Finnish and Nordic Food Culture as the Core of Food TourismLaajuus (5 cr)

Course unit code: HOS022AS2A

General information


ECTS credits
5 cr
Teaching language
Finnish

Learning objectives

Hahmottaa ruokakulttuurin osana kulttuuria sekä tuntee suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin perinnettä ja historiaa. Tunnistaa ruokakulttuurin jatkuvan kehittymisen ja tuntee kehityssuuntia Tunnistaa ja osaa käyttää suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia sesonkeja; raaka-aineita; valmistustapoja ja luonnon antimia.Hahmottaa eri ruokakulttuurialueita Suomessa ja niiden erityispiirteitä. Tuntee ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa Tunnistaa luonnon; villiruoan ja jokaisenoikeudet erityisenä vahvuutena suomalaisessa ruokamatkailussa sekä paikallisuuden merkityksen osana vastuullisuutta.

Contents

Pohjoismainen, suomalainen ja alueellinen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä
Pohjoismainen ruokavalio ja hyvinvointivaikutukset
Sesongit, raaka-aineet, paikallisuus ja valmistustavat
Jokaisenoikeudet, villiruoka ja luonnonantimet

Implementation methods, demonstration and Work&Study

Blended -toteutus (lähiopetusta ja online). Portfolio osaamisen näyttämiseksi aikaisemmasta ruokamatkailun kehittämistoiminnasta.

Assessment criteria - grade 1

Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä. Osaa nimetä joitain kotimaisia/suomalaisia maakunnallisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa ruokaan liittyvät sesongit ja niihin liittyvät ruoka- ja juomaperinteet.

Assessment criteria - grade 3

Ymmärtää ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa. Osaa hyödyntää pohjoismaalaista ruokavaliota ruokaelämyksissä. Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaalaisen ruokakulttuurin historiaa ja kehitystä. Hyödyntää vastuullisesti villiruokaa ja luontoa ruokamatkailutuotteissa.

Assessment criteria - grade 5

Osaa soveltaa pohjoismaista, suomalaista ja alueellista ruokakulttuuria matkailun vetovoimatekijänä. Osaa soveltaa sesonkeja, raaka-aineita, paikallisuutta ja valmistustapoja osana pohjoismaalaista ruokavaliota ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hallitsee jokaisenoikeudet, villiruoan hyödyntämisen ja luonnonantimien mahdollisuudet.

Learning materials

Havas, K. & Adamsson, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen, Toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2022/03/Ruokamatkailustrategia-2020-2028-1.pdf. Luettu 9.6.2022. Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki. Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022. Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022.
Visit Finland 2021. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 9.6.2022. Muu opettajien osoittama materiaali.

Go back to top of page