotoilua tai elämyksen kehittämistä yhdessä yrityspartnerin kanssa. Henkilökohtainen kehittyminen kurssin aikana ja itsenäiset tehtävät ovat myös keskeinen osa opintojaksokokonaisuutta. Opiskelijoita kannustetaan suunnittelemaan ja rakentamaan opintojakso omien oppimistavoitteiden mukaisesti. Moodle toimii opintojakson virtuaalisena oppimisympäristönä. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Lyhyesti:
• 24h lähiopetusta (3 intensiivistä lähiopetuspäivää)
• 110h ohjattua itsenäistä tai pienryhmäoppimista
• 1h oman oppimisen arviointi
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT):
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Opiskelija osoittaa rajallista ymmärrystä strategisista palvelumuotoilun periaatteista, jolloin seurauksena on vähäinen ymmärrysyhteys organisaation kilpailukykyyn sekä asiakas- ja työntekijäkokemukseen. Samalla menetelmien ja työkalujen soveltava käyttö on vähäistä tai virheellistä, eikä opiskelija juurikaan ymmärrä niiden strategista tarkoitusta tai vaikutusta. Opiskelija osoittaa vain vähän tai ei ollenkaan kykyä integroida palvelumuotoilua organisaation toimintaan ja päätöksentekoon sekä niiden strategisista vaikutuksista ja kommunikoi tuloksista huonosti tai heikosti eri sidosryhmien näkökulmasta strategisiin tavoitteisiin nähden.
Arviointikriteerit - arvosana 3
Opiskelija osoittaa tyydyttävää ymmärrystä strategisista palvelumuotoilun periaatteista tunnistamalla niiden merkityksen organisaation kilpailukyvylle sekä asiakas- ja työntekijäkokemukselle sekä soveltamalla tarkoituksenmukaisia ??suunnittelumenetelmiä ja työkaluja strategisissa yhteyksissä kohtuullisella tehokkuudella, mutta rajallisella sopeutumiskyvyllä ja strategisella päättelyllä. Opiskelija osoittaa ymmärryksen eri sidosryhmille, mutta niistä puuttuu strateginen persutelu ja syvyys.
Arviointikriteerit - arvosana 5
Opiskelija osoittaa kattavaa ymmärrystä strategisista palvelumuotoilun periaatteista ilmaisemalla selkeästi niiden merkityksen organisaation kilpailukyvyn sekä asiakas- ja työntekijäkokemuksen parantamiseksi ja soveltamalla tehokkaasti monenlaisia ?muotoilumenetelmiä ja -työkaluja strategisissa konteksteissa sopeutuvuuden ja innovatiivisuuden avulla sopimaan monimutkaisiin skenaarioihin, integroimalla palvelusuunnittelun systemaattisesti osaksi organisaation toimintaa ja päätöksentekoa innovaatioiden tehostamiseksi ja kommunikoimalla tuloksia strategisten tavoitteiden kanssa vaikuttaen eri sidosryhmiin eri tasoilla.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
• 5/A (Erinomainen)
• 4/B (Erittäin hyvä)
• 3/C (Hyvä)
• 2/D (Tyydyttävä)
• 1/E (Välttävä)
• 0/F (Hylätty)
Oppimateriaalit
Opintojakson sisältö perustuu suurelta osin teoreettisen ja empiirisen aineiston lukemiseen ja tutustumiseen. Opiskelijan edellytetään tutustuvan annettuun lähdemateriaaliin itsenäisesti ja keskustelemaan aiheesta monipuolisesti. Itsenäisen työn määrä on suuri ja opiskelijan on hyvä asettaa myös henkilökohtainen tavoite opintojaksolle sekä suunnitella valmistautuminen intensiivisille lähiopetuspäiville. Opiskelijalta odotetaan perehtyneisyyttä aihepiiriin ja osallistumista keskusteluun myös kriittisesti. Alla oleva kirjallisuuslista on kurssin taustakirjallisuutta, johon perehtyminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. Tarkemmat ohjeet kirjallisuuteen ja lähiopetuspäiville osallistumiseen informoidaan opintojakson sivuilla Moodlessa.
>>>
• Foglieni, F., Villari, B., & Maffei, S. (2018). Designing Better Services: A Strategic Approach from Design to Evaluation. Cham: Springer International Publishing.
• Holland, R., & Lam, B. (2014). Managing Strategic Design. London: Palgrave.
• Liedtka, J. & Ogilvie, T. 2011. Design for Growth: A Design Thinking Tool Kit for Managers. New York: Columbia University Press.
• Miettinen, S. & Koivisto, M. (Eds) 2009. Designing Services with Innovative Methods: Perspectives on Service Design. Kuopio Academy of Design. Kuopio.
• Nixon, N. W. (2016). Strategic Design Thinking: Innovation in Products, Services, Experiences, and Beyond. New York: Fairchild Book.
• Osterwalder, A., Pigneur, Y., Bernarda, G., & Smith, A. (2014). Value Proposition Design: How to Create Products and Services Customers Want. Hoboken: John Wiley & Sons.
• Stickdorn, M., Hormess, M., Lawrence, A. & Schneider, J. (2018). This Is Service Design Doing: Applying Service Design Thinking in the Real World. Sebastopol: O'Reilly Media.